Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

“La vall d’Olocau, Marines i Gàtova”, de Ferran Zurriaga.

Molt interessant aquest llibre que ens narra la història i les característiques d’aquesta petita vall de la Serra Calderona, on estan els pobles de Gàtova, Marines i Olocau. Per la gent de la comarca potser de prou utilitat o per simple curiositat i conèixer millor als nostres veïns i la comarca. Vos deixe amb la reflexió final de l’autor:

“Ens preocupa el futur de la Vall: el nostre territori és molt més que un recurs  o espai on fer activitats. El territori que formen els termes de Gàtova, Marines i Olocau és un espai de bé públic, és natura, és cultura, és patrimoni, és llegar. I  no tenim dret a devastar-lo,  a deixar-lo erm, perquè  comprometem el viure col·lectiu i hipotequem el futur de moltes generacions. Per tot això, perquè les actuals dinàmiques territorials del País Valencià semblen allunyar-se de les recomanacions que aconsellen transitar pels camins del desenvolupament sostenible i no pel creixement depredador, cal que els habitants de la Vall participen de les decisions i actuen com a poder polític. I entenem per polític comprometre’ns cívicament.”

Potser hi ha moltes mesures per intentar salvar la serra, però potser sense ser un país independent no les podrem mai emprar i mentre restem dins de la dictadura espanyola no hi ha molt a rascar. Algunes podrien ser: canviar la llei electoral per donar pes a les comarques i no a les províncies que no representen la realitat del país o la més polèmica, que les forces d’ocupació tornen els terrenys de la comarca que varen expropiar durant la dictadura feixista de general Franco, i que afecten molt a aquests tres pobles.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.