Generació bloc

La "generació bloc" s’obre pas és l’article de Manuel Cuyàs publicat dissabte a El Punt. Agraeixo la referència que em fa, en Cuyàs, i us recomano la seva lectura. Quan vaig començar a explicar-li això dels blocs, en Cuyàs va reaccionar amb un rebuig evident. Ni ho entenia ni ho volia entendre. Amb el temps, però, ha evolucionat fins al punt de teoritzar sobre el món dels blocs i la generació que s’hi ha apuntat amb més convicció. Ell l’ha titllada com la "generació bloc", i em sembla molt suggerent les reflexions i els reptes que planteja.

Divendres, Salvador Cardús publicava Els sense nom al diari Avui. És un article que també recomano, i el cito aquí perquè crec que la lectura de tots dos té sentit. Cardús sosté que hi ha uns "sense nom" en l’espai del catalanisme, el sobiranisme i/o l’independentisme, mentre que Cuyàs adverteix que els governants que sorgeixin d’aquestes eleccions seran rellevats d’aquí a un parell de legislatures, com a molt, pels ciutadans de la "generació bloc".

Jo fusionaria els "sense nom" amb la "generació bloc" perquè, en el fons, els desacomplexats d’aquesta generació emergent han de ser capaços de prescindir de noms i etiquetes i saber-se moure al marge del concepte "nom".

Cuyàs recull a la seva tribuna una frase meva que més o menys deia així: «L’agitació que la vostra generació feia amb conferències i manifestacions on es llançaven llambordes pel cap, nosaltres la fem amb uns blocs que si un dia serveixen per la discussió intel·lectual, un altre criden a la desobediència civil o a votar no al nou Estatut.»

Divendres, xerrant, en Cuyàs em va formular una pregunta: ¿Com és que no hi ha dones entre els autors de blocs? La pregunta és molt oportuna, perquè un simple repàs als llistats de blocs d’aquesta pàgina posa de manifest l’escassa presència femenina a la bloquesfera. Contrasta la creixent presència de dones en política i càrrecs de responsabilitat pública amb l’encara minsa participació femenina a la bloquesfera, almenys la més polititzada.

¿Us apunteu a la generació bloc? Feu-ho córrer.

¿Per què no hi ha tantes dones com homes a la bloquesfera? Reflexionem-hi.

Referències:

-Xavier Mir: "La generació blocaire diu que ara referèndum és democràcia"

-Carles Puigdemont: "Generació Bloc"

-Enric Gil: "La generació bloc"

[Deixeu l’enllaç de les vostres anotacions sobre Generació bloc i les afegiré al llistat.]

Afegeix un comentari