SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

L’ARANYA DEL PESSEBRE

terenyina

Imatge: Una aranya, Qualque matinada fresca, trescant pel Montseny…

En fem un conte de Nadal?…. Una aranya, un petit animaló, enfarfegat en  la seva feina, perdut dins l’encavallada d’una petita cabana rústega de Natzaret…. Uns estadants l’ocupen i fan la gatzara necessària per desvetllar-la…

I l’aranya es molesta, però , xafarderota que és, presta atenció als nouvinguts…. una parelleta amb un vailetet acabat de néixer… I ai las!! de cop, s’acosten a la petita estança tot ple de pastorets, i galifardeus que venen a postrar-se davant d’aquests poca pena que el molesten.

I baixa a mirar què fan i…. el ditet de l’infant senyala l’aranya i la  converteix en un estel…. a la recerca del món….. i crida, amb la seva llum…. fins que tres reis, cridats per l’estel-aranya, la segueixen i també es prostren davant de l’infantó….

Nadal en estat pur….

Si voleu escoltar-la cliqueu aquí o

Al dessota…..

Publicat dins de General | Deixa un comentari

JOAN PORTALS PRESAS, UN ARENYENC

joan_portals_i_presas_0

Imatge: Portada del llibre : Joan Portals i Presas. Viure i escriure. Obra completa d’un escriptor catalanista. 1869-1940

Convidat per en Joan Portals Martí, el  net de l’autor dels textos del llibre, ahir, a la vesprada, em va fer molt de goig poder participar a la presentació del llibre, la portada del qual podeu veure…..

Un acte a l’Ateneu Barcelonès,  ls Sala Oriol Bohigas, plena de gom a gom, varem presentar un llibre jo diria imprescindible per entendre una part de la nostra història. En Joan Portals Presas fou nat a Arenys i tot i ser viatjant de comerç va produir molt bona literatura que, ara, el seu nét, en Joan Portals Martí ha recollit en aquest volum que ha posat al nostre abast.

Es un llibre fet amb molt d’amor, amb moltes hores esmerçades per trobar tots els treballs de l’avi, amb cura perquè sigui d’amable lectura…. s’ha rodejat de molt bons professionals i el resultat és excels.

En Joan Pujals Martí em va demanar que participés a l’acte , juntament amb la doctora Carola Dura, en Miquel Vila, i el mateix compilador del llibre en Joan Portals Martí, varem poder mostrar la personalitat de l’autor dels textos del llibre….. i òbviament a mi em va plaure, poder exposar la vessant arenyenca del personatge.

Si voleu escoltar la meva intervenció podeu clicar aquí

Publicat dins de General | Deixa un comentari

S’HA MORT LA NOIA DE CAN MORA DE SANT VICENÇ DE MONTALT…. O SIGUI: LA REINA FABIOLA!

fabiola

IMATGE: La reina Fabiola….

Temps ha…. Un temps reculats als anys 60……

El rei dels belgues, Balduí, ja feia una anys que era rei (des de 1951) i encara no li havien trobat xicota…. I l’home, seriós, creient, ben endreçat de cap i d’obres (aquesta era la biografia que ens arribava)…. es va anar a enamorar de la Noia de Can Mora de Sant Vicenç!

Home…. sí la Fabiola ja tenia uns noms rimbombants i va néixer a Madrid…….

Això era el que s’ens va dir, però els estudiosos, els arxivers i la maquinaria dels dos Estats (Belgica i Estat Espanyol) es van posar a cercar qui carall era aquella vaileta, amb cara de monja i amb uns títols que no acabaven de quadrar …. I apali, calia saber qui era, i si no s’escatia qui era, s’havia de crear una nissaga amb pedigrí. Per banda de mare… encara hi trobaven alguna coseta… però per banda de pare… no en sabien res….)

Per sort, Sant Vicenç de Montalt tenia els seus protocols notarials a l’Arxiu de la nostra Vila d’Arenys de Mar….

I un dia, a Arenys es rep una trucada des dels arxius centrals del regne per tal que aclareixin qui era aquella noieta…. o millor dit, de quina nissaga provenia la xicoteta….

Ai! quina feinada!!!!

A la recerca dels avant passats de la futura reina dels belgues….

No es troba res… o millor dit, si que es troben coses d’en Pere Mora i Rossell i del seu fill Vicenç Mora i Boet, rebesavi i besavi de la noieta en qüestió….

Però de títols nobiliaris no s’en sabien trobar ni pocs ni gens….

Que si un avantpassat era “bracero” que si n’hi havia un altre “jornalero” i l’altre “aparcero” …. o sigui , res de lluïment per aportar a la nissaga de la noieta….

I s’acostava el dia del prometatge i no es trobava el pedigrí que s’exigia per a una futura reina dels belgues….

I el temor, el neguit i l’apocalipsi s’acostaven…

Fins que remenant una escriptura vella es troba un nom d’un avantpassat de la Fabiola, “Don …… procede a la compra de un trozo de tierra destinada al cultivo de uvas….. “

Voilà , ja ho tenim: TERRATENIENTE…..

I a partir d’aquí es va poder nodrir una nissaga prou agençada…

Si voleu, podeu clicar aquí i mireu els avantpassats de la Noieta Fabiola i veureu que si cliqueu a cadascun dels avantpassats, no s’obren i no sabem quins títols tenien….

Però això sí….. Un avantpassat va ser TERRATENIENTE !!!

Ja n’hi havia prou per bastir una nissaga de reina…

Història……….

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EN PERE I EL LLOP

LLOP0023

UNA DE TRADICIONAL….

 Que ens explicaven els nostres avis per fer-nos veure que , si enganyem la gent,  aquesta, algun dia o altre ens retornarà la mala passada que els fem….

En Pere, pastoret de la muntanya, s’avorria com una ostra ala muntanya, tenint cura dels seus xais i cabres…

I no ste altre pensada que cridar als vilatans que l’ajudin perquè ve el llop…

Els vilatans responen com cal…. hi van tot prest…

I ell se n’enriu….

I així una i altra vegada…..

Fins que els vilatans ja en tenen prou i deixen de fer-li cas…. I és clar!

un dia arriba el llop…….

I … vinga a plorar…..

Si voleu escoltar-la , cliqueu aquí, o bé podeu clicar aquí també

Publicat dins de General | Deixa un comentari