Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

El tramvia groc, de Joan Francesc Mira.

He acabat de llegir el darrer llibre de Joan Francesc Mira, una narració sobre la seva infantessa al barri de La Torre, a la ciutat de València. Un barri perifèric que en aquella època era més semblant a una de les petites viles de l’Horta que no a un barri de la capital. Una barri que modernament, i supose que en part degut a la construcció del nou llit del Túria sembla aïllat de la ciutat a la qual pertany.
La narració dels fets no és lineal, està estructurada per llargs capítols cadascun amb la seva temàtica, amb el vincle en comú del sempre present tramvia groc que els unia amb el centre de la ciutat i amb altres pobles propers. Descripcions llargues , però que no arriben a cansar:
“No estic segur, ni de bon tros, que ara mateix la vida d’un infant o adolescent, plena d’imatges de colors en alguna pantalla, de jocs electrònics mirant fixament figuretes que corren s’agiten i esclaten, de missatges escrits amb poques paraules trencades, de relacions irreals a través de petits aparells, tinga la mateixa substància, emoció i espessor, la mateixa realitat material i carnal que va tindre la meua amb tramvies, antics carrers urbans, trànsit de carretera i camins entre els camps, amb sorolls de motors i carros i silencis molt llargs, amb portals gairebé sempre oberts i portes inexplicablement tancades, amb cases i espais transparents i llocs plens de secret i de misteris, amb quietud, moviment i sorpreses.”
A més de les diferències de costums, hi ha moltes més. L’any passat vaig anar per aquest barri alguna vegada i potser l’autor si torna el veja molt canviat respecte al que ell va viure. Potser només reconega l’església de la Mare de Déu de Gràcia, o el molí arrosser al camí reial de Madrid. La resta sembla molt canviat. I d’horta poca, malgrat que fa un temps estan recuperant alguns trossets amb els projectes d’horts urbans.
CAM03039


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.