SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

L’AVET PETITÓ

Avet.06a

Imatge: Detall d’un avet…..

Avui, si us abelleix, us enllaço la contalla, ja tradicional, i molt explicada a la nostra infantesa, i que, per desgràcia, avui molt oblidada.

Com cada contalla , tenia el seu pòsit interior per a transmetre valors….

Hom no es pot enamorar de tot, cal enamorar-se d’allò que un creu, que un vol, i que un pot……  sempre amb l’esperança de millorar….

I el pobre avet petitó, es mira les escarransides fulls d’agulla, prou diferent de les ufanoses del faig, demana que la natura li canvii les fulles….. i després molt maldar,….

Demana que li tornin les seves fulles, petites, potser lletges….. però son les seves!!!

Si ho voleu escoltar, cliqueu aquí o també clicant aquí….

Publicat dins de General | Deixa un comentari

XIFRÉ, UN INDIÀ ARENYENC, PRIMER PRESIDENT DE LA CAIXA I TUTTI QUANTI….

xifre conferencia

Imatge: Un moment de la conferència.

Avui, una conferència d’un arenyenc pretèrit: Josep Xifré i Casas. 

Dins del cicle “arenyencs pretèrits” avui a la Biblioteca d’Arenys, he presentat la vida i miracles d’aquest arenyenc, que, en el seu temps, estava considerat l’home més ric del món.

De com fa els primers calerons, en un ingenio d’adoberia de pells. Descobreix que el mangle (arbre cubà) pot fer la mateixa funció del “roldor” planta catalana . S’estalvia el cost de portat el roldor a Cuba… 

I a partir d’aquí comença una fortuna imparable. Es converteix en un personatge riquíssim i influent. Es casa amb Mis Downing, 24 anys més jove que ell…. Vénen a la península quan en Xifré ja es ric… La seva esposa entra en contacte amb la creme de la creme francesa….

I es possible que Madame Bovary de Flaubert estigui inspirada en l’esposa del magnat…. També l’Sthendal persegueix la dama a Barcelona, fent sojorn a l’hostal les quatre nacions de la Rambla i on escriu la seva novel·la “Memòries d’un Turista” on, per primera vegada apareix la paraula turista….

En fi, si la voleu escoltar, cliqueu aquí…. (D’una una hora de durada).

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LES TAMBORINADES DE SANT AMPELIT

sant ampelit

Imatge: La font de Sant Ampelit ….

Temps era temps, o potser era ahir, (aneu a saber) que, mireu, ara no me’n recordo, hi havia un sant als vorals de Llagostera que, tot estant a la vora del camí, tenia la capacitat de, en un moment precís,  ser capaç de fer ploure, cor què vols, cor què desitges….

I així, els estadants de les rodalies, si passaven massa temps de sequera, s’acostaven a Sant Ampelit, li deien, fluix, fluixet, una pregaria , li remullaven la cara i la closca, i ….. vinga…. aigua ve!!!

Però s’esdevé un dia, que un pobre carreter, cansat de trascamar pels vorals de les Gavarres que arriba a l’encalç de Sant Ampelit, i vinga riure-se’n a les seves barbes, …

.- Vinga! Sant dels dallonses, …. fes ploure si tens galindons!!!

I el Sant, res, aturat, com atuït……

I a la fi, el pobre carreter se’n cansa i llença l’estàtua de Sant Ampelit , al rec….

I a partir d’aquí, vinga un devessall d’aigua!!!

I així fins avui…..

Si voleu, entreu i escolteu la contalla, clicant aquí,

O si us abelleix més,  podeu clicar aquí!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SANT MARTÍ, SANT ZENON I EL SEU AMIC SANT VICENÇ

martí bisbe

Imatge: Sant Martí jove, tallant la mitja capa pel pobre.

HONOR I GLORIA A SANT MARTÍ, PATRÓ DE LA NOSTRA VILA GERMANA DELS DE MUNT.

I avui, diada de Sant Martí, una contalla de l’Apel.les Mestres! No es usual (millor dir , no en conec cap d’altre) . Es una contalla amb molta sentor  marinera, de quan Sant Zenon i Sant Martí romancegen pel cel i , mireu, s’avorreixen…. I tenen ganes de baixar a la terra i vénen a espetegar prop dels Arenys: A Sant Vicenç de LLavaneres……. Es troben a la porta de l’església de Sant Vicenç, truquen i surt Sant Vicenç i els rep. Els fa els honors i els passeja per la vila, i acaben en un celler. Omplen un porró de vi, i qué voleu! de mica en mica , van prenent un color vermell, a les galtes, del vermell van passant al morat…. i el pobre Sant Vicenç mira de treure-se’ls del damunt i els acompanya al camí d’Arenys de Munt… pel camí hi ha una tamborinada de les d’anar-hi. Quan arriben a Arenys de Munt, veuen el rieral que baixa com cavalls desbocats. S’endinsen en el rierot. i Sant Martí va a espetegar a Arenys de Munt i Sant Zenon apareix a Arenys de Mar….. I els habitants dels pobles , ja que els tenen allà …. els nomenen patrons de les dues viles…

Apali! si voleu escoltar-la cliqueu aquí…

O bé podeu clicar aquí….

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SOIS COMO NIÑOS. LEVANTINOS, OS PIERDE LA ESTÉTICA…

independentistas catalanesindependentistas catalanesindepe

Imatge: una colla de “niños” a qui els ha perdut l’estètica….

“Sois como niños. Levantinos, os pierde la estética”  on cal que bescanvieu la frase “lenvantinos” per catalanes (que era el que es volia dir) Frase de l’Unamuno en una carta adreçada a Joan Maragall, que passava per ser amic de Catalunya….. I com quasi tots els amics que hem tingut terres enllà i que, a la que ens hem despistat, els surt la mel·líflua  mania de bombardejar Barcelona -remei precís i acurat per fer baixar els fums i l’estètica….. –

Doncs sí…. podem reconèixer, sense por d’equivocar-nos, que  ens perd l’estètica…. fruïm amb les garlandes i faramalla de l’estètica… Ens plau sentir-nos agombolats en grup i amb una estètica comú…. I ens perdem, potser per viaranys esteticistes…

Però mireu, de tant en tant llegim …. I va ser aquell arenyenc (a estones) el professor José María Valverde que a l’any 1965, quan el règim franquista va expulsar als professors madrilenys  Enrique Tierno Galván, José Luis López Aranguren, Agustín García Calvo, i en conseqüència, varen renunciar a la seva càtedra. I el professor Valverde, en solidaritat també la va abandonar tot dient-los: 

“nulla estetica sine etica, ergo apaga y vámonos”.

I sí. Sense ètica, no hi ha estètica…. I mireu per on,  ja n’anem aprenent i ara, juntament amb l’estètica, també  estem per la ètica….

I avui, (que voleu  que us digui!), quan hem anat amb la família a votar, en el moment sagrat d’emetre el vot, m’hauria costat poc vessar unes llàgrimes….

I llavors he pensat  que anem fent les coses bé, que volem treballar en un país digne, que ja en tenim prou d’aguantar bretolades d’altri, que en tenim prou de vexacions, que en tenim prou  d’humiliacions, que en tenim prou  d’aguantar persones sense cap escrúpol  usen del poder mal entès per anorrear qui no pensa com ells.

Doncs sí, com deia el poeta : ….. nulla estetica sine etica, ergo apaga y vámonos.

I sí, apaguem un temps i encetem-ne un altre ple d’il.lusió….. i no pensem que serà fàcil, ni serà , potser, plaent, …. però  sí ple d’esperit!.

La meva àvia sempre em deia:

Ramon sigues dels “aixequem-nos i anem-hi” no siguis mai dels “aixequem-nos i aneu-hi”.

Doncs això……

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LES DONES D’AIGUA DE SANT ISCLE

ninfa manet

Imatge: Nimfa sorpresa d’Edouard Manet.

I  mireu que ho tenim a la vora….

Total, uns quants quilòmetres i ens presentem a Sant Iscle de Vallalta,…… i nosaltres, mirant cap a un altre costat i no fem cas a la llegenda de les dones d’aigua de Sant Iscle……

Unes nimfes que jugant, jugant, fan saltirons i giragonses a Can Maresma, prop de cal Oller, i giragonsant veuen com un galifardeu pastor les està goitant i s’enamora de la més garrida….

I enamorats que en resten, fugen Montnegre enllà i , en una nit de pleniluni, tenen una llarga conversa al dessota les figueres… I les converses llargues a redós de la figuera, ja ho tenen això…. al cap de nou mesos , doncs això, la nimfa ha d’infantar….

I com que no en tenen traça, van a cercar la velleta de can Patiràs perquè les ajudi….

I si voleu saber com acaba, doncs, això:

Cliqueu aquí, o si o preferiu cliqueu al dessota……….

Clicar per  escoltar la contalla.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

VIATGE A L’INFERN D’EN PERE PORTER

infern2

Imatge:   L’infern (o el jardí de les delícies del neerlandès Hieronymus Bosch).

Avui, diada de Difunts m’abelleix penjar-vos una contalla que prové de Tordera, (partit judicial d’Arenys) en la que, per mor d’una determinada deute (quan les deutes comportaven presó), el pagès Pere Porter baixa a l’Infern en recerca de la resposta del perquè el seu pare li havia dit sempre que havia pagat una debitori que havia contret davant del Notari Gelmar Bonsoms, però la realitat és que no el trobava….. (Viatge a l’infern d’en Pere Porter)

Si voleu llegir la contalla, us enllaço una bona versió….

Però si la voleu escoltar de viu en viu, cliqueu aquí.

Apali, a passar un xic de por…..

Nogensmenys som a la Diada de Difunts…..

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EL SAGRISTÀ DEL RECTOR DE VALLFOGONA

temple vallfogona

IMATGE: La nau de l’església de Vallfogona on passen els fets de la contalla.

Temps era temps el Rectord de Vallfogona, o sigui, lo Vicent Garcia, es queda sense sagristà…. Sí, Sí…. el Ramonet ha fet l’estella, se n’ha anat a l’altre barri i el pobre rector, doncs…. això… es queda més sol que un rave…

I , òbviament necessita un sagristà, no només per endreçar les coses de la intendència clerical, sinó que també el necessita per a tocar campanes i sobretot per a vetllar els morts quan s’en va a l’altre barri i , en aquest, cal esperar l’hora del funeral.

I així ja em teniu fent una mena de càsting per a cobrir la plaça de sagristà, se li presenten de Quel, en Gepic i en Tuies de cal Xic….

I si voleu escoltar l’enrenou que s’organitza a la nau de l’església de Vallfogona , una nit en la que han de conviure els tres aspirants, o potser , el mort, el vetllador i el dimoni…

I si no capiu gaire bé la contalla, doncs, això !

Entreu i escolteu !!!

Apali! a gaudir-ho com el que és, una història nostrada d’una por molt ensucrada…. Res a veure amb aquestes falòrnies que ara s’inventen els moderns , el Hallowen……

Publicat dins de General | Deixa un comentari