Cervesa i matemàtiques.
Publicat el 16 d'octubre de 2010 per vicent montesinos
A principis del segle XX, la casa irlandesa Guinnes, va voler modernitzar i millorar la seva producció de cervesa. Llavors van contractar una sèrie de científics a tal propòsit. Un d’ells era William Sealy Gosset, un matemàtic que seria molt conegut en el camp de l’estadística. Ara Gosset no és conegut per aquest nom, sinò per àlias que va posar-se (o li van posar) per poder públicar els seus descobriments, ja que la casa Guinnes ja desconfiava de donar informació als seus rivals comercials. No volien ocultar la feina com a estadístic del seu empleat, però no volien que se sabera l’aplicació que ells feien d’aquesta per no donar ajudes a la competència. L’àlias que es va posar era “student” i ja vos sonarà el famós test “t de student” per al contrast d’hipòtesis.
Font: “La certeza absoluta i otras ficciones” de Pere Grima (editorial RBA)
Font: “La certeza absoluta i otras ficciones” de Pere Grima (editorial RBA)
Publicat dins de matemàtiques | Deixa un comentari