Una possibilitat inquietant

0

L’adversari també juga. Pot semblarnos que ho fa d’una manera maldestre, i segurament fins ara ha estat així, però cal tenir molt clar sempre que en qualsevol moment pot llençar un colp que ens faci caure.

Aquests dies estem veien coses que no són “normals”. Els casos de corrupció no s’han aturat davant la sentència en contra del jutge Silva, ans al contrari, s’han multiplicat.

S’han multiplicat fins a nivells que, tot i que ens sembli ja normal, no ho són. 50 imputats, l’escàndol de les targes negres de Bankia, els casos que s’anuncien de Caja Madrid i en Rajoy demanant disculpes no són només un grau més en la desfeta de l’estat. Intueixo que pot ser una cosa més.

I si han decidit fer caure el govern? Aquesta és una carta que podrien jugar. Per dues coses. La primera: Podemos guanya terreny cada dia. Ara està a punt de superar el PSOE, però si se li dona el temps que necessita, fins a finals del 2015, pot convertir-se en la primera força. Els grecs han demostrat que és possible.

La segona és el cas català. Què passa si Castella abança les eleccions i les situa al Gener? Les nostres eleccions plebiscitàries es veurien certament afectades si han de compartir espai i temps amb les eleccions castellanes. No només això. La incertesa del resultat a la cort castellana faria que un percentatge de la gent a Catalunya encara els donés una estúpida oportunitat més.

És veritat, també, que si el govern castellà cau, el PP ho pagarà molt car. I per tant, és un escenari que no sé si té gaires numeros. Però cal estar-hi atent.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

1.882.650

0

Aquests són els vots favorables a l’estafatut del 2006. Si aconseguim superar aquesta xifra el N9N tindrem més vots a favor de la independència que a favor de l’estafatut. Aquesta és la xifra a batre.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Plebiscitàries. Quin és el tema, en aquests moments?

0

Avui ha parlat Junqueras a Catalunya Ràdio. Audíblement emocionat. Ha perdut la veu i tot i la Mònica Terribas s’ha vist obligada a parlar durant dos llargs minuts per permetre Junqueras recomposar-se.

Perquè tanta emoció? Perque ens acostem a un punt crucial del procés. Arribem al moment de la caixa o faixa.

I ara per ara, no sabem com anirà tot.

Sembla que després del N9N es convocaran eleccions plebiscitàries. Però el tema és… per a fer què?

Existeixen dos panorames possibles. El primer d’ells és que les eleccions plebiscitàries serveixin per a declarar immediatament la “independència”. Poso “independència” entre cometes perquè, per a fer-ho ben fet, el que cal no és declarar la independència sinó l’extinció de l’estat espanyol ( ho explica perfectament Delenda Est Hispania, de l’Albert Pont) i la consegüent creació de l’Estat Català.

Aquesta declaració d’extinció de l’Estat no serà barata. Caldrà que automàticament absorvim la part del deute de l’estat que ens correspongui per població (un 100% del PIB castellà) a canvi de que se’ns admeti en tots els fòrums internacionals en igualtat de condicions amb el que quedi de l’Estat.

És a dir, si donem per estingit l’estat, automàticament haurem de dir al món que per cada paperet de deute espanyol que ens entreguin, nosaltres els pagarem el 17% del valor (amb els seus interessos), però condicionat a que, si la resta del reino es manté a la UE, la OTAN, la ONU, etc. nosaltres també.

A favor nostre tindrem, però, que el FLA i el 47% de deute públic català que està en mans de castella quedarà congelat en espera que hi hagi un repartiment d’actius i passius en el que estiguem d’acord totes les parts.

La declaració d’extinció de l’estat i la posterior proclamació de la República Catalana comportarà la necessitat de crear una hisenda pública de campanya, un exèrcit de campanya i una delegació internacional improvisada, entre d’altres estructures d’estat que haurien de començar a estar preparades però no ho estan.

Aquest és el panorama que contempla ERC i l’assamblea, i segurament les CUP.

Hi ha un altre escenari possible, un escenari que és el que sembla contemplar actualment CiU. Es tractaria de fer eleccions plebiscitàries i, després d’aquestes, amb el resultat de les mateixes, fer el mateix procés que hem fet aquesta vegada amb la consulta. Intentar posar sobre la taula de la cort castellana el resultat per tal d’exigir que Castella plasmés la voluntat popular en forma d’independència de Catalunya respecte el Reino de España (que en aquest cas, continuaria existint). Anar allargant el tema confiant que el govern de castella se les foti a les municipals i autonómiques de la primavera, i després se la torni a fotre a les generals, i confiant que el congreso resultant sigui més permeable a un acord. Un acord que pot passar per l’acceptació de la independència o per un govern tripartit d’esquerres que ofereixi una tercera via amb prou garanties (qualsevol pacte amb Madrid és excempt de garanties).

En aquest escenari, la força de les plebiscitàries permetria la creació serena de totes les estructures d’estat necessàries per tal de fer una transcisió ordenada.

Evidentment, de cara al capital, aquesta opció sembla més assequible, ja que a priori no hi hauria el mateix rebombori que el que suposa un trencament (que tampoc és tant).

Només hi ha alguns problemes amb aquesta opció. Bàsicament, el principal, no és viable. Castella no té cap mena de voluntat d’arribar a cap acord. No és només el PP qui s’hi oposa, és també el PSOE i UPyD. El PP no s’enfonsarà tant si és capaç d’enarborar la bandera de la “indisoluble unidad”. Castella atacarà amb més ofec de les arques catalanes. Atacarà amb el poder judicial, el legislatiu i l’executiu qualsevol intent de crear ordenadament les estructures d’estat que el govern no ha volgut avançar.  Qualsevol pacte amb la Cort, qualsevol, serà paper mullat en el moment que notin certa desmobilització ciutadana.  I sobretot, un aspecte psicològic rellevant, sense un termini clarament definit, la mandra infinita dels parlamentaris per a fer l’últim pas serà enorme.

A més, un escenari com aquest segon no admet una candidatura unitària ni de la societat civil.  Si la candidatura és exclusivament per proclamar la independència immediata i engegar un procés constituent, aquesta pot ser equilibrada pel que fa a CDC i ERC i admetre molta gent externa. Però si la candidatura té l’objectiu de governar el país, llavors haurà de ser eminentment política i caldrà saber si la ciutadania la prefereix de centre dreta o centre esquerra. I aquí apareix un problema encara més important. Si es presenten dues candidatures separades, amb quasi tota seguretat la candidatura d’ERC serà rupturista i ampliament majoritària amb el que CDC no podrà implementar el procés seqüencial que pretén.

Això sí, aquest segon escenari impedeix que a Madrid et prohibeixin les eleccions, ja que si l’objectiu és implementar l’independència desde l’acord amb l’Estat, en principi, l’estat difícilment pot prohibir les eleccions.

És per evitar aquesta prohibició que caldria que les eleccions plebiscitàries del primer escenari fossin ABANS que les municipals. Perquè les municipals són molt més difícils de prohibir i amb prou força municipalista es pot provocar el mateix resultat.

Què decidirà sobre un escenari o l’altre? Sense dubte, el resultat del N9N. Si el resultat del N9N és clar, amb 3 milions o més de vots a favor del #SíSí, l’opció primera s’imposarà. Si el resultat és difús, per sota dels 2 milions, la segona opció serà l’escollida pel president.

Definitivament, la força està a les nostres mans. Hem de mobilitzar absolutament tothom, i, sobretot, hem d’evitar de totes totes que un percentatge d’independentistes es quedi a casa com a motiu de protesta, perquè ens hauran rebentat la possibilitat de ser lliures.

Junqueras sap que la partida està oberta. D’aquí la seva emoció.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Aritmètica parlamentària i “teatro del bueno”

0

Després del gir tragicòmic d’ahir, cal fer unes quantes reflexions que em semblen importants per no deixar-nos arrossegar per les aparences del que està passant.

En primer lloc cal adonar-se de quina és la relació de forces de l’arc parlamentari actual.

UDC 15, CDC 35, ERC 21, ICV 13, CUP 3

Majoria absoluta 68.

Aquests números segurament no corresponen a la voluntat popular actual, però són els que tenim.

Si hom els analitza bé, veurà que no hi ha alternatives contundents que no incloguin UDC i ICV. Això vol dir que, si aquests dos partits no volen fer un trencament per assegurar un referèndum pre-electoral, aquesta opció no està sobre la taula. Per molt clara que la veiem. Per molt que creiem que la societat l’acceptaria, perque l’aritmètica parlamentària, si es fessin eleccions ara, es giraria com un mitjó.

En segon lloc, cal llegir el que ha passat objectivament, i entendre que possiblement el que tenim és una representació melodramàtica d’un acord. Un acord que, necessariament, necessita de teatre perquè resulti efectiu.

Fa temps que us plantejava que era molt possible que el tribunal constitucional castellà acceptés la consulta, perquè era la única manera que Castella tenia d’optar a reconduir la situació.

Aquests dies hem vist la pràctica totalitat d’editorials dels diaris més influents del món exigint Rajoy que mogués peça. Això, en Real Politik vol dir que la comunitat internacional ha mogut fils.

Així que, imagino, que via tercers o simplement sense parlar-s’ho, el que ha passat és que Mas ha dit: en comptes de fer una consulta per saber quina opinió té la ciutadania, farem una consulta per saber quina opinió té la ciutadania. I Castella, que fa una setmana estava disposada a tot per frenar-nos-la, ha dit: d’acord.

Dels 4 diaris castellans, només El Mundo (que sempre va per lliure) anuncia possibles imposicions de castella per frenar la nova consulta. Els altres diaris es fixen en les diferències entre els partits pro-consulta i en alguna declaració de “la ciudadania” dient que aquesta consulta serà una “xirigota carnavalera com al 2009”. Tenint en compte fins a on ens ha portat la “xirigota carnavalera” del 2009, em sembla que el menysteniment només pretén que els seus es creguin i acceptin la nova consulta.

Així que, tenim consulta. Tolerada per l’estat. No és la que hom volia, però és una consulta tolerada per l’estat. El president és lliure de considerar que això el compromet a allargar la legislatura fins al 2016 o no.

Finalment, passem a les plebiscitàries. Tothom ha donat per descontat que immediatament després de la consulta hi haurà plebiscitàries. Però això no és necessàriament cert. No és el que ha dit el president. Hom ha de llegir exàctament el que diu el president perquè ja ens ha demostrat que una cosa és el que diu i l’altra és el que la gent creu entendre.

Bàsicament, el que ha dit és que (sí la consulta és un èxit participatiu) sí hi ha una candidatura unitària CDC-ERC convocarà eleccions. Sinó, no. “Si els partits es posen d’acord i em demostren la necessitat i el perquè de les eleccions, jo les convocaré ordinàriament, sinó no” (mes o menys).

I aquí hem de tornar allà on hem començat. L’aritmètica parlamentària. Les eleccions europees ja van demostrar que el CiU 50, ERC 21 ja no és veritat. Bàsicament tenim un CiU 36-ERC 38. I això a la primavera. I això implica que CDC deu tenir uns 28 dels 36 de CiU. Potser menys.

És molt difícil que CDC opti per unes eleccions plebiscitàries en les que sap que ERC s’enfilarà i ells cauran moltíssim si es presenten per separat. Per separat d’UDC i per separat d’ERC. I, de fet, no sé si és bo que així sigui, perquè una part de la burgesia pot sentir-se desvinculada del procés si no el senten com a propi. Just en el moment que seran més necessaris.

Però per altra banda, hi ha el risc evident que els vots a ERC vagin a parar a diputats del CDC que puguin canviar de bàndol si l’oferta d’última hora de Castella els sembla prou atractiva. I aquest és un fet que s’evitaria si es presenten per separat.

Tampoc està clar si una candidatura unitària centre-dreta/centre-esquerra suma més que si les candidatures van per lliure.

Si a tot això li sumem que el president pot considerar que castella ha tolerat la consulta i que, per tant, pot donar els dos anys de marge amb que s’havia compromés (amb la inestimable col·laboració parlamentària del PSC), sembla que la cosa podria anar per llarg.

Ja ho veurem. No hi ha res escrit.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Primeres idees per a una candidatura unitària

2

El que ha passat en les últimes hores és massa complex com perquè en faci un anàlisi exhaustiu ara. Bàsicament diria que cadascú ha jugat el seu rol.

Espero que el 9N tothom que pugui vagi a dipossitar la papereta el #SíSí a l’urna i que el milió de vots que van generar les consultes pugi a 2 milions de vots.

Dit això, el que em preocupa ara és el tema de la candidatura unitària. Entenc el President quan preté una candidatura unitària. I també entenc que ERC s’hi oposi.

Em sembla que el punt intermig és presentar una candidatura unitària amb les següents condicions:

a) Només 7 places per CDC i 7 places per ERC. 3 per UDC si s’hi volen afegir, 3 per la part independentista d’ICV i 3 per la part independentista del socialisme català. 1 plaça per Solidaritat Catalana, 1 per reagrupament. No hi conto la CUP. No crec que s’hi vulguin afegir.

Amb això tenim 25 seients per els polítics, que sabran que, si no van de veritat, no tornaran a posar el cul a l’escó durant molt de temps. I en canvi, si la candidatura fa la seva feina, que és la declaració unilateral d’independència, podran engegar el procés constituent i convocar noves eleccions en breu.

Ara, llista de societat civil:

3 representants escollits per omnium (als que jo no hi posaria la Muriel Casals per evitar suspicàcies).

3 representants escollits per  l’assamblea (als que jo no hi posaria la Carme Forcadell per evitar suspicàcies).

Manel Delgado

Lluís Llach

Teresa Forcades

Xavier Sala i Martin

Joan Laporta

Xavier Rovert de Ventós

Eduardo Reyes

Albert Pont

Me’n queden molts. S’admeten propostes.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La bena abans de la ferida

3

Avui toca parlar de llengua a Vilaweb. De si sobreviurà o no i de si el Castellà ha de tenir estatus oficial al país que estem construint.

Vagi per endavant que les dues úniques persones de Catalunya amb qui parlo en castellà són el meu pare i la meva àvia en pau descansi. I ho faig exclusivament perquè penso que, si fossin italians, russos o cambotjans, també els parlaria en els idiomes propis.

Compro al Bon Preu perquè les coses estan etiquetades en català, i si hi ha una única marca de “Llet”, ni em plantejo comparar-la amb els brics de Leche.

Dit tot això, penso que el debat sobre el català a l’estat català és un debat prematur, que no porta enlloc. I la raó és que, en la meva opinió, no sabem encara quin rumb prendrà el país que ha de venir.

Segons jo ho veig, l’economia i polítiques catalanes de la república tindran tres eixos principals. Potser quatre.

En primer lloc, hi haurà l’eix europeu/primer món. La nostra independència i la radicalitat democràtica i de llibertats del nostre poble ens han de permetre convertir-nos en la Suècia del sud. Si és així, el castellà donarà pas a l’anglès, el francès i l’alemany i el català, essent l’idioma troncal entre una multitud d’idiomes foranis, mantindrà amb tranquil·litat la seva hegemonia. I molt més si amb el temps Les Illes, el País Valencià, Occitània i d’altres pobles van optant per formar part de la federació europea sense necessitat de pertànyer a un estat nació.

En segon lloc, trobem l’eix mediterrani. Catalunya té moltes possibilitats d’esdevenir pol principal en l’eix mediterrani. Això vol dir, bàsicament, francès, italià i àrab-marroquí.

En tercer lloc, la Catalunya alliberada li fa la competència directa a Madrid/Castella com a pont d’entrada d’iberoamèrica a Europa. La gent més lliure d’Amèrica castellanoparlant, classes mitges, sembla que poden tenir més tendència a venir a provar sort a Europa mitjançant Barcelona que no pas mitjançant Madrid. Com a mínim una part. El mercat que es pot establir amb les ex-colonies castellanes pot ser molt important, i el pes de la societat castellanoparlant també.

Finalment, tenim la no gens menyspreable península ibèrica. L’aire fresc català pot tornar a ser pol d’atracció dels territoris de la gran Castella, que, ara per ara, intuïm que es mantindrà durant una temporada en l’anacronia reaccionària.

Quatre eixos que poden ser 6 si hi afegim el pont amb Àsia i l’orient mitjà que suposa el port de Barcelona.

6 eixos dels que no tenim ni idea de quina força tindrà cadascun d’ells.

Això sí, aquests quatre o sis eixos marcaran amb força l’esdevenir de la llengua. Alguns d’ells l’afavoriran, d’altres la perjudicaran. Amb el control dels mitjans de comunicació pública (que són TOTA la ràdio i televisió), potser en tindrem prou.   Amb el fet d’esdevenir un estat també normalitzarem automàticament l’idioma de comunicació de les principals multinacionals i els seus productes.

I amb la nostra generació, majoritàriament angloparlant, la relació entre català i castellà necessàriament variarà. Potser.

 

En tot cas, crec que són massa variables damunt la taula per emetre sentència anticipada sobre què cal fer o deixar de fer. Potser el que cal és tenir menys por per la llengua i simplement estar atents a com evoluciona, tant la llengua com, sobretot, la cultura a la que representa.

Publicat dins de General | Deixa un comentari