Les importants eleccions europees.

0
Durant uns mesos tindrem la discusió sobre si ERC i CiU han d’anar junts o separats a les Europees. Sota el meu punt de vista, això és intrascendent. El que és més trascendent és la participació esperable. A les últimes europees, al 2009, va haver una participació a l’Estat del 46%. 44 dels 50 seients els ocuparen PP i PSOE. Els altres 6, 2 per CiU (un dels quals, el d’UDC, amb total sintonia amb el PP), mig per ERC, un per ICV, un per IU i l’altre per UPyD.

Ara, jo prevec que l’abstenció a Castella serà brutal. La gent vol castigar els seus polítics i els castigarà, segurament. El recurs de “que vienen los otros” no serveix en unes europees.

En canvi, a Catalunya, hauriem d’aconseguir una bona paticipació. Tant alta com sigui possible. Perquè si l’assolim, potser podriem passar de 3’5 diputats a 8 o 10. I això sí que seria un gran canvi en el moment exàcte.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

#SíAbs

0
Muntanyes de paraules, comentaris i experts. I encara no he sentit a ningú que proposi que la lluita no estarà entre el SíSí i el SíNo, sinó entre el SíSí, el SíAbs i el SíNo.

Perquè al final, si hom vol que l’Status Quo canvii i no està disposat a que les coses segueixin igual, però encara vol donar una oportunitat a Castella, el que és normal és que es defineixi per el primer Sí, però no respongui la segona pregunta. Una abstenció en la segona pregunta em sembla un missatge inequívoc. O Castella reacciona o marxem. I per tant, ara per ara, sembla molt més lògic que votants d’ICV, UDC i alguns del PSC escullin aquesta opció que no pas que escullin un SíNo que no porta enlloc més que a la desaparició del nostre autogovern.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

ICV i UDC, les coses han canviat perquè no ho han fet

0
Ara fa 1 any es van convocar eleccions al parlament de Catalunya. L’objectiu: preparar una consulta per a l’autodeterminació del país. UDC i ICV van presentar-se a les eleccions amb aquest propòsit. Com ERC, SI, PSC, CDC i les CUP.

La idea de UDC i ICV era la de no definir-se sinó deixar llibertat als seus electors perquè decidissin a consciència.

Ha passat un any, i les coses no han canviat massa.

I justament per això, han canviat totalment.
(segueix)

Un any després, hom podria dir que vivim a l’any de la marmota. La Via Catalana va demostrar que el poble està tant actiu i determinat com un any enrere. I Castella no ha mogut un mil·límetre la seva posició.

Davant d’aquest panorama, semblaria que la posició d’UDC i ICV hauria de mantenir-se inalterada. Però no és així. Hi ha un gran canvi. Un immens canvi. La innacció de Castella ho capgira tot.

I és que, perquè UDC i ICV poguessin mantenir la seva postura d’indefinició, Castella hagués hagut de moure fitxa. Potser no el govern castellà, però sí la oposició, els grups de poder, la intel·lectualitat castellana, el poder econòmic.

Per mantenir viva la 3a via que ells esperaven que existiria, ara per ara ja haurien de tenir sobre la taula un document de treball sòlid i clar, amb un pre-pacte entre Castella i Catalunya que permetés albirar una solució dins la Gran Castella que no impliqués el trencament d’Espanya en dos.

Però ha passat tot un any. I no hi ha hagut res de tot això. Res. Tot just una declaració esqüeta d’IU dient que per ells es podia fer una consulta i una teatralització del fum socialista en el Pacte de Granada, que ve a dir que res de res, però canviant-li el nom.

Cap estament social a Castella ha sortit en defensa d’un pacte entre pobles. Cap ni un. Res. Zero.

I això ho fa tot diferent. Perquè si UDC i ICV creien que a hores d’ara es podria tenir una pregunta indefinida que permetés reconstruir el pacte amb Castella abans del 2016, aquesta opció ja no és viable.

No ho és.

I és per això que UDC i ICV han de ser prou obertes de ment com per adonar-se’n i prendre consciència de la situació en la que ens trobem.

Si ho fan, entendran que el que el poble necessita és una pregunta clara.

“Catalunya ha d’esdevenir un estat independent?”

Que tinguin clar tots dos que això no afecta ni un milímetre la inclusivitat. Si alguna vegada Catalunya ha d’arribar a un nou pacte amb el que resti d’Espanya, això ho gestionarà el parlament, on ICV i UDC tindran tot el dret de ser representats.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

I mentrestant l’altre robatori continua i creix

0
Hi ha dos grans robatoris que s’estan efectuant simultàniament des del govern castellà. Per una banda existeix el robatori immens de recursos de les colònies (Catalunya, les Illes i el País Valencià) cap a la capital de Castella, que se’n queda una part important i després distribueix una altra part entre els seus territoris a canvi de submissió i sobretot subdesenvolupament.

Però en paral·lel se n’estableix un de tant o més greu.
(segueix)

Aquest altre robatori, immund i de proporcions bíbliques és el que estan efectuant les generacions de més de 50 anys als seus fills i néts.

El robatori s’ha establert en 4 fases.

a) Primer van inflar els preus dels habitatges via crèdits no retornables i sobretot via Agències de Valoració, controlades pels bancs, que sobrevaloraven els immobles a gran escala, de manera que la generació del 20 a 40 anys estava obligada a pagar preus abussius i convertir-se en esclaus de la seva vivenda per poder tenir accés a l’habitatge. Amb aquesta operació, la gent de més de 40 anys va poder guanyar diners a cabassos, que va desar en els mateixos bancs que servien alegrement crédits/certificats d’esclavatge.

b) Per augmentar la transferència de rendes entre les gneracions de 20 a 40 anys i els seus pares, els governs van començar a donar incentius a la demanda, en forma de deduccions a la renta per habitatge. Actuar sobre la demanda va tenir la reacció esperada (per ells). Si un pis costa 30 i ara el comprador es pot deduir 5, el pis passa a costar directament 35. Evidentment, en tot moment es va ocultar que a l’estat no existien les hipoteques, sinó que tot eren préstecs personals amb garantia hipotecària. Ningú sabia fa 7 anys que no existia la dació en pagament. Ni tan sols els treballadors dels bancs i caixes.

c) Un cop el sistema va rebentar, per estabilitzar la increible transferència de rendes calia fer tres coses:
 1. Deixar caure els bancs o en el seu defecte muntar un sistema de substitució de rendes per accions. D’aquesta manera, la morositat dels bancs s’hagués convertit en perdua de capital de la gent que hi tenia els diners, diners que havia fet en els últims 15 anys gràcies a la bombolla. Un 15% o 20% de substitució hagués estat suficient.
 2. Rebentar els preus de lloguer mitjançant el lloguer obligatori o el creixement brutal de l’IBI per a  immobles no llogats. Si això s’hagués fet en paral·lel a una baixada generalitzada dels sous, el poder adquisitiu hagués restat igual i la competitivitat hagués pujat. Afegint-hi la dació en pagament, s’hagués alliberat la gent productiva del seu esclavatge, permentent-ne la mobilitat necessària per augmentar el PIB.
 3. Tot i així haguessim necessitat retallades per atacar la reconversió laboral d’una industria que suposava el 21% del PIB i que havia desaparegut. Aquestes retallades, justament, haguessin hagut de ser principalment en pensions i salut, ja que aquests elements són resultat de l’estat de l’economia, i donat que les generacions que en gaudeixen són les principals responsables de la direcció que ha pres l’economia, hi ha una justícia implicita en que aquestes generacions siguin les que rebin les pitjors conseqüències de la crisi (la generació de 20 a 50 estem pagant hipoteques pe sobre de les nostres possibiltats, ja rebem el nostre càstig).

De tots és sabut que es feu tot el contrari que aquests punts. Les retallades han actuat sobre el teixit productiu, sobre l’educació dels infants i l’estat s’ha endeutat fins al punt de no retorn per protegir les rendes de les generacions per sobre els 50 anys. I a més, les pensions no s’han tocat, mentre els sous dels treballadors han baixat un 15%.

d) Com que sembla que la generació del 20 a 50 anys ho absorveix tot, el colmo del robatori el continuaran fent amb la imminent reforma fiscal. Si la gent va pagr 35 per una cosa que estava sobrevalorada valorada en 30 perquè l’estat regalava 5 en forma de desgravació fiscal, ara retiraran aquests 5, AMB EFECTES RETROACTIUS. Així, la generació dels 20 als 50 ha pagat 30 per una cosa que valia 10, ha pagat els costos de que el sistema rebentés. I ara haurà de pagar 5 més per què la generació de més de 50 continui gaudint dels seus diners al banc, les seves prejubilacions, la seva jubilació i el seu sistema públic de salut.

 I si els seus fills i néts no se’n surten, ja sigui per l’esclavatge d’uns o per la falta d’educació dels altres, a ells no els importa gaire. Total, no esperen ser-hi quan el resultat del desastre que es comet sigui del tot evident.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Ja hem agafat aire

0
L’11 de setembre i la via catalana ens va deixar exhausts psicològicament. Com a societat, em refereixo. Després de tant immensa demostració de força calia recarregar bateries i esperar els moviments dels adversaris. Bé, ja tenim els moviments. Entre 6.000 i 30.000 participants en la manifestació resposta unionista i un PSC que ha traït les seves sigles i s’alinia amb C’s i PPc.

En els últims dies, noto que la societat ja ha tornat a carregar piles. Quan tinguem pregunta i data tornarem a estar a punt per a tot.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari