Abandonar un vaixell a la deriva

0
El vaixell del PSc fa molt de temps que va a la deriva. La flota sencera hi anava, perseguint un banc de peixos esqualit que uns quants ja deiem que ens portàven a una zona on no hi havia pesca a l’hivern.

Els altres vaixells de la flota ja fa temps que hem decidit canviar el rumb. Només falta el vaixell del PSc.

Què farà el vaixell del PSc ara que veu com s’acosten les roques? La veritat és que no ho sabem però sembla poc probable una insurrecció a bord que n’aconsegueixi el control. El cant de les sirenes va convèncer fa massa temps a aquells que decidiren encarar la nau a ponent, i tots tenim tendència a creure’ns en possessió de la veritat, encara que la realitat ens demostri quan equivocats com estem.

És més realista esperar que una part de la tripulació agafi un bot salvavides i es llenci a la mar. Per això els continuem seguint.

Hom desitjaria que ho fessin ja. En bloc. Que aquells que se n’hagin adonat agafin les barques i vinguin a buscar-nos. Els estem esperant.

Però hem de reconèixer que això no és el més encertat. Més val que ho facin un a un, poc a poc, i que cada barca vingui plena amb un o dos tripulants i una muntanya de passatgers. Més val això que no pas que vinguin tots els tripulants en un sol bot i els passatgers es mantinguin a les ordres del capità embogit.

I a més, cal reconèixer-los la valentia, a tots aquells que es mantenen en el vaixell a la deriva, amb el somni irrealitzable d’aconseguir el control de l’embarcació i conscients que han de recollir tanta gent com puguin, encara que això impliqui arriscar-se fins a estar segurs de portar el bot ple.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

No es pot ser federalista sense ser independentista.

2
No sé si el federalisme amb Castella i colonies és desitjable o no. El que sí que és un fet indiscutible és que la federació d’estats passa la creació d’aquests estats. El federalisme és independentisme. I el contrari. No es pot ser federalista sense ser independentista. De fet, el projecte federal és un projecte, com a mínim, a 20 anys vista a contar a partir que Catalunya s’alliberi. Cal que el que quedi es reorganitzi i veure si Madrid-Concepte és capaç de cedir part del poder als paganinis de València i Balears o bé si en breu valencians, illencs, andalusos, bascos gallecs i cornisa nord aniran separant-se de Castella fins que només quedi Castella. I un cop passi això, si passa, llavors serà el moment de decidir què fer. Si mantenir la independència o bé crear un estat federal, entre molts o entre pocs.

(segueix)

Una federació és això. Una unió lliure d’Estats. Però per constituir-la, abans cal saber quans estats volen ser-ho o necessiten existir. Ara per ara, Castella i colònies formen un bloc sòlid, inviable però sòlid, on no hi ha lloc per la creació d’estats en el seu sí.

Els que s’anomenen federalistes ho poden entendre perfectament. Amb quí vol federar-se Catalunya? Amb Castilla-LaMancha o amb la gran Castella i Euskadi? Perquè si ens hem de federar amb els últims, la distribució de forces serà tant desequilibrada que tornarem a estar on som.

La única via per a una federació ibèrica de pobles és la independència. I llavors deixar passar el temps a veure com són capaços d’organitzar-se la resta. Si són capaços d’organitzar-se en una unió estable, llavors no existirà mai la federació. La Gran Castella mai voldrà (com ara) renunciar al poder absolut per afegir un petit territori a la seva organització.

Però també pot ser que la gran castella no sigui viable (que amb tota seguretat crec que és el que passarà, i qualsevol federalista ho ha de creure). Un cop els catalans ja no en formem part, Castella intentarà robar a un altre lloc per mantenir la seva insaciable capital. Li tocarà el torn a València, les illes, Euskadi-Navarra i es frenarà la regalia de capitals cap a Andalusia i Extremadura. Només quedaran diners per amamantar els seus, Castella i la cort.

I un cop no hi hagi dubte de tant espanyols com se senten tots, llavors el terreny de combat no serà emocional sinó de poder. No es tractarà de si se senten espanyols o no, sinó de si, tot i sentir-se’n, volen ser dirigits per una insaciable i ineficient cort madrilenya o no.

I estic totalment convençut que molts, ofegats per la insaciabilitat de la cort, no voldran. D’aqui a 5 o 10 anys el país valencià, les illes, andalusia, Euskalerria i la cornisa nord s’hauran desempallegat de Castella de la mateixa manera que tothom es va desempallegar de Servia o de l’imperi Austro-Húngar en un passat.

I després, veurem. O ho veuran els nostres fills. Potser d’aquí a unes dècades començarà alguna mena d’acostament entre estats per constituir una federació. La federació de països catalans, o alguna cosa més grossa. Si observem el cas de l’imperi austro-hungar, al final es van unir uns quants per formar alemanya i uns altres per formar hungria, i Àustria en va restar al marge. I aquesta fou la sortida federal.

Això és el federalisme. Una altra cosa és enredar el personal mentint o demostrant una incapacitat flagran per copsar i entendre la realitat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Al Loro que no estamus tan bien!

0
Fa 10 dies vaig escriure un post en el que mostrava que hi havia una relació directíssima entre intenció de vot i record de vot en les enquestes del CEO, i d’això en deduia que la gent mentia (o no recordava el que havia votat).

Donant-li voltes al tema, he arribat a la conclusió que pot haver-hi una altra raó per la diferència. Potser la gent, simplement, no menteix, però és més procliu a respondre l’enquesta quan se sent orgullós del propi partit.

Que jo sàpiga, es publica el número d’entrevistes telefòniques, però no es publica el número d’errors, entrevistes no començades o entrevistes no finalitzades. Seria una dada interessant, potser, on trobariem la divergència. Potser el votant del PP, o una part, és desconfiat, i no li agrada que ningú li demani per telèfon res (i menys en català), mentre que el votant d’ERC està amb moltes ganes de fer saber a tothom què va votar i quan orgullós n’està.

Potser.

Bé, si és així, cal ponderar els resultats de l’enquesta (70% vs 30%) amb el record de vot i la intenció de vot. No tinc les dades per territori, així que ho he fet sobre el total.

El resultat és que, ponderant el vot tenint en compte la intenció de vot i que el record de vot és veritat, surt:

Sí: 62%
No: 38%
Participació: 72%.

Són 23,43 punts de diferència. Està molt bé. Molt bé. però encara no estem al 70% 30% que semblava indicar l’enquesta sense ponderar.

A més, les dades les he analitzat tenint en compte tot el territori en el seu conjunt, sense ponderar per provincia, però no sé del cert si les dades que ofereix el CEO afegeixen aquesta ponderació o no.

Tenim una diferència àmplia, però seria un gravíssim error pensar que estem molt més enllà del que estem encara. Hem de convencer, humilment, molta gent encara.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari