SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

QUI NO PLEGA LA GOTA…. HA DE PLEGAR LA CASA TOTA

monestir de LAVAIX

Imatge: El Monestir de Lavaix , avui…

Us plau que avui us presenti una història verídica com la vida mateixa….

El Monestir de Lavaix tenia uns frares molt jovincells i competents…. tant que , quan venia una tamborinada, i l’aigua els malmetia alguna teula, pujaven , trescant per les parets, arranjaven les teules trencades…. i apali…. fins a una altre tempesta…

Però es feien grans , i van haver d’anar a cerca un paleta a Pont de Suert… i es així que ja teniu en Pere de Campi que es va fer càrrec ce la feina…..

A teula trencada anaven a avisar a n’en Pere que, tot prest, anava al convent , pujava a la gran teulada i arranjava les teules que havien fet trencadissa…. No sense , trencar-ne algunes altres per tal que, a la propera tamborinada , el tornessin a trucar…

I així fins que arribà el dia que, amb un aiguat, el frares van avisar al Pere i aquest estava fora de viatge…. el fill, a qui el pare havia ensenyat l’ofici es va prestar per anar a arranjar.hi la teulada….

Però és clar! el fill no tenia la traça del pare…..

I fou així que aquella vegada, l’arranjada del fill , va ser la darrer en molts anys…..

Si voleu, podeu clicar aquí per escoltar la contalla…..

Apali!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LA PITJOR FEINA

Finestres 112-2

IMATGE: llogarret de Finestres .

Si ho voleu, avui en penjo una de molt antiga. De l’antigor … de quan les millors feines esdevenien les pitjors…. Com voleu que no sigui així…. Uns pobres benaventurats d’alta muntanya, baixen a la vall per tal de tenir cura del bestiar….

I ja que hi son, l’amo, per tal de no perdre’ls, mira de buscar xicota pel més jovenet….

i sí… l’engresca i el casa amb una garrida donzella.

I la nit de nuvis….. doncs això….

Que si voleu saber  com acaba, haureu de clicar per escoltar com  es desenvolupa la nit de nuvis…

Apali… si la voleu escoltar.. cliqueu aquí…

O aquí al dessota….

Publicat dins de General | Deixa un comentari

UN BARRET DE PALLA D’ITALIA EN PANTALLA GRAN !!!!!!

GEMMA

Imatge: Amb la GRAN GEMMA SANGERMAN. Fotografia David Castañeda.

Apali!!! Un cop acabat el Barret de Palla d’Italia, ara en tenim una altra possibilitat de veure-la!!

Els de radio Arenys, amb mà mestre d’en Josep Bayo, han fet una gran recreació  de la creació teatral que va fer en Jordi Pons-Ribot. Han fet un vídeo excepcional!!!!.

Us aconsello que us poseu còmodes davant l’aparell reproductor i , amb bona companyia, i si pot ser amb una copeta de xampany francès, gaudiu i xaleu del

UN BARRET DE PALLA D’ITALIA !!!!

A xalar de valent !!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EL MARIT VALENT……..

Bernui-05

Imatge: Bernui, llogarret de Sort.

Temps era temps que al rector de Bernui  se li va morir el masover de les poques terres que tenia…..

Es cert que tenia majordona, per cert, jovenassa, ben presentada, amb uns davallants com cal i posats al lloc, en fi…. una mossa garrida i ben agençada….

I va pensar que si trobava un marit per a la seva majordona, de bursada, trobaria el masover que li mancava per a les seves terres…. però ai las! que el volia trempat i sobretot valent…. que li donés bon viure a la majordona, però també que, a altes hores de la matinada pogués entrar a l’església a tocar a maitines i no es morís de por…..

I aquí comença la història de com tria el marit valent que convindria a la mossa ….

Se’n va sortir, ? Potser sí, o potser no !!!

Si ho voleu, podeu escoltar-la aquí…

o aquí al dessota…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LA XENT DEL LLOC…….

durro_iglesia_nativitat

Imatge: Església de Durro.

Avui, una del Pirineu…. d’aquelles que fan xerricar…. d’aquelles que sembla que hi hagi espavilats i gamarussos…..

Però ai las, que quan els espavilats son més curts que una cua de conill i els gamarussos es converteixen amb galifardeus ben agençats de sostre i ben xirois, ens trobem que el conte que explica aquestes facècies es converteix en tota una gatzara….. Poder fer befa dels que es creuen mil homes sempre és bo.

Apali!

Si la voleu escoltar, cliqueu aquí…..

o aquí al dessota…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SANT VALENTÍ PATRÓ……. DELS ENAMORATS CATALANS……

valentine

Imatge: Sant Valentí…… però no sabem quin …..

Avui he anat, com cada dissabte a explicar històries a Vila Betània, on els avis i iaies m’esperen i tenen la paciència d’aguantar-me.

He cregut que els podia explicar Santa Eulàlia….. i potser només quatre vaguetats sobre Sant Valentí, patró dels enamorats….. De veres, de veres que no em feia massa il.lusió…. un Sant que el fan ser tan comercial…. doncs només volia explicar quatre llocs comuns i apali…. tira que en dónen !!!!!

Doncs fixeu-vos qué he trobat al bloc de la Biblioteca de Catalunya….

I si Sant Valentí dels enamorats és nostre, el varem tenir al Bages….. i  m’he emocionat quan he llegit :

………Hi ha una llegenda que explica que sant Valentí és patró dels enamorats perquè la seva diada coincideix amb el moment de l’any en què les aus comencen a aparellar-se.

Llegiu-lo si us plau!:

“Sant Valentí va ser un prevere romà que va morir màrtir a la seva ciutat l’any 281 en temps de Claudi II. Se sap que les seves suposades relíquies van ser traslladades al monestir de Sant Benet de Bages vers el 951 pel noble Sal·la, veguer comtal i fundador d’aquesta abadia benedictina. El cos hi va ser venerat fins al 1835, moment en el qual les restes foren dutes a Navarcles, on encara es conserven. El seu culte es va estendre no només pel Bages, sinó arreu de Catalunya.

Amb la festivitat d’aquest sant es relaciona la festa dels enamorats, que se celebra el 14 de febrer, i que en els darrers anys s’intenta reintroduir amb força al nostre país. Hi ha una llegenda que explica que sant Valentí és patró dels enamorats perquè la seva diada coincideix amb el moment de l’any en què les aus comencen a aparellar-se. En tot cas, tenim constància que ja se celebrava, si més no, a partir del segle XV a Anglaterra i a Escòcia, on es feia coincidir amb l’inici de la primavera. També disposem de testimonis que va festejar-se a França, a Suïssa, als Estats Units i a d’altres llocs des de mitjan segle XVIII, malgrat l’oposició dels eclesiàstics, que titllaven aquesta celebració de pagana.

L’ànim pel lucre l’ha estesa arreu en l’actualitat. A Catalunya el dia dels enamorats se celebra el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, tot i que un esment a la festa de Sant Valentí en un poema del Cançoner Vega-Aguiló del segle XV podria interpretar-se com una referència a la seva condició de patró dels enamorats. En qualsevol cas, aquesta poesia ha permès a Martí de Riquer assegurar que la diada de Sant Valentí no és un invent nord-americà, sinó que podria tractar-se d’una antiga tradició catalana, tal i com suggereix en l’article “La canción de San Valentín del poeta Pardo” publicat l’any 1955 a la Revista de filología española. De fet, és una cançó amorosa, atribuïda al poeta Pardo que dedica a una dama anomenada només amb el senhal o pseudònim de Fflums de coffort (vers 41). El poeta hi afirma que “el temps exigeix” que canti, ja que és “l’alegre dia del noble sant Valentí”, festa en la qual “els ocellets manifesten gran alegria pels prats i pels boscatges pel lleial amor que els donen els joiosos cors, de dos en dos, sense que ni un de sol no se’n retracti”.

La transcripció feta per Martí de Riquer dels versos on es parla de la festa de Sant Valentí:

Leyaltatz vol e bon dreig me comanda,
amors me punch e desirs ma flagelha,
temps ho requer e raysos m’o cosselha
que’s en chantan vostra lausor expanda
en cest gay jorn del proz sant Valenti,
que bos spers me dits que no’m retraya
de vos amar e servir de cor fi,
car ab merce fara garir ma playa.

 Ens trobem, doncs, possiblement, davant d’una de les més antigues manifestacions de la festa dels enamorats, que va fer famosa Shakespeare amb la cançó del Saint Valentine’s day que canta Ofèlia en el Hamlet (acte IV, escena 5), i que es conserva en el Ms. 7 de la nostra biblioteca nacional.

Tània Alaix i Gimbert
Col·leccions Generals”

I si en voleu saber més cliqueu a aquest enllaç….

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari