Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Júlia, d’Isabel Clara Simó.

Potser el títol d’aquesta gran novel·la d’Isabel Clara Simó enganya un poc i penses que és alguna història d’alguna joveneta i penses que és un novel·la juvenil més de les que es publicaren en aquella època, però no és així, és més que això. Hi ha una història d’una jove obrera que gràcies a un matrimoni puja  d’escalafó social i que fa valer els seus drets en un món hostil, una història de desamors i de venjança per uns fets ocorreguts en el passat. Però sobretot és una novel·la sobre la ciutat d’Alcoi, la seua revolució del 1873, dita també del petroli, i el anys posteriors. La història de Júlia i els altres personatges (alguns reals) que l’envolten ens mostra la història de la veritable protagonista de la narració: la ciutat d’Alcoi.

Per cert, ix un personatge nascut a Llíria, el lider anarquista Severí Albarracín Broseta.

Moby Dick, de Herman Melville: el recorregut.

Digueu-me Ismael……………………….
Així comença la famosa novel·la de Moby Dick que els alumnes de 1r d’ESO estan llegint aquest curs. I per això els alumnes de taller de castellà de tercer han realitzat un mapa amb el recorregut del vaixell balener Pequod a la cerca del catxalot gegant Moby Dick.
Gràcies a la col·laboració dels alumnes i de la professora Carmen Juan ja tenim una mica més decorat el corredor de la biblioteca.

Llibertat, anarquia i aforisme cada dia CLXXXII

“Rússia ha vist moltes coses al llarg dels mil anys de la seva història. Només hi ha una cosa que no ha vist mai en mil anys: la llibertat.”

Vassili Grossman

“During the thousand years of her history Russia had seen many great things. During the Soviet period the country had seen global military victories, vast construction sites, whole new cities, dams across the Dnieper and the Volga, canals joining different seas. The country had seen mighty tractors and skyscrapers…There was only one thing Russia had not seen during this thousand years: freedom.”
The Russian Masterpiece You've Never Heard of – Foreign Policy
Publicat dins de política | Deixa un comentari

Kennedyana, de Vicenç Pagès i Jordà.

L’obra pòstuma de Vicenç Pagès no decebrà gens als seus seguidors, ja que com diu ell al llarg d’aquest assaig a la vida de la família Kennedy i altres agregats la realitat supera la ficció. Troia, la Ilíada, l’Odissea, la família Corleone, el Dallas dels anys huitanta…..ja poden els guionistes cercar trames, finals tancat o obert, o cercar trames secundàries per enganxar al lector o espectador, que els serà molt difícil superar la realitat dels fets ocorreguts al segle passat al voltant d’aquesta família d’immigrants irlandesos que ho va aconseguir quasi tot per tornar-ho a perdre de seguida.

Llibertat, anarquia i un aforisme cada dia CLXXIV

-Havies d’haver fet una altra fi;
et mereixies, hipòcrita, un mur a un altre clos.
La teva dictadura, la teva puta vida d’assassí,
quin incendi de sang! Podrit botxí,
prou t´havia d’haver estovat la dura fosca dels pobles,
donat a tortura, penjat d’un arbre al fons d’algun camí.
Rata de la més mala delinqüència,
t’esqueia una altra mort amb violència,
la fi de tants des d’aquell juliol.
Però l’has feta de tirà espanyol, sol i hivernat,
gargall de la ciència i amb tuf de sang i merda, Sa Excremència!
– Glòria del bunyol, ha mort el dictador més vell d’Europa.
Una abraçada, amor, i alcem la copa!

Final!, de Joan Brossa

Final! - YouTube