L’expoli és encara més gran del que diuen

0

Els grans economistes catalans, uns “llumbreres” tots ells, han decidit que Castella ens roba cada any 17.000 milions d’Euros. Prou com per fer 6 aeroports nous del Prat cada any o pagar la nostra sanitat i la de Portugal nosaltres solets. I Educació de més a més.
I tot i així es queden curts. Tants anys de carrera i tanta materia gris que se suposa que tenen i no saben sumar i restar.
Us dono unes xifres perquè les analitzeu. (N’hi ha més)
En primer lloc. Diuen que hi ha dues maneres de contabilitzar el dèficit. Associant la despesa de l’estat al lloc on s’efectua o considerant que la despesa de l’estat cal repartir-la entre totes les comunitats autònomes, perquè afavoreix a tots els castellans i les colònies.

Bé, jo crec, senzillament, que encara hi ha una tercera manera de calcular-ho. I és associar un percentatge (que pot arribar a ser negatiu i tot) d’afavoriment a cada inversió.

Per exemple: Als senyors de Madrid els fan 1500 quilòmetres de vies de TGV i els posen una gran estació central a casa seva.

Si contem la inversió a Madrid pel primer supòsit, només contem a Madrid els 80 quilòmetres de vies que passen per casa seva i l’estació.

Si ho contem de la segona manera resulta que acabem amb l’absurd de considerar igualment beneficiós per Madrid com per Barcelona o Mallorca que totes les linies de tren passin par Madrid.

Si ho contessim a la meva manera, associariem un grau d’afavoriment a cada regió o colònia per la totalitat de la inversió. Evidentment Madrid d’aquesta manera se n’enduria més del 65%, ja que de llarg és la que surt més beneficiada d’aquesta inversió.

De la mateixa manera, la inversió a la T4 de Madrid hauria de contar en negatiu per Barcelona, ja que clarament és una inversió de l’estat que perjudica la nostra economia.

Llavors els números sortirien molt pitjor, però serien més reals.

A més a més, hi ha un tema etern que no crec que sigui comptabilitzat a l’informe. Els peatges a les autopistes són impostos de la mateixa manera que ho són els diners que es paguen per les autopistes que posa l’estat. Simplement són diferents maneres de pagar una infraestructura. A priori o a posteriori. Però mentre no es consideri que és una infraestructura innecessària, els costos que en paguem els usuaris cal que siguin incorporats a la cistella d’impostos que paguem tots els catalans.

Finalment, només dir que tots els castellans de la “cataluña optimista” que tan alegrament van sortir al carrer a celebrar la victoria de la seva selecció i amenaçar a tots els que no volguessin fer-ho, tots aquests, també són expoliats com nosaltres.

I és que s’ha de ser burro…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari