SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

LA CAIXETA DE SANTA TERESA

Imatge : Santa Teresa.

Apali! avui una de Santa Teresa…..
No en te prou amb ser doctora en lleis, ni mare abadessa de tots els convents teresians….
Però no en te prou….
Ella volia, també, ser confessora…..
I ningú li pot dir qui la facultarà per a confessar animes compungides….
I algú li diu:
-Ves a veure el Sant Pare….
I ella, apali…. cap a veure el Sant Pare…. i li fa….
.- Miri … jo vull ser confessora….
I el Sant Pare només li lliura una caixeta i li imposa que ni la toqui, ni l’obri, ni la  miri ….
I és clar…..
Santa Teresa bé ha de veure que hi ha dins la caixeta….
I l’obre…..
I qué passa……
Doncs això… Si voleu cliqueu aquí o al dessota i en traureu l’entrellat…..

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

FA VINT-I-VUIT ANYS DE LA MORT DEL POETA SALVADOR ESPRIU

Ja fa vint-i-vuit anys de la mort del poeta Salvador Espriu.

I espigolant per la xarxa,  he trobat aquest documental d’en Pere Canals. Crec que és un document prou remarcable, malgrat els minsos elements que hi havia a l’época, però dóna fe del que va passar a l’enterrament del poeta a la vila d’Arenys.
Aquell dia, molts el tenim gravat……
Per poder entrar a l’església havies de fer mans i mànigues…. i ja no diem al cementiri.
Aquell matí varem anar junts a tota hora, en Manel Pou (avui el nostre digníssim defensor del vilatà) i un servidor. De primer ens varem situar a l’altar major, amb els grups de cantaires de coral que hi havia. Des d’allí,  recordo molt bé constatar que es pot canviar de fesomia i d’estructura corporal… tot depèn si hi ha una càmera de televisió a prop o no hi és…. La gent es mostrava normal… recordo un polític el nom del qual no diré que, va directe a la família Espriu per donar el condol.. tot molt natural, com a qualsevulla enterrament … però ai las! que en aquells moments s’encenen els focus de la televisió, … el polític es regira, estrefà la seva figura, la cara li canvia de rictus, es posa greu, seriós… torna sobre els seus passos, agafa la ma del germà de l’Espriu, (que acabava de tenir entre les seves) li prem amb les dues mans, la cara denota patiment, compungit, fingeix un dolor que moments abans no mostrava …. S’apaguen els focus… el polític torna xiroi a  la seva bancada……
I recordem el crit fort, potent de Montserrat Roig que brama:
.- Això no és un mercat, és un  enterrament ….
I tothom, per uns instants calla, però tothom torna a fer la gatzara més pròpia d’un mercat que d’una església….
I recordem el sermò d’un poeta, Mn Martí Amagat, la veu del qual retrunyia dins l’església, greu,  solemne, brillant, com requeria l’enterrament del nostrat poeta….
I quan anem al cementiri, sempre amb en Manel…. Ens col.loquem a la tomba del bisbe Català al costat ben bé del nínxol on enterrarien el poeta…. I des d’allí veiem el corriol per on ha de venir el taüt …. I amb el taüt,  les autoritats i tota la gernació de polítics….. S’acosten cap cots, serens , com correspon a un enterrament …. compungits, serens, silenciosos……
….fins que s’encenen els llums de la televisió, llavors es produeix un miracle… els caps sembla que es descargolèssin del cos, com si pugessin uns centímetres de l’espatlla, per tal que les càmeres poguessin recollir el moment en que ells, i només ells, els polítics,  participaven d’aquell instant únic….. acompanyar el nostrat poeta en els darrers instants….
……..glòria per a la posteritat… deuen pensar….

…….fins que els llums s’apaguen i la veu de la Marina Rossell entona el cant dels Ocells….
Que el poeta descansi en la claror i la pau del cementiri de  Sinera  pels segles dels segles……..
Amen..

EL VA TOCAR CHOPIN …. A SINERA EL 20 DE FEBRER DE 1839…

Salvador Espriu  – Laia.
Capítol XVI.- El va tocar Chopin…

“….. la tarda de l’arribada, el capità va dur Aurora a la “Pietat”. Chopin es va haver de ficar al llit, a reposar de la fatiga del viatge. Teresa es quedà per tenir cura de l’hoste. Al vespre, Chopin es llevà i es posà al piano, aquest Pleyel, comprat de feia poc. Les mans del  músic premien amb suavitat les tecles i lluitaven per arrencar l’obra en gestació a l’audició interna. Chopin patia. I quan intentava traduir la inspiració en harmonia sensible, fracassava tot sovint i recomençava aleshores fins a esgotar-se. Més tard, a la nit, els tertulians varen creure, davant la facilitat de l’execució, que improvisava, però Teresa havia vist i sabia tot el seu esforç.
I ningú més, d’ença d’ell, no havia tocat el piano. Per a profanar-lo? Teresa no ho permetia. I canvià el tema de la conversa, mentre Paulina entrava amb llums. A fora llampegava…..”

Aquest passatge de Laia, l’Espriu l’havia manllevat d’un llibret publicat per Mn Palomer el 1921 a la Impremta de J. Tatjè Rossell d’Arenys de Mar.
Mn Palomer, sostenia, en el llibret,  que feia anys que entrellucant un dietari de D. Vicens de Pujol Pastor… d’Arenys de Mar, va fer la troballa….
Deia Mn Palomer, citant el dietari,  que quan Chopin i George  Sand van deixar el Monestir de Valldemossa i retornaven a París, van sojornar els dies 18, 19 i 20 de febrer de 1839 a la casa pairal dels Pastor d’Arenys de Mar. (Avui Can Pol a la cantonada de la plaça Flos i Calcat – Casino).
I com que a Arenys farcim el nostre imaginari a cop d’enginy i un molt de falòrnies, ja ens teniu que podem presumir de la vinguda de Chopin i la George Sand….. I  Espriu,per fer-ho més agradívol,  pren la llegenda i l’eleva a la categoria literaria al capítol XVI de Laia……
Apali! alló qu es’ha elevat a la categoria de mite , no cal tocar-ho….

Es possible que els il.lustres personatges vinguéssin a la vila…. o potser no… Però no digueu que no val la pena poder saber que Chopin va tocar un Pleyel a la casa Pastor…. Pleyel que va acabar a Can Ramis i que, servidor, ara ja fa anys va poder-lo veure, empolsegat i cobert de teranyines…..
Potser sí, potser no…. però així s’ha anat construint el mon imaginari de Sinera….

Si us abelleix, cluqueu els ulls, penseu que us trobeu al palau dels Pastor a Sinera….. Chopin us acompanya..

ELS BRANCS DE ROSES

Imatge: Els Brancs de Roses.

Les contalles marineres no son fàcils de trobar….. N’hi ha,…. pèro son escadusseres…. i les que hi ha, costa trobar-hi el tremp, la tensió necessària per tal de seguir una contalla amb una profunditat que permeti seguir amb interés la narració.
Avui n’he trobat una de molt adient….
Fins i tot crec que hi he donat la textura necessària per tal de mostrar la bellesa d’una rondalla marinera…..
La sirena i el dofí…. dos vailets que comencen a entrellucar l’amor…. i no fan altra cosa que anar creixent en l’estimació dins  l’àmbit mariner….
I si l’escolteu, podeu pensar que potser és massa dramàtica…. i jo us diré…. De cap manera! es una contalla magnífica en que els dos protagonistes estan esperant, des dels temps dels temps, que algú els vagi a cercar en el seu amor al fons del mar….
Si voleu escoltar la contalla, cliqueu aquí o al dessota. …

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

DINS UNA CAPSA DE SABATES

Imatge: La Rosa i en Joan. (Foto de Xavi Salbanyà) Podeu veure totes les fotos de l’acte que ha fet en Xavi Salbanyà, clicant aquí.

Divendres vaig tenir el goig d’assistir a un acte emotiu. En Joan Bibolas i Llinàs ens presentava el seu llibre de poemes “Dins una capsa de sabates”.
El mateix Joan m’havia convidat ja feia una colla de dies:

-M’agradaria que vinguessis….
I sí, divendres érem molts els que acompanyàvem en Joan, la Rosa la seva esposa  i tota la família…..
I ens varem assabentar com havia anat la gestació del llibre:
 En Joan havia anat escrivint poemes al llarg de la vida…. en la participació d’un casament, en el menú d’un dinar de família, en diferents indrets…. i acabats de fer els deixava…. i la Rosa, la seva dona,  els anava recollint i guardant dins una capsa de sabates…..
I ara, temps de collita de tota la vida, la família ha anat confegint aquest llibre que varem poder obtenir a la mateixa biblioteca.

En Joan i la Rosa son uns referents per a tots nosaltres….
En Joan és dels darrers patriarques que ens queden, d’aquella gent de tremp, que davant les maltempsades,  han sabut posar la proa i foragitar el defalliment … I sempre l’hem sabut al costat…. a ell i a la Rosa… Junts han pujat la niada, han tingut uns fills que els estimen i que han estat sempre presents quan ha calgut….
I nosaltres, pobres desvalguts,  hem anat intentant seguir el mestratge… un mestratge sense estridències… un mestratge fet d’exemples…..
I ha estat bé que fessin aquest acte….. Ara, en la plenitud de la vida…..
En Joan parla català, castellà, anglés,  llatí, francés…. i ens comunicava que ara, que li començava a vagar una mica,  enfilaria la profunditat de l’alemany…
Sempre així, Joan i Rosa….. i Jordi, Noemí i Mireia……
Apali, sempre amunt!!

I aquí un tast del llibre:

SIMFONIA

Si l’amor fos una simfonia
feta de compàs i ritme suau,
que fàcil fóra dirt-te :”T’estimo”,
amb parla dolça que tant li escau.

Però l’amor és una tempesta,
és foc, és tro, és llampec.
És ritme esclatant, és tronada.
I per això, la paraula no serveix.

EL CARRETER RENEGAIRE

Imatge: Un carreter dels d’abans…..

I avui una contalla de les d’abans….
De com un carreter, renegaire cosa de no dir ha de sortir a fer un voatge llarg , llarg, llarg….
Però és clar, si de bon començament el viatge ja es preveu mullat, ben remullat,…. doncs més val no sortir….
Però el carreter és renegaire.. molt renegaire…. i també molt i molt tossut…. i s’encaparra que ha de sortir….
I quan ha de repartir totes les carbasses,  ha de sortir ben d’hora ben d’hora… no fora cas que en travessar el riu quedés enganxat en mig del rierol.
I vinga a renegar…
Fins que s’apareix la Senyora que li fa….
I si en lloc de renegar , demanes ajuda a la Mare de Déu….
I així es comença a veure la fi de la contalla…. prostrat als peus de la Verge….
Apali, si voleu, cliqueu aquí o al dessota……

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

SERRALLONGA A BARBERÀ DEL VALLÉS

Imatge: Una instantèania de la xerrada.

Avui m’ha plagut molt poder fer una xerrada a l’Aula d’extensió universitària de Barberà del Vallés. Una aula jove, escassament dos anys…. fa temps que em van demanar si volia anar-los a explicar Serrallonga…..
I tant que m’ha plagut!!…..
I avui, a bona hora,  cap a Barberà, ben acompanyat….. i a l’hora justa, sense cap retard, hem començat a desgranar el cràpula Serrallonga.
Axiò: Un plaer poder predicar davant aquesta gent tant ben predisposada a saber una part de la nostra història…. de ben segur no la més plaent i cofoia, però si una part que ens ha configurat la nostra actual manera de ser….
Apali! molt agraït per a deixar-me explicar davant un auditori tan i tan atent!!!
I no l’he gravada perquè ja està penjada al meu bloc.  Si voleu, cliqueu aquí i sentireu una de les conferencies que ja he fet de Serrallonga…..

LES GALLINES DE PERATALLADA VAN PONDRE A CANAPOST

Imatge: Això……. una gallina ponedora…..

Apali!!! Avui una de rivalitats veïnals….
Això no en sabem res els d’Arenys de Mar i Arenys de Munt …. que ens portem molt i molt bé i no tenim cap ganes de capolar el veí…… Només faltaria….
Però els de Peratallada i els de Canapost, d’anys i anys que van a la gresca…
Que els de Peratallada   no tenen cap gallina i els de Canapost en tenen per donar i per vendre…. i els de Peratallada ja en tenen prou d’aquesta cançó , que ells no en tenen cap, de gallina……  I com que son els dolents i els dolents si son més sempre guanyen …. empaiten els de Canapost i els diuen que el que volen son gallines….. Que ja s’ha acabat que els de Canapost tinguin gallines i a més a més que ponguin…. Ells en volen més……
I van, i els roben la meitat de les gallines….
Però els de Canapost son molt llestos i ensinistren a les galllines….
.- Recordeu d’on sou, … els vostres pares i avis eren de Canapost, els vostres fills son de Canapost, per tant ,……  a pondre a Canapost.
i aquí està el batibull del conte….
Com acaba?

Doncs cliqueu al dessota i ho sabreu ……

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

ONCLE VÀNIA ….. ENS HA FET MÉS BONS……

 Imatge: Una passatge de la representació de  l’oncle Vània al Principal. I clicant aquí podeu veure més  fotografies d’en Jordi Pons-Ribot.


Un dels plaers que tenim els humans, és poder conversar amb els amics i si aquests amics ho son de veritat, llavors,  el plaer és immens. I a voltes practico aquest plaer amb en Jordi Pons-Ribot…..

I aquests dies, hem parlat molt de l’obra Oncle Vània  de la que avui,  ja farem la última representació (per ara).

I així,  tot conversant, en Jordi, diu, sense quasi bé aixecar la veu, com qui no vol remoure l’espai de conversa que hem creat….

.- Ramon , penso que aquesta obra ens ha fet una mica més bons……

I aquest petit comentari, a mi em frapa, i com que les converses privades no poden ser publicades si no és amb consentiment, li demano permís a n’en Jordi per a poder-la referir al meu bloc….. Bonhomiós que és, me’l dona.

I sí, jo, com en  Jordi penso que aquesta obra (Oncle Vània) ens ha sotraguejat  al nostre fons més pregon…. Potser perquè,  com diu l’Unamuno, estem en una edat que hem viscut i tastat,  ja alguns dimonis del migdia….

Potser aquesta obra,  que no es presenta com una pluja tempestuosa, com un devessall inabastable de  sentiments, sinó com un ruixim d’hivern que va calant a les nostres vides i s’endinsa a la nostra ànima de tal manera que s’hi instal.la sense demanar permís…….

I així,  podem veure l’amor de la Sònia, la noieta que porta el póndol de mas, però que se sap lletja i potser poca cosa, i amb el seu amor primari, amb els seu amor a  les persones que l’envolten, a la vida, a voltes feixuga, a l’espai …. i que en definitiva és qui tragina tota l’ànima del mas. Es ella qui és capaç de viure la bellesa del seu entorn, de pouar l’amor cap el doctor, de trobar l’espai per fer remoure els sentiments de qui viu al  mas.

I Ielena Andrèievna, la bella i jove esposa del professor, que en la seva immensa bellesa corporal, només sap remoure les aigües del seu entorn, però no sap aportar la serenor de l’amor profund. Només aporta el trasbals d’una bellesa esplendorosa,  però buida del pòsit necessari per a ser viscuda en plenitud.

I el pobre professor Serebriakov que es vol vendre el mas de la filla per a poder viure una vida de platxèria a la capital…. I el desgraciat Vània que, per unes quantes hores ha vist el miralleig que li ha brindat la jove esposa de Sa Excel.lencia i ha cregut que aquest fet, aquest sol fet,  el faria eixir de la miserable existència…. , constantment posada en qüestió per la mare-consciència de la maman… que el martiritza i el repta per no haver sabut crear una obra….. …..

I el doctor Astrov que, il.luminadament pretén guarir els seus malalts i posar fi a la barbàrie que anorrea l’espai i els boscos i que fet i fet, només sap caure rendit davant la bellesa de Ielena.

I el pobre Teleguin que en la seva bonhomia d’estultícia pretén veure la bondat allà on li han creat desgràcia….. I la criada Marina  que a les acaballes de l’obra, com Penelope, amb Teleguin  van teixint i desteixint la troca de la mateixa vida, ara caiguda en desgràcia……

I sí, poder conviure en  aquest petit espai de vida que en Jordi ha sabut crear a l’escenari , ens ha fet reflexionar sobre les nostres vides massa planeres i ens ha endinsat en la pròpia vida, teixida d’encontres i desencontres, i intentar cercar  l’excelsa bellesa que sempre va  de bracet amb les misèries més pregones de l’existència humana.

De ben segur que Vània ens ha fet una mica més bons….

I que els saberuts ens perdonin per fer servir aquests paraules que, de tan senzilles, a ells, els saberuts, els poden fer riure….

A nosaltres ens han fet viure…..

 

Publicat dins de TEATRE | Deixa un comentari

ANY ESPRIU….

Any Espriu…..

Mala negada si no som capaços,  aquest any i sempre, de fer el possible per fer entenedor el poeta de Sinera!!!!!!……….

Les cançons d’Ariadna (1949)

Si de nou voleu passar,
Ariadna tornarà
a mostrar-vos el camí
que us permeti de sortir.
No hi ha laberint més clar.
Trobareu seients a mà
per als tristos i cansats.
Hom no hi sent miols de gat,
sinó molt nobles cançons,
trèmolos d’acordions.
Quan al preu, tan mòdic és,
que no penso cobrar res.

I per intentar entrellucar els paisatges més propers del poeta, entreu i goiteu…..