Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Trinxeres de la guerra civil a Llíria.

Això que la història l’escriuen els vencedors és molt cert. Durant molts anys hem tingut al poble les restes de les trinxeres i línies defensives de l’exercit popular abandonades i derruint-se. Darrerament he llegit sobre algunes d’elles i hem anat redescobrint-les. Fa uns mesos varem anar a una línia defensiva molt derruïda que hi ha entre Sant Vicent i La Pobla de Vallbona, al Safareig. Allà es pot apreciar algun búnquer i la línia de trinxera. La setmana passada varem trobar, darrere del club social i rehabilitades per l’ajuntament la línia defensiva de Sant Gerard, amb un niu de metralladores prou ben conservat. I finalment, aquesta setmana, en un turó al costat de la rambla primera en el camí de Cabeço roig, una construcció formada per tres nius de metralladores, connectats per una xarxa de túnels que van a parar a un pou central per on deurien de baixar la munició i l’aliment pels soldats i així no posar-se enfront de la línia de foc.
La historia la escriuen els vencedors i durant molts anys han intentat que s’oblidarà tot el que feia referència a l’exercit perdedor. Però no ho han aconseguit, hi han coses que són difícils d’amagar i la memòria de molta gent és una d’elles. Ara, trobe malament que en tants anys de “democràcia” (per dir-ho d’alguna manera) tampoc s’haja fet molt sobre el tema. A Vilamarxant o a Riba-roja també s’han restaurat les línies defensives, i si vas per la serra d’Espadà en pots trobar moltes més i en bon estat. Potser, ací a Llíria en tenim més i no ho sabem?
CAM02449
Més fotos


  1. Hola,
    Acabe de comprar una caseta en la urbanització Les Pedretes, de La Pobla de Vallbonna, em podeu indicar l’ubicació de les trinxeres? Estic interessat en anar a vore-les, i en cas d’estar en mal estat, sol·licitar als ajuntaments de La Pobla i Lliria la seua neteja
    Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.