SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

ANEM A TOCAR RATLLA

Foto: La ratlla de l’horitzó a la mar de Sinera.

Avui, si m’ho permeteu, començo una altre secció al meu bloc: la de les frases fetes. M’he adonat que el nostre llenguatge està farcit de frases fetes, però no sabem ni d’on vénen. Si em deixeu, de tant en tant, aniré explicant el significat d’aquestes frases.
I avui, com no pot ser d’altra manera, començo amb una frase feta de regust arenyenc.: “ANEM A TOCAR RATLLA”
Els d’Arenys, el diumenge al matí, no sortim a passejar, com fa molta altra gent… els d’Arenys anem a tocar ratlla.
Baixem la riera sinerenca cap a mar, girem pel Passeig de Mar i anem fins on hi havia hagut el balneari Lloveres i allí toquem la ratlla de la vorera que acaba… després fem mitja volta i tornem riera amunt fins a la cantonada del Carrer Bisbe Vilà Mateu, allí tornem a tocar la ratlla de la vorera que acaba. I així tantes vegades com el cos (i la companyia) aguanti. Del passeig en diem anar a tocar ratlla.
Però el veritable sentit de la frase és ben mariner: els pescadors arenyencs quan sortien a pescar,  anaven a tocar la ratlla de l’horitzó, allà on el mar es casa amb el cel…. si anaven més enllà, perdien la visió de la bandereta del cim de la Pietat (cementiri) i per tant perdien la orientació….
Anaven a tocar ratlla, la tocaven, però no la traspassaven: els hi anava la vida!.
Apali, quan sortiu a passejar, sigueu “rumbosos” i marqueu-vos un punt de paveria arenyenca (mai fa mal!) amb la xicota i digueu-li: avui no passejarem,… avui anirem a tocar ratlla….


  1. i les xiques: anirien/aniran a tocar boia o el piló?
    PS: passeu-me, Ramon, la “inconsciència” però és que m’ho haveu posat a l’abast.

  2. A mataró, tocar ratlla era i suposo que encara és,  fer el passeig de la Rambla. De l’ antic Bar canaletes a la cantonada del  Carrer Montserrat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.