CURT DE GAMBALS
Apali: Qui no ha dit alguna vegada l’expressió: aquest galifardeu és un curt de gambals. No cal que ens esforcem massa per concloure que l’expressió fa referència que la persona esmentada és més curta que un cua de conill o si ho voleu ras i curt que és un sapastre sense massa llums.
Ara se’ns ha donat per aplicar l’expressió a qualques polítics que, en el seu devenir diari, no donen peu a pensar que siguin altre cosa que aixó: que son estrets de sostre. O que no saben agombolar els nostres recursos públics… en fí. no ens posem en un jardí florit que podríem prendre mal!!.
Però d’on vé l’expressió?
Doncs sembla ser que a la segona meitat del segle XIX, en una ciutat del centre de Catalunya, les batusses entre lliberals i carlins feien que, quan manaven els uns, els altres anaven a la garjola i si es canviava la truita, anaven a tornajornals i a l’inrevés, els uns dins i els altres fora.
Algú, potser espavil.lat, va pensar que dins la presó no rendien ni aportaven res a l’erari públic… ni quedaven malmeses les seves figures… I quina en pensa… doncs aixó, que en lloc d’estar-se quiets al tuguri, que surtin als carrers per netejar-los i escombrar-los: en definitiva que siguin útils i de passada quedaven del tot desprestigiats. Però és clar, el primer dia, els col.loquen els gambals llargs (o sigui, la cadena que lliga les dues cames, que vagi baldera) i qué passa… se’ls escapen tots!!
Solució: gambals curts i així no s’escaparan, Però és clar, proveu de fer el petit pas de pujar una vorera amb un gambal ben curt: a terra fent tentines: o sigui que qui us està mirant pensa que no hi sou tot, que sou un lironet.. i així, de mica en mica fins a l’expressió:
Mira que n’ets de curt de gambals!!!
Apali!!
Addenda: Gambal segons el diccionari Alcover Moll:
3. ant. Corretja o cadena amb què es subjectaven les cames d’algú per
impedir-li de fugir o per turmentar-lo; cast. grillo. Prengueren tots los dits vuytanta
hòmens, e ab una corda al coyll envià’ls a Bonayre a l’almirayll, qui tantost
los féu fer bons gambals e’ls féu metre a obrar lo mur, Muntaner Cròn.,
c. 285. Tres gambals ferri servorum, doc. a. 1388
(BSAL, xi, 16). Un gambal de
grillo, doc. a. 1465 (Butll. C. Exc. Cat. xxxviii,
213).