SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

SERRALLONGA CANTA SALVAT PAPASSEIT (NADAL)

Foto: Placa a la façana, on el poeta va escurar els darrers dies. Carrer Argenteria 64-66 a Barcelona.

Seguint amb les cançons recuperades, n’hi ha una que, encara ara, quan la canto –molt de tant en tant- m’emociona. Nadal és un senzill (senzill!!) poema des de la  pobresa. Penso que aprofundeix en l’esperit més pregon del Nadal. S’endinsa en el Nadal dels pobres des de la perspectiva dels qui son pobres. Des de casa, des dels sentiments, des dels sorolls, des de la pobresa, Salvat pot entendre el misteri de Nadal.

Nadal
Sento el fred de la nit
i la simbomba fosca.
Així el grup d’homes joves que ara passa cantant.
Sento el carro dels apis
que l’empedrat recolza
i els altres qui l’avencen, tots d’adreça al mercat.

Els de casa, a la cuina,
prop del braser que crema,
amb el gas tot encès han enllestit el gall.
Ara esguardo la lluna, que m’apar lluna plena;
i ells recullen les plomes,
i ja enyoren demà.

Demà posats a taula oblidarem els pobres
-i tan pobres com som-.
Jesús ja serà nat.
Ens mirarà un moment a l’hora de les postres
i després de mirar-nos arrencarà a plorar.

Si la voleu escoltar… cliqueu

Publicat dins de CANÇONS | Deixa un comentari

LA LLEGENDA DEL DRAC DE VILARDELL

Foto: Espasa de Sant Martí, protagonista de la llegenda del Drac de Vilardell de Sant Celoni. Exposada al Musée de l’Armée de París.

I avui, la que per mi és la millor llegenda del nostre imaginari. No només per la potència de la llegenda, ben travada, ben situada a l’entorn històric i geogràfic, sinó sobretot pel seu imaginari. Amb l’imaginari de la llegenda podem bastir part de la nostra història: El drac, el mal, la terra, .. l’espasa, l’instrument de trencament. El mirall com a armadura per veure la pròpia lletjor de l’ànima. En fi , una llegenda impressionant i que avui us presento en àudio, però també us enllaço uns passatges del llibre “Vilardell i Sant Martí de Montnegre – El bosc mediterrani dens i les perxades de castanyer.” de Sara Piqueras, Martí Boada i Georgina Rodoreda. Publicacions de la Rectoria Vella, editat per l’Ajuntament de Sant Celoni i en el que em van demanar parer sobre la llegenda. Si la voleu escoltar podeu clicar aquí o al dessota.

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

SERRALLONGA CANTA RAIMON (País Basc)

Fa molts anys,   es van casar uns amics al país basc. Em van demanar que, al casament, cantés País Basc de Raimon.
Vaig assajar-la tant com vaig poder. A casa era fàcil cantar-la.
Quan érem al casament i vaig començar-la a entonar, recordo que un silenci dens es va apoderar de l’església. Vaig començar i la bona sonoritat que tenen algunes esglésies com aquella,  em retornava un eco de sofriment molt antic… I ho sento, em vaig emocionar. Aquesta cançó tenia un rerafons d’un dolor molt profund…. massa…. I encara el te…
Ara el meu fill l’ha repescat i aquí us l’enllaço.
 

 

Publicat dins de CANÇONS | Deixa un comentari

30 ANYS D’AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS A SANT CELONI

Foto: Església de Sant Martí (Sant Erasme) i la seva sagrera, on s’ha celebrat l’acte.

Avui he tingut el goig de poder participar en festa grossa. Els amics de  Sant Celoni m’han demanat que participés, fent una petita xerrada,  a l’acte de celebració dels 30 anys d’Ajuntaments democràtics. (La podeu escoltar, dura uns 10 minuts-)
De veritat que m’ha plagut molt fer aquesta xerrada. L’he mirat de fer historicista,  no exempta d’engatjament al país, als Ajuntaments i al futur.
I  els de Sant Celoni poden lluir d’història, poden lluir de privilegis tals com escollir els seus representants als ajuntaments l’any 1354. A ells sols… I a Sant Celoni havien debolit els mals usos dos cents anys abans de la sentència de Guadalupe… i … en definitiva, m’ha fet molt de goig poder fer la xerrada invitat per en Francesc Deulofeu digne alcalde actual de Sant Celoni. I he pogut retrobar molts amics. No endebades ja fa 22 anys que em deixen anar els dilluns a l’Ajuntament a ajudar (espero que no a entorpir) la feina jurídica de l’Ajuntament de la Vila de Sant Celoni.
Ah! I he fet una recordança i un gran agraïment a n’en Ramon Vila i Roca (al cel sigui), gran amic, gran funcionari, i amb ell també a tots els funcionaris santcelonins, tan amatents sempre de poder ajudar i servir… gran paraula que a Sant Celoni no ha perdut el seu sentit..

PARTICIPACIÓ ALS PREMIS BLOCS CATALUNYA 2009

Mireu que és cas.
El bloc Serrallonga ha estat inscrit a l’apartat de Cultura dels Premis Blocs Catalunya. Es veu que cal votar per arribar a la final.
Si ho voleu, podeu clicar aqui, posar el vostre mail  i votar.
Vilaweb d’Arenys n’ha fet un apunt dels dos blocs arenyencs que hi participem. (ull! que em posen com a lloc de naixement Sant Vicenç de Montalt, quan va ser Sant Andreu de Llavaneres)
Apali,
Vosaltres mateixos.

L’ENGENDRAMENT DEL NOSTRE REI EN JAUME I

Sembla que no és una contalla. Sembla que és un fet cert, tan cert com que, per escollir el seu nom, la mare, Maria de Montpeller, va encendre dotze ciris, un per cada apòstol, i el ciri que va durar més va ser el de l’apòstol Jaume, per aital motiu el nostre Rei es va dir Jaume.
I és que la contalla de l’engendrament no tè desperdici: Va ser fet amb desconeixement del Rei Pere el Catòlic (el pare) (?), amb l’avinença del camarlenc, i amb un munt de testimonis: senyors, senyores, capellans, bisbes… sembla que també hi havia el campaner de palau… i no s’ha confirmat que hi hagués cap programa del “corason”. (Ep perquè no existien, que sino…. ).
Apali, si el voleu llegir, endavant:

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

SERRALLONGA CANTA SALVAT PAPASSEIT (Dóna’m la mà)

Avui us presento una cançó de Salvat Papasseit , musicada per mi fa ja molts i molts anys. Anys jovenívols on vaig descobrir la potència poètica d’en Salvat. Me’n vaig enamorar i vaig fer un intent de musicar alguns dels seus poemes. Els seus poemes em transportaven a una altra dimensió. I això  en una època fosca, obscura, on tot era prohibit, negre….. ell cantava l’amor, l’amor intens, l’amor eròtic, l’amor en majúscules.
Va ser un descobriment que em va copsar i així va ser com em vaig decidir a musicar alguns poemes, dels que avui us en presento un altre.
Apali, si voleu escoltar el dónam’m la mà, cliqueu

Publicat dins de CANÇONS | Deixa un comentari

HEREUS, PUBILLES, CABALERS I FADRISTERNS: LA MASIA, UN UNIVERS

Foto: L’hereuet gros.

Avui conferència a l’aula universitària de gent Gran d’Arenys de Mar. Sobre hereus, pubilles, cabalers, fadristerns … Una visió de l’evolució de l’herència a Catalunya…
Una pregunta:
Quin sistema és més just… fer hereu al fill gran, o fer hereus a parts iguals a tots els fills.
La resposta sembla fácil… no la respongueu sense reflexionar, penseu-hi… o bé escolteu la conferència… Ull dura un xic més d’una hora.
Apali…

SERRALLONGA CANTA SALVAT PAPASSEIT (Nocturn per acordió)

He repescat un caset antic. El meu fill l’ha convertit en un mp4… Jo no sé què és, però s’escolta prou nítid.
Records d’uns anys…. Encara ara,  canto… , però l’època de musicar i cantar Salvat Papasseit, m’ha fet reviure una part de la meva vida.
Si voleu, per escoltar una versió de Nocturn per acordió, podeu clicar…

Publicat dins de CANÇONS | Deixa un comentari

AVUI EN FAIG SEIXANTA

Avui en faig seixanta. Així, sense números, amb paraules, paladejant cadascun dels sons dels seixanta. Amb números no, que son massa. Si  es cert que ens fem vells en el moment que els records pesen més que les il.lusions, encara dec ser un jovincell. Però res no hauria estat possible sense Ella, la Xon, qui porta el pòndol del temps, de l’espai, del passat, del present i  del futur. D’aquest  futur per viure junts, ben junts, ara fa ja molts anys….
 

LA GUINEU, EL LLOP I EL FORMATGE

Avui una faula… Ai! Les faules, en les que, en nom dels pobres animalons, mostrem el instints (a voltes els més baixos) de l’espècie humana.
Aquí teniu una faula on la guineu fa de guineu, o sigui de mala peça traidora …..el llop fa de llop, valent, cofoi , però una mica totxo… i entre els dos volen filustrar les gallines del galliner més ufanós de cal Calceter i com que no les poden haver, s’ho fan amb un formatge que està al davall d’avall d’un pou… o potser no era el formatge i era la lluna reflectida…

Apali, si ho voleu escoltar, vosaltres mateixos…

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

SANT ZENON, PATRÓ D’ARENYS I DE LA GAIA VILA DE… LUZAGA

Foto: Davant la imatge de Sant Zenon de Luzaga amb en Julio i l’Alfredo

Ignorase el feliz suelo,
donde la Cuna tubistes,
para que creamos, fuiste
todo venido del Cielo.
Siempre fue vuestro desvelo
desempeñar tal blazon.
…Amparadnos cuidadoso,
invicto Martyr Zenon.

Aquest era l’inici dels “Gozos” de Sant Zenon, patró d’Arenys la gaia vila.
Fa un any, per la diada del Sant (9 de juliol) vaig tenir el goig de poder anar a Luzaga, un poblet petit de Guadalajara. Prèviament havia descobert que a Luzaga tenen els mateixos Sants patrons que a Arenys: Sant Zenon i Sant Roc. Tenen l’església dedicada a l’honor de la Mare de Deu de l’Assumpció, com a Arenys… i un dels personatges més importants de Luzaga fou el pare Fidel Fita d’Arenys de Mar. En va estudiar el seu famós bronce de Luzaga.
Ens varem posar en contacte amb una gent inquieta de Luzaga i per Sant Zenon de 2008 vaig tenir el goig de poder fer una xerrada a l’Església de Luzaga, amb una seixantena de persones escoltant atentament (a Luzaga son 80 habitants). Amb uns amics d’Arenys varem gaudir d’un fi de setmana a aquest bell poble.
Ara, a la web de Luzaga, han decidit publicar la conferència. Com que la vaig gravar, la podeu escoltar… és clar que en castellà . Al final de la conferència em vaig atrevir a cantar a capela, l’himne a Sant Zenon…