La Universitat de València i la llengua: un ridícul més.

Fa poc vaig rebre un mail de l’ETSE de la Universitat de València sobre unes xerrades per promocionar l’Estadística entre el alumnat de secundària, especialment el de batxillerat. La xerrada semblava molt lúdica que estava inspirada amb les pel·lícules d’Star Wars. La conferència portava l’atractiu títol d’Stat Wars. Vaig enviar un mail, demanant més informació per poder fer-la al centre i avui he rebut la resposta en un mail on se’ns adreçava a una pàgina web amb tota la informació que necessitàvem, i quina sorpresa quan he vist el següent:

* ¿En qué idioma será la actividad?En castellano.
Que la Universitat de València, i en aquest cas, l’ETSE, no saben que la majoria de centres fem les classes en valencià? que som PEV? que no veuen les noticies sobre el nou decret de plurilingüisme? que no saben que és Escola valenciana i les Trobades? o definitivament, quina idea de la promoció de la llengua tenen alguns dels que treballen allà? Evidentment els he contestat dient que amb aquests condicions no ens interessa cap xerrada.

Publicat dins de política | 1 comentari

El Valencià al Consum. Resposta al servei d’atenció al client.

Quan la meua parella em va proposar iniciar una campanya Change.org per demanar que el la cooperativa “valenciana” Consum no deixara d’etiquetar el seus productes en català no pensàvem que podria tenir l’èxit que va tenir els dies posteriors: vint mil signatures en un dia, articles a la premsa (a la premsa que ja sabeu, érem un complot organitzat pels sectors independentistes, hi hi hi…i ho férem des del sofà de casa), entrevista a TV3, suport a les xarxes socials, i felicitacions de molta gent. A més d’això, jo vaig enviar un mail al servei d’atenció al client queixant-me com a client i la resposta va ser que ells continuarien usant el català a la revista, al cartells a les tendes, i a les comunicacions amb els clients que així ho demanaren. Doncs avui he rebut la revist i, com podeu observar a les fotografies, l’ús del català és residual: una o dues frases en cada pàgina, destacades, però la majoria en castellà. A més el que feien ells, no era etiquetar en català, ja que al producte de marca blanca només apareixia en català el nom del producte, però la resta de la informació (ingredients, adreça,..) era només en castellà. Per tant no seria correcte dir que etiquetaven en bilingüe, a que només estava en els dos idiomes el nom del producte. OH! quin problema de llegibilitat!

Publicat dins de política | Deixa un comentari

El fantasma de l’oportunitat (W.S. Burroughs)-Sobre el capità Misson (Daniel Defoe)

Edició de dues obres inspirades en el mateix personatge (el pirata Misson) i separades entre elles uns 250 anys: el capità Misson, un pirata que va fundar a inicis del segle XVIII una comunitat llibertària a l’illa de Madagascar anomenada Libertàtia.
Mentre Defoe representa el naixement de la novel·la moderna tal com avui la coneguem. La de Burroughs és el contrari, la destrucció de la narració conforme la coneguem i estem avesats. Ací es pot comparar com a partir del mateix tema, aquest és desenvolupat de dues maneres totalment diferents. Ara, personalment, en aquest cas, em quede amb la clàssica. He llegit que Burroughs prenia massa drogues, potser això afecta massa a la novel·la. Que altres més experts decideixen! I no és per l’experimentació, he llegit novel·les ben bones amb maneres de narrar molt diferents de les clàssiques, però aquestes m’han enganxat i amb un poc d’esforç no perds el fil conductor. Amb aquesta no he pogut, massa rebolicada, i és clar, el que no faré, serà posar-me de drogues fins amunt per llegir-la altra vegada.

Publicat dins de Literatura | Deixa un comentari

El final de la aventura, Graham Greene.

El que comença sent una història d’amor o d’odi entre dues persones acaba sent una història sobre si creure en Déu o no, i de com açò afecta a la relació de parella entre els protagonistes i amb els altres personatges de la narració. Diuen que a Greene li deien l’escriptor catòlic, que sembla que en aquesta obra i altres intentava convèncer a la gent de la religió catòlica. Doncs en mi, ha fet l’efecte contrari, encara estic més convençut del meu ateisme. Per altra part, l’obra és del millor que he llegit els darrers anys, llàstima que no estiga traduïda al català.
Hi han dues versions cinematogràfiques, una del 1955 amb Deborah Kerr, una del 1999 amb Julianne Moore, les dues britàniques.

Publicat dins de Literatura | Deixa un comentari

Gàtova-Pic de l’àguila-Molins.

Aprofitant el dia de festa fallera he fet una ruta curta que varem intentar fer fa uns anys, però com es vàrem passar un desviament la férem el triple de llarga del que en realitat era. Aquest vegada no m’he passat de llarg el desviament i he pogut passar pels dos molins del poble de Gàtova, el d’Iranzo i el de la Ceja.
La ruta consisteix en pujar al Pic de l’àguila i al baixar, enlloc de tornar al poble continuar per la muntanya per visitar el dos molins que hi ha. El primer, el més elevat és el molí d’Iranzo i el segon, ja de baixada, potser el més conegut, el de la Ceja. Al costat d’aquest molí hi ha un corral amb una arcs amb unes marques que crec que són morisques. Abans dels molins he fet l’ascensió al Pic de l’àguila on he esmorzat i des d’on es pot veure el mar, per un costat, i per l’altre la serra d’Espadà i el Penyagolosa al fons. Des del moli de la Ceja ja es torna al poble per una pista asfaltada passant per dues fonts abans d’entrar al poble de Gàtova.

Publicat dins de Muntanya | Deixa un comentari

El país de las pieles, de Jules Verne.

Possiblement no és aquesta de les obres més conegudes de l’autor francès, però potser de les completes pels temes tractats: geologia, climatologia, geografia, cinegètica, antropologia, comerç…. Ara tot açò va en detriment dels personatges. No és que no els descriga o ho faça malament, és que tot són bons i valents malgrat les circumstàncies extremes per les que l’autor els fa passar durant la narració.
Jo la vaig descobrir d’adolescent als còmics de l’editorial Bruguera i aquestes passades festes de Nadal vaig trobar el llibre en un mercat de segona mà al meu poble.

Publicat dins de Literatura | Deixa un comentari

Els germans Karamàzov, de Fiódor Dostoievski.

Fa temps que vaig llegir “Crim i càstig” en un llibre de la biblioteca del meu poble i aquestes festes de Nadal, en un mercat dels encants em vaig trobar un llibre d’una edició argentina amb aquesta novel·la i la darrera de l’autor, “Els germans Karamàzov”. Ara, aquesta vegada en castellà. L’acabe de llegir, i potser l’hauré de pair durant alguns dies. Sembla que l’autor vol desenvolupar encara més els temes tractats a la primera novel·la i a més explicar-mos diferents maneres que té l’home d’afrontar la seua vida (exactament tres, una per cada germà). Com aquestes va discutint entre elles, a través de la veu dels germans i altres protagonistes i tot això, amanit amb la trama policíaca i judicial de l’assassinat del pare, un individuu, al meu parer, un poc impresentable. El germà major sembla haver heretat el caràcter del pare, però al llarg de la novel·la es veu que no és tant salvatge com sembla. El petit és el de tendències més religioses i sacrificat pels altres, i el mitjà és el racionalista, més europeu que rus, representant entre els tres aquestes tres diferents filosofies per encarar l’existència humana. Potser l’autor ens mostra al llarg de la narració la seua predilecció pel germà petit i un poc menys pel gran, deixant al mitjà,el racionalista, un poc menystingut respecte als altres, però jo no sé la causa. Potser és aquest el caràcter rus de l’església ortodoxa que influeix en l’autor? No sóc psicòleg.

Publicat dins de Literatura | Deixa un comentari

Confusions Carrollianes: A través del mirall.

“….Fes una ullada al camí i digues a qui veus:
-A ningú-va dir Alícia.
-Ja m’agradaria a mi tenir aquesta vista! -comentà el Rei queixant-se- Poder vore a Ningú! i a aquesta distància! en canvi jo, ja faig prou en vore a persones reals, amb aquesta llum!
……………………………..
-A qui has avançat pel camí? – va continuar el Rei, acostant la mà al missatger per a que li donarà l’alfals.
-A ningú-va dir el missatger.
-Molt bé -va dir el Rei- aquesta senyoreta també l’ha vist. Així que Ningú camina més lent que tu.
-Faig el que puc -va dir el missatger malhumorat- Estic segur que ningú va més depresa que jo!
-No pot -va dir el Rei- sinó hauria arribat primer”

Publicat dins de Literatura | Deixa un comentari

De Segart al Garbí per la canal II

Al setembre de 2014, després d’una lesió lleu al peu vaig fer la pujada al Garbí des de la carretera de Segart per la canal que et porta prop del cim. Però al tornar no vaig encertar bé la baixada i vaig fer el descens des per la part nord, i va ser massa llarga. Aquesta vegada, si que hem encertat amb el camí de descens, i després pujar per l’espectacular canal(amb cadenes per ajudar-te a grimpar millor), i de menjar alguna cosa a l’àrea recreativa del Garbí i fer algunes fotografies hem fet el descens pel camí que et porta a Segart per la pedrera. Aquest camí és més ràpid, ara té algunes zones complicades que passen per una tartera i estan un poc desfetes.

Publicat dins de Muntanya | Deixa un comentari

Ruta matemàtica per València: De les Torres de Serrans al jardí botànic.

El passat dimecres realitzarem amb els alumnes de 4t d’ESO la ruta matemàtica de València que va des de les Torres de Serrans fins al jardí botànic. Personalment, és la que més m’agrada de les quatre que hi han editades. Al llarg de la ruta els alumnes van realitzant una sèrie d’exercicis adaptats a l’entorn. També al mateix temps han d’anar descobrint en quin lloc del recorregut estan unes quantes fotografies d’objectes vinculats amb les matemàtiques que estan a l’inici de la guia. A l’inici s’assigna a cada grup d’alumnes (entre 4 i 5) un monitor i una motxilla amb el material que necessitaran per fer la ruta (calculadora, clinòmetre, cintes mètriques…..).
En aquesta ruta es comença a les Torres de Serrans, on es mesura la seua alçada utilitzant la semblança de triangles, i es parla de la geometria aplicada a les construccions defensives. A la part de dalt de les torres fan un poc d’orientació i es parla sobre com projectar l’esfera en un pla (mapamundi, Mercator, geometria esfèrica).
Després es desplacem cap a la Plaça de Manises on s’analitzen els mosaics i la seua formació(Porta del Palau de la Generalitat). A la plaça de la Verge es calcula la superfície d’aquesta i tornem a observar diferent figures geomètriques pels voltants. També es pot fer una variació intentant aproximar les persones que cabrien en una manifestació.
Donant la volta a la catedral pel carrer del Barcella on es parla de la importància de les unitats al treballar.Allà també s’analitza la finestra de la catedral que té forma de triangle de Reuleaux i les seues propietats.Una altra pràctica que es pot fer és analitzar la proporcionalitat de la maqueta de la catedral que hi ha a la plaça de la Reina, o mesurar l’alçada del Micalet (o bé utilitzant trigonometria o bé una propietat que té la torre: el perímetre de la base és la seua alçada).
Agafant el carrer Cavallers (Pel carrer cavallers, pel carrer cavallers,baixen dos paios calents amagant-se de la gen…..perdoneu la broma) anem cap a les Torres de Quart, on també és pot calcular l’alçada i vore algun exemple de corba catenària. Finalment acabem a la Porta del Jardí botànic on es sumen els punts obtinguts per cada grup per designar el guanyador de la ruta matemàtica i ens acomiaden els monitors de la Universitat.
Aquest projecte de rutes matemàtiques ja té uns quants anys i espere que dure molts més.El considere adient, ja que així els alumnes veuen que això que els sembla tan teòric i abstracte té aplicacions pràctiques en molts aspectes de la vida i d’altres ciències. Potser no tots ho sabran apreciar, però a d’alguns segur que els ha estimulat.

Publicat dins de matemàtiques | Deixa un comentari