Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

El quadern gris, de Josep Pla. L’arrós de Pals.

L’autor, referint-se al seu pare:

 

Durant aquest interval, ha viscut una curiosa, lamentable experiència: el gran afer de l’arrós de Pals, o sigui la conversió d’una quantitat d’hectàrees de terrenys erms i improductius en magnifiques terres de rendiment. En aquesta magna operació -la més important d’aquesta comarca realitzada en segles, en el terreny agrari-, el meu pare hi ha jugat un gran paper. En aquesta aventura, hi ha deixat la fortuna, les il·lusions, i si no hi ha deixat la carcanada ha estat per un voler de Déu. És a dir: ara sap el que és la política, la força enorme de la influència política en aquestes latituds. Un simple caprici del marquès de Robert, recolzat en els seus ignorants i energumènics amics de Torroella del Montgrí, fou suficient per haver d’entaular una lluita idiota, incomprensible i inútil que convertí una iniciativa excel·lent, positivament favorable als interessos generals, en un desastre complet. En definitiva, el cultiu de l’arrós fou un fet, però els danys que ocasionà la iniciativa de fer un bé al país foren irreparables, decisius.

De vegades, parlem de tot això i jo li dic:

-La vostra lluita fou contra els carques i la gent de dreta…

– És clar -em respon- Són els qui tenen la terra. Però tinc la impressió que, si la lluita s’haguès entaulat contra la gent d’esquerra, al situació haguera estat igual.

…………………………….

Les consequències de l’aventura de l’arrós de Pals consistiren en una enorme, angoixant, complicada bola de lletres que enmetzinà la nostra vida de família durant anys i anys.

 

No sabia que la família Pla haguera estat lligada al món de l’arrós de Pals. Tinc un amiga que té tota la família dedicada al negoci de l’arrós a Pals, i a més l’avi matern de la mare del meu fill també feia de treballador per aquesta família en l’epoca de la collita de l’arrós. Sempre que puc, compre un parell de quilos per emportar-me’n cap a Llíria.

Actualment, a la ciutat de Pals, es fan activitats turístiques relacionades amb el món de l’arrós, com un caminada popular pels arrossars i altres activitats gastronòmiques, i a moltes bòtigues de la ciutat pots trobar arrós dels diferents molins de la vila empordanesa. Per cert, al Pedrò de Pals i ha el mirador Josep Pla, des d’on es té una bona vista de la plana arrossaire, amb el Montgrí i les Medes al fons.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.