Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

L’Alhambra. Mosaic de la sala del tron.

Aquesta és la part central d’un mosaic que es troba al sala del tron de l’Alhambra. Es fa a partir del segell de Salomó i en la seva construccií es poden observar dos figures més semblant, construïes de manera concèntrica i de mida creixent. He intentat ser fidel al màxim possible, però a les fotos no es veu bé per on van els llaços i, al no ser un mosaic regular, he preferit fer només la part central en la que ja es veu el profit que treuen d’un simple quadrat.

L’Alhambra. Variacions sobre els segell de Salomó.

A partir del segell de Salomó es poden fer diferents formes estrellades que poden ser utilitzades per a fer mosaics o sostres . Jo he intentat fer un mosaic, però com la figura bàsica és un octàgon, et queda buit un quadrat (135+135+90=360) del qual m’he inventat l’interior. Tampoc he pogut trobar com estan dibuixats els llaços que envolten les figures. A les fotos que he trobat no es distingeixen bé, per tant els he deixat buits.
NOTA: a l’Alhambra no ho fan tan simple, no fan simples translacions.  Fan combinacions molt més complicades per captar l’atenció de l’espectador cap el lloc on ells desitgen. O almenys, això em sembla a mi.  Per exemple, en aquest que he fet, al fer l’estrella del quadrat massa gran, l’atenció se’n va cap a ella. Si haguera fet un altre dibuix que no destacara tant, l’atenció aniria cap a el segell de Salomó.

Mosaics de L?Alhambra. Pati d’Arrayanes.

Aquest mosaic que es troba al pari d’Arrayanes a l’Alhambra no és difícil de fer. L’única dificultat va ser, adonar-se que la distància entre els centres de dos estrelles és set vegades més llarga que la meitat del costat del quadrat utilitzat per fer les estrelletes de Salomó. La resta ja són translacions i que cadascú el pinte al seu gust.

La mirada del gamarús, de Llucià Vallés.

Hem vaig trobar aquest llibre perdut per un racó de l’institut. Ja se sap la fòbia que tenen alguns als llibres, i més si no són el la “lengua del imperio”. L’he llegit i està entretingut per l’edat a la que va dirigit. M’ha semblat una variant juvenil de “Les veus del Pamano”, de Jaume Cabré, barrejant les vivències del maquis amb una parella de bessons de l’època actual.

Mosaics de L?Alhambra. El trèvol.

 No sé si, aquest mosaic està a l’Alhambra, però és una bonica variació del mosaic de l’ocellet. Partint d’un triangle equilàter i dividint cada costat en tres parts iguals, es fan semicircumferències, i fent girs de 60 graus, ens queda aquesta figura que jo, anomene trèvol per la seva semblança. Després només cal fer translacions.
NOTA: si el cotò no enganya a l’hora de netejar, amb l’escàner es veuen tots els defectes del mal pintor, o si et queda poca tinta a l’impressora, he he he.