Tots els camins duen a Roma. Gaziel i l’escola.

Tots els camins duen a Roma. Els jesuïtes a Barcelona.

Gaziel conta que no va poder acabar els seus estudis a l’escola del jesuïtes del carrer  Casp, ja que segons ell, era un aprenentatge que s’allunyava massa del món real. Però pel que conta, sembla que els que fan les lleis educatives actualment volen continuar igual que a finals del segle XIX.

La veritat és que, en el fons, jo no sabia acabar d’emmotllar-me a aquella educació tradicional i monòtona. Les grans concentracions escolars, les classes nombroses dels establiments on acudeixen diàriament centenars i milers d’alumnes, m’han fet de sempre un efecte depriment, de caserna. I la pedagogia en gran escala, ni que fos la millor, sempre l’he tinguda com una branca, la més alta, de la ramaderia.

…..

El que nosaltres fèiem era bo només cobrir l’expedient i suggerir la il·lusió que apreníem alguna cosa de substància

…….

De vegades en queien a les mans -….- uns llibres estranys, que no s’assemblaven en res als de les assignatures. Un llibres amics, plens d’encís, que se t’enganxaven al dits i als ulls…..Libres que tenien un títols enlluernadors: Veinte mil leguas de viaje submarino, La vida de los insectos, La revolucion francesa, Vidas paralelas de Hombres il·lustres……………Per què no podien ser de la mateixa mena els nostre llibres de text? Era un condició essencial que fossin els més ensopits del món?

I sembla que el problema amb els llibres de text continua malgrat els avanços que s’han fet durant els darrers anys. Per quan la supressió dels llibres de text?

Gaziel intenta explicar el seu malestar allà explicant els seus orígens:

No sóc res més que un pobre home de Sant Feliu de Guíxols, fet i pastat a la vora de la mar més clara, lluminosa, serena i humana del món. I no puc fer-hi res.

No crec que l’origen d’una persona tingui gran influència en com li afecten uns plans d’estudi que no animen gens a estudiar o a estimular la recerca del saber més coses. A l’any següent acaba el batxillerat a l’Institut d’ensenyament secundari, a la Gran Via, al costat de la Universitat. Però d’aquest curs, no diu res.

CAM01918

 

Aquesta entrada ha esta publicada en educació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*