Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Damnatio memoriae……acabar amb ella d’una vegada per totes.

“Damnatio memoriae és una denominació moderna donada a la condemna oficial d’un emperador romà pel senat romà, mentre que el contrari era l’apoteosi (apotheosis).”
Hui, per completar la jornada d’ahir tocava visitar les restes de la guerra civil distribuïdes pel terme de Llíria. Sembla ser que entre la línia immediata, Puig Cara-sols i la intermèdia hi havia una línia que anava per la rambla primera de Llíria i la carretera d’Olocau a Bétera, unint-se per aquest extrem amb una línia que hi ha a La Pobla de Vallbona i per l’altre amb les instal·lacions de les Rodanes de Vilamarxant, per cobrir la possible arribada dels feixistes per Altura, Olocau, o per Les Alcubles, on també hi havia un aeròdrom com el de Llíria. A més aquestes instal·lacions també protegien el dit aeròdrom i la ciutat.
Totes aquestes línies fetes fora de la ciutat per evitar que el front arribés fins a les portes d’aquestes varen fer bé el seu propòsit, sobretot la XYZ que anava per la serra d’Espadà fins a Terol des d’Almenara. Varen vèncer l’ofensiva feixista per entrar a València (la propaganda feixista deia que ho farien en una setmana i varen trobar-se amb una altra realitat), ja que el poble valencià es va mobilitzar i va construir totes aquestes instal·lacions que varen permetre derrotar a l’exercit feixista (ells com sempre, diuen que va ser un empat), i així poder permetre la fracassada ofensiva de l’Ebre, la darrera oportunitat de la República d’arribar a un final digne que Franco no va voler mai, com va demostrar després durant 40 anys.
Totes aquestes restes s’estan netejant, per poder recuperar i recordar el que va passar. Per desemmascarar la versió oficial que ens han donar fins ara. Acabar amb aquesta Damnatio memoriae amb que els governs feixistes han condemnat al poble valencià i a la resta del Països Catalans.
IMG_1925

Damnatio memoriae….segona part

“Damnatio memoriae és una denominació moderna donada a la condemna oficial d’un emperador romà pel senat romà, mentre que el contrari era l’apoteosi (apotheosis).”
El destí té coses estranyes. Dimecres vaig escoltar la damnatio memoriae aplicada a Marc Corneli Nigrí i vaig relacionar-lo amb la memòria històrica que els guanyadors de la guerra civil ens han imposat als descendents dels perdedors. Tot els que té alguna cosa a veure amb els perdedors, tot, ha estat amagat i fins i tot destruït. Ignorat durant molts anys, o directament destruït, hi ha als pobles un gran patrimoni que ens ajuda a entendre el que va passar. Per què ho volien amagar? que no els agradava els que es poguera deduir o descobrir? Així volen tancar ferides? No senyors, investigant si que es podran tancar ferides. Mentint no, i aquestes quedaran obertes per sempre més.
Durant aquest cap de setmana, a Llíria es fan unes jornades d’arqueologia, història i recuperació de la memòria i el patrimoni defensiu de la comarca durant la guerra civil. Hui hem tingut les conferències i demà la part més pràctica, les visites als llocs on hi han trinxeres i búnquers de la línia defensiva de la ciutat de València que sembla que estava entre Llíria, Benaguasil i Vilamarxant. Llocs durant molt anys ocults o deixats, ja que com he dit abans, sembla que alguns no els interessava que la gent coneguera el seu passat.
IMG_0001

Damnatio memoriae,……encara vigent a Espanya.

“Damnatio memoriae és una denominació moderna donada a la condemna oficial d’un emperador romà pel senat romà, mentre que el contrari era l’apoteosi (apotheosis).”
Hui mentre un actor llegia un text sobre l’aspirant edetà a dirigir l’imperi romà, Marc Corneli Nigrí, que sembla ser que li varen aplicar aquesta condemna, he recordat com els feixistes que han manat i encara manen en aquest país han aplicat la mateixa condemna als perdedors de la guerra civil del 36. I sembla que encara no ens la deixen alçar.
IMG_1908
Així ha començat enguany el festival DesenJazz 2016, amb la interpretació de “La necròpolis romana d’Edeta” del compositor Ramón Giner per la Strombor Brass Band i l’actor Àngel Fígols. Un text acompanyat de música sobre al figura de l’aspirant edetà a emperador a l’època de Trajà. Durant els proper dies, tindrem més música en diferents indrets històrics de la ciutat, acabant amb el certamen gastronòmic de l’arròs amb bledes que es farà el diumenge a la plaça major de la vila.
desenjazz_2016_fullet-01

Trinxeres al Túria. Riba-roja del Túria.

Sempre que passava en bicicleta pel parc natural del Túria, observava com a l’altre costat del riu, dalt d’un turó es veien les restes d’unes trinxeres de la guerra civil. Aquests formen part de la línia defensiva El Puig-Carasols, que es varen fer per defensar la ciutat de València de l’avanç de l’exercit feixista. Avui hem pogut anar, accedint per la urbanització de València la Vella (d’on ve aquest nom?) i he pogut vore els búnquers que es veuen des de l’altra banda del riu i una línia de trinxera amb uns quants túnels que les comunicaven entre elles.
Sembla ser que amb els canvis de govern a la Generalitat i a molts ajuntaments s’està intentant recuperar tot aquest patrimoni per no perdre la memòria del que va passar. Actualment l’ajuntament de València està organitzant actes per celebrar l’aniversari de la capitalitat valenciana del República espanyola durant els anys de la guerra. Això fa uns anys era impensable, ens volien amagar la nostra història.
IMG-20161113-WA0020

El Levante-emv manipula titulars gràcies a la ignorància matemàtica de la gent.

El titular d’avui del diari Levante és un exemple clar de com un mitjà de comunicació es pot aprofitar de l’analfabetisme numèric (John Allen Paulus) per espantar a la gent. Una xifra en milions espanta més que una més petita. Doncs, enlloc de donar la xifra en hectàrees, es dona en metres quadrats, deu mil vegades més gran, així es crea un clima de por, i es pensa que aquests del consell no fan bé les coses. Potser aquest diari té nostàlgia de quan manava Camps, Zaplana, Fabra i altres? volen que torne Barberà i Rus? Perquè des de fa uns quants mesos la línia que seguixen sembla aquesta.
14947950_10157722971925191_1154503545994003275_n
La propera vegada que ho posen en centímetres quadrats, així espantaran més amb un xifra més gran. Tot plegat, molt penós.