Girona. 25-3-2016
Després de caminar unes horetes per la Vall de Sant Daniel i fer-me una cervesa al bar de l’Arc, que avui, al pati, a més d’una catedral, tenia uns quants Sants d’aquests que treuen a les processons de Setmana Santa, he visitat un poc els museus de la ciutat. Per cert, avui l’entrada a la catedral era gratuïta i he tornat a entrar després de molts anys.
El museu d’història continua amb les exposicions històriques cronològicament i ara tocava la Girona contemporània, del 1800 al 1936. Cal destacar les conseqüències sobre la ciutat de la divisió provincial de 1822.
Al museu d’història dels jueus, hi havia una exposició fotogràfica sobre els jueus que vivien a Polònia abans de l’holocaust, feta amb fotografies cedides pels descendents que ara viuen en moltes parts del món.
A la Fontana d’Or hi havia una exposició d’art, sobretot ceràmica de la cultura Mochica de l’antic Perú. Les peces exposades són del Museu Larco de Lima . En aquesta exposició es veu que abans de l’arribada dels espanyols, hi van haver més cultures anteriors als inques, i que aquests només varen estar un període de 150 anys dels quasi deu mil de desenvolupament cultural de la zona. També hi havia dues exposicions petites més: una petita de poemes visuals de Joan Brossa i una altra sobre invents que ajuden a poder viure millor al tercer món: Invent, idees que canvien vides.
Visitar Girona sempre és sorprenent, ara esperem que a la nostra ciutat, València, amb el canvi que s’ha produït, també ens sorprenga de la mateixa manera. Durant les darreres festes falleres, ja es respirava aquest ambient de canvi a millor. A vore si continua i per fi tenim una ciutat culta i moderna, i no un simple exposició de piràmides postmodernes que l’únic que han fet, és omplir la butxaca d’alguns i buidar les arques de la ciutat.