SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

MADRID AUSTRIACISTA

Imatge: L’únic pany austriacista -i en part borbònic – que varem trobar a Madrid.

Hem passat uns dies a Madrid. I varem voler cercar, alguns panys o signes austriacistes…. I res, passejar i més passejar sense trobar res. Inclusiu amb una visita guiada no en varem treure l’entrellat. Feia un xic de vergonya com explicaven la guerra de Successió… Un seguit d’històries de llit….

Però som obstinats i, varem voler veure la Real Acadèmia de Història , de la que n’havia estat Director, el nostre Pare Fidel Fita.. Quan El 1912, a la mort de Marcelino Menéndez Pelayo, va ser nomenat director de la Reial Acadèmia de la Història, càrrec que ocuparia fins a la seva defunció sis anys després. Durant aquests anys també va formar part de la Reial Acadèmia de Belles Arts, la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, i els Instituts Arqueològics de Coimbra, Berlín, l’imperi germànic i Roma. I encara va desenvolupar investigacions sobre la Història de l’Església, Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica, el Pare Fidel Fita, S.J. va ser sobretot un epigrafista amb especial dedicació a les inscripcions llatines; deixant una obra immensa i que comprèn les inscripcions de la majoria de les províncies espanyoles.

També en va ser membre, el nostrat Mn Josep Palomer, el qual va ser membre honorari de l’esmentada acadèmia….

I sí…. tal i com havia previst. L´únic lloc on, a Madrid, varem trobar una reminiscència de pany austriacista i borbònic (la flor de lis borbònica de cap per avall!!! ) va ser a la gran portalada de la Real Acadèmia de la Historia del Carre León 21, al Barrio de las Letras….

I si voleu, cliqueu aquí i veureu algunes fotografies, de les uals , la darrera és arenyenca, només la poso per tal que pugueu veure l’escut borbònic també de cap per avall..

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ALGÚ PENSA EN EL 26 D’OCTUBRE?

austracista desembarcament

Imatge: Desembarcament austriacista a Arenys.

Hom coneix l’11 de Setembre de 1714 abastament ….  Però potser poca gent coneix què va passar l’endemà de l’11 de Setembre, o sigui el 12, data en que  es va signar la Capitulació de Cardona que, pel que ens interessa, es van convenir, entre altres, els següents punts:

Capitulació a Cardona el dia 12 de Setembre de 1714.

2.- Que dicho coronel Manuel Desvalls, governador de dicha villa y castillo, su sargento mayor, capitanes, oficiales y soldados de la guarnición, capellán del castillo Fray Antonio Baga y demás de los regimientos, cirujanos, domésticos, y criados de dicho governador y oficiales con sus mujeres hijas y familia, puedan salir libremente sin que se les pueda hacer apremio alguno, ni cargo por ningún pretexto, se les pueda tocar ni reconocer cara alguna de ellas pudiéndoles beneficiar en la forma que mejor les estuviese. Concedido

4. Que el governador, oficiales, mayores y menores, cabos, soldados y demás  expressados en el capítulo 2.° de ben ser conducidos a Cerdeña  o a Italia, bien entendido desde esta plaza o  castillo a Arenys  o Mataró y desde allí a uno de dichos puertos dándoles las embarcaciones necessarias para ejecutar el viaje los que quisieran embarcarse.  Concedido

7.º Que el coronel marques de Poal, inspector director y comandante de las fronteras de Cataluña por Sagrada Majestad Católica, con toda la gente de su cargo y sus domésticos, criados y oficiales de la Veduria y Pagaduría General, tropas, cavalleros particulares, regimientos de Fusileros y voluntarios y demás gente de armas de esta clase que hubiere por el pays, deban gozar del mismo ndulto y goze que la guarnición expressada en el capítulo 2.° sin interrupción alguna, comprehendiendo a todos los oficiales mayors como son los coroneles Don Pedro Brichfeus, Don Francisco Busquets y Michans, el primero de Infantería, los coroneles de Fusileros Don Armengol Amill, Don Marturiano Maseguer, Don Juan Villa y Ferrer, Don Sagimon de Torres, Don Antonio Lliros y Don Jayme Molins y otros, sin excepción de personas, los cuales oficiales mayores deban gozar el indulto concedido por el duque de Berwick, si quieren quedarse y de sus casas, bienes y haciendas o los pasaportes necesarios desde luego para tomar su marcha donde major les estuviere, advirtiendo también que los voluntarios de a caballo que quisieren quedarse pueden vender sus armas y cavallos, como también los demás oficiales y soldados expresados en este artículo. Concedido

I sí, els nostres herois, el dia 26 d’Otubre de 1714, varen embarcar a la platja de la Picordia d’Arenys per anar cap a Itàlia:

” Per fugir de l’opressió que s’apropava, el 26 d’Octubre s’embarcaren a la nostra vila, i feren cap a terres estrangeres el Marqués de Poal, els generals Brichfeus i Subirana, i alguns arenyencs que no volgueren reconèixer el Borbó, entre els quals  hi havia Bernat Pasqual que durant la lluita havia exercit de càrrec de President de la Junta de Defensa de la Vila…”

Extret de l’article de Joaquim Rabell “Bernat Pasqual a la Guerra de Successió” que guanyà un premi als X Jocs Florals de l’Ateneu Arenyenc l’any 1934.

I encara bó que varen marxar en data de 26 d’Octubre, car el Rei Felip V va deixar sense efecte l’acord i els perseguiren…

I algú pensa en organitzar, pel 26 d’Octubre de 2014, un acte al.legòric a aquella data i que avui, a punt de la nostra conquesta, que retorni una nau des d’Itàlia, amb els nostres Herois!! 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

PASSEJADA AUSTRIACISTA

pany carrer ample

Imatge: Un pany. L’únic potser sencer…..

El dimarts passat, ja a una hora certament plausible per fer una passejada pels portals de Sinera, hem pogut, una colla de bons amics (quasi una quarantena), passejar pels carrers i constatar, com a Sinera, als portals, hi tenim símbols austriacistes i símbols borbònics….

Al final us enllaço la presentació en àudio que vaig fer  abans de sortir a passejar pels carrers. I més al final hi podreu trobar unes fotografies en la que es dóna fe  del que dic (penseu que en les fotografies hi ha un pany de Girona…

I una nota que m’ha confirmat una teoria que tinc (que no he sentit explicar a ningú, però que em plau traslladar-vos-la:

Hi trobareu signes austriacistes i alguns, al capdavall, o sigui a la part del dessota, estan acabats de forma sobtada. Com si una cisalla els hagués privat d’una part del símbol. Això ho dic, encara amb més motiu, després de la passejada. Es pot comprovar com a aquests símbols austriacistes, algú n’ha tret un tros, si hi passeu els dits, veureu que estan mutilats i fins i tot, la fusta del portal està macada.

I el motiu em sembla obvi. A la foto que encapçala el post, hi trobareu l’únic símbol austriacista que existeix a Arenys  en el que pot veure que, tot el símbol és austriacista, menys la part que esta mirant al terra: Es un flor de lis, o sigui el símbol borbònic: O sigui, la Belle Fleur, o sigui, amb paraules austriacistes la Beauty fleur, o sigui (botiflers).

I això em fa concloure que els alguns habitants d’Arenys havien col.locat uns panys austriacistes que blasmaven el símbol borbònic de cap per avall, amb motiu d’escarni. Però és clar, amb l’enemic a dintre, es feia feixuc fer ostentació de befa al vencedor: I per això van segar una part del dessota (la part borbònica).

Només és una percepció meva, però si passeu pels carrers i trobeu un pany segat, passeu els dits i veureu que és un pany mutilat!!.

Apali!!!

Podeu escoltar la presentació clicant al dessota:

XERRADA AUSTRIACISTA .- Cliqueu aqui per escoltar-la

I veureu les fotos ací :

Cliqueu aqui per veure retrats de panys.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

DE RETORN A L’ESQUEI DE MOROU……Un matí d’estiu….

Imatge: Cim de l’esquei de Morou01

I ja enyorats de la baluerna que tantes caminades ens ha acollit, a bona hora, hem pujat a Santa Fe, des d’on hem fet uns revolts per arribar, passant per la gran catedral de la natura (l’església de faigs que ens guarden de massa sol…. ) i ara una passa ara una altra hem anat al coll  de la Mosquera i en revolt girat , cap a l’Esquei de Morou, que, com sempre, ens esperava amatent per mostrar-vos el cor de la Muntanya del Senyal, avui amb giragonses de núvols i amb un airet que reviscolava.

Després, cap a l’empedrat, goig de retrobar la vista Montsenyenca més esponerosa i , de baixada  cap el llac, hem fet tat a la masia de Figueroles, on a les calendes de l’any 1903, hi hagué un crim muntanyenc, atiat per l’aillament, la misèria i les relacions de convivència de les petites comunitats de muntanya…. Els germans R. Corominas, van atuir , colpejar i després occir, al seu cunyat Gabriel, qui, de ben segur, els n’havia fet alguna, o tenien basarda que ens en fes alguna que, de ben segur, tenia relació amb l’herència.

Penseu que corprèn , repassar la història al lloc dels fets…. Avui, ens ha corprès…..

I de retorn, passat el migjorn a redós d’una bona taula i en molt bona companyia, hem retornat a la petita pàtria encerclada de turons.

Si voleu: Podeu veure unes fotografies…..

https://www.flickr.com/photos/serrallonga/sets/72157646057103528/

Publicat dins de General | Deixa un comentari