Actualització científica en astronomia i astrofísica, Juan Fabregat.

Des dels anys noranta no havia fet res relacionat amb l’astronomia. Llavors vaig fer un curs a Sabadell, però des d’aleshores ha hagut uns quants descobriments i avanços en la matèria. Els darrer mesos he assistit al curs que el professor de la UV, Juan Fabregat, ens ha donat al CEFIRE de València. Ha estat molt interessant i ahir l’acabarem a falta d’una observació astronòmica a l’observatori d’Aras de los Olmos, que hem hagut de suspendre diverses vegades pel mal temps.
Al final ens ha quedat un cert regust de petitesa. Tots els avanços dels darrers anys, sembla que enlloc d’aclarir dubtes n’han obert més. L’estudi de la radiació de fons ens ha fet vore que el 70% de l’univers en expansió ens és totalment desconegut i que només coneguem amb certesa un 4% d’aquest.
1024px-DMPie_2013.svg
Per tant enlloc de contestar moltes preguntes, els avanços dels darrers anys ens han obert moltes més que cal seguir investigant.
Personalment, al final vaig recordar un poc el teorema d’incompletesa de Gödel, ja que sembla que hi han coses que no podrem explicar per molts axiomes que afegim o canviem al nostre punt de partida.

Aquesta entrada ha esta publicada en matemàtiques. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.