Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

El curt estiu de l’anarquia, Hans Magnus Enzensberger

Aprofitant la figura del lider anarquista Buenaventura Durruti l’autor ens conta la història de l’anarquisme espanyol fins al final de la guerra civil: les seus il·lusions, lluites, encerts i errades fins arribar a la seua total desfeta amb la fracassada revolució iniciada durant la guerra civil i derrotats pels comunistes i burgesos durant els fets de maig del 37 a Barcelona.
La manera en que està escrit el llibre és diferent al que estem acostumats. La història es contada a base de testimonis de molts personatges que es van ordenant cronològicament en diferent capítols, cadascun iniciats amb una mena de pròleg explicatiu. Així el lector pot reconèixer les diferents opinions que produïa el moviment anarquista espanyol i els seus dirigents en diferents persones que varen viure aquells anys que l’autor anomena “el vesper espanyol”. Opinions favorables o d’admiració, amb altres contràries.
Crec que independentment de la ideologia de cadascú, aquest llibre agrada i el recomane per llegir. He trobat alguns paral·lelisme amb l’època que vivim actualment a l’Estat espanyol: els rics terratinents i alta burgesia que no vol perdre els seus privilegis, amb les “400 famílies” que dominen el món dels negocis des de Madrid amb la complicitat dels governs de torn.

Per cert, al món de l’anarquisme no tot és blanc o negre, hi han molts grisos i matisos, inclòs dins d’una mateixa persona, i més si considerem d’on provenien la majoria de protagonistes. També en comentaren que l’autor és actualment assessor d’Angela Merkel. Si és cert, és una anècdota un poc peculiar.

Publicat dins de política | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.