Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

?L’exercici, segons Marc Aureli?, de Maite Larrauri-Max.

L’exercici, segons Marc Aureli”, de Maite Larrauri-Max.

La felicitat -diu Marc Aureli- és tenir un daimon bo: en grec “felicitat” és eudaimonia, és a dir “bon daimon”. No és, tanmateix, una frase redundant, perquè el daimon bo és el daimon que no està malalt, el daimon, com diu en altres ocasions, de bon humor, content perquè tu estimes tan sols allò que et passa, les coses que formen la trama de la teva vida. I Marc Aureli, va acabar estimant el seu destí d’emperador!

L’emperador Marc Aureli es debat entre el que li agrada, la filosofia, i el seu futur com a emperador de l’imperi romà, i per ajudar-se a ell mateix, aplica la seva particular filosofia estòcia per alleugerir-se d’aquesta carrega que li ha portat el destí. A diferència d’altres estoics, que haurien fugit, o arribat fins al suïcidi, ell accepta el seu destí i es prepara per arribar a ser un governant just i estar bé en el seu càrrec amb una sèrie d’exercicis que li ajuden a afrontar la seva faceta d’emperador. No accepta, com altres que un puga ser totalment insensible al que passa al seu voltant. Considera que un individu insensible és un farsant o una persona quasi inhumana, i no és partidari de cap de les dues. Un d’aquests és l’escriptura d’aforismes que li ajuden en aquesta feixuga feina d’estar bé o de bon humor, com diu ell, a la cort. Tasca, que troba més cansada que defensar les fronteres del Danubi davant els bàrbars.

Recorda que no és el futur o el passat el que t’oprimeix, sinó sempre el present. I aquest s’empetiteix fins a l’infinit, si l’aïlles i fas retrets a la teua intel·liència cada vegada que pensa que no pot afrontar-lo.”

La intel·ligència lliure de passions és una acròpolis.”

Publicat dins de política | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.