Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Gil, el granger de Ham-El ferrer de Wootton Major, de J.R.R. Tolkien.

A la biblioteca de l’institut vaig trobar aquests dos petits relats del creador de l’univers del Senyor del anyells i, la veritat és que malgrat la gran diferència entre aquest relats i la seus més coneguda trilogia dels anyells (sobretot en mida), aquest no defraudaran gens als seguidors de Tolkien. I a més amb molts tocs d’humor i sàtira enfront de la serietat de la trilogia.

Sembla ser que els segon relat, el més curt va inspirar Michael Ende per a escriure la seua novel·la més popular, La història interminable.

Contes i faules de Francesc Eiximenis.

L’AVL va publicar aquest recull de contes i faules moralitzants que es troben a l’obra de Francesc Eiximenis adaptades al català actual. Interessant és adonar-se que a majoria dels contes tenen com a protagonistes gent de Mallorca, Catalunya i València, amb algunes incursions a Occitània i Castella. Per als que encara no tenen clar la unitat que hi havia entre els Països Catalans: Eiximenis, nascut a Girona, però vinculat sobretot a la ciutat de València, troba la mort a Perpinyà.