INTERVENCIÓ A LA VIII JORNADA SOBRE L’ÚS DEL CATALÀ A LA JUSTÍCIA . EL CATALÀ NO EXISTEIX

VIII Jornada sobre l’ús del català a la justícia

Un exordi… Si m’ho  permeten, i no escarritxen gaire, començaré amb  una “piquiponada”. EL CATALÀ NO EXISTEIX…

Ep! que ningú s’espanti!…. no existeix si el veiem només com una eina. El català i totes les llengües no son eines, son part del nostre esser personal i comunitari. No existeix el nostre nas, si no va amb el nostre cos…. igualment amb les orelles … i talment com el català . El català no és la nostra eina…. som nosaltres mateixos…. 

Explicaré una petita anècdota de Josep Pla: els italians “s’amoglieran” (busquen dona) els francesos “se marier” (troben marit) …. i nosaltres els catalans “ens casem” cerquem casa….. pragmàtics. No ens estem estem de galindaines ….

Les paraules dels nostres avantpassats . Paraules boniques boniques….. tornajornals, “jorn de vila” lligamanega, etc…. configuren la manera d’afrontar la vida (personal i comuna). Tornajornals podríem dir que és una figura jurídica. A la verema una sola propietat no podia veremar, portar el raïm a cup, i tenir el vi llest en un dia. Tots havíem d’ajudar els veïns i tots els veïns ens ajudaven …. i talment el mateix “el jorn de vila” quan no hi havia impostos, tothom aportava un jornal per ajudar a la comunitat….

I amb les paraules ja ens entenem quina funció els fem fer: Alguns en diuen “hablar”, parlar….. però te una concepció unívoca… es només d’anada a l’interlocutor. En català no només parlem (que també) bàsicament enraonem …. la base és el raonar….

I amb els hereus pubilles cabalers i fadristerns hem confegit tot un mon que, sembla que no hi hagi estat, però ens ha salvat el país (els hereus)  a la masia (els cabalers i fadristerns amb una legítima curta, han muntat les empreses i els comerços. (Sabadell en seria el paradigma). La pubilla al mas. (algú, algun dia ha de fer un homenatge a la dona catalana.)

I a l’ensems amb la masia hem conegut l’orgull de pertinença. No hem trinxat la terra amb testaments igualitaris que malmeten les bases econòmiques. Tenim una arrel important a les paraules…..

Ah i els hereus, les pubilles els cabalers i fadristerns es van crear perquè pagesos i notaris (també advocats) van anar trobant un espai per salvar l’economia del país i fer-la créixer…. i agombolar riquesa… per a ser repartida…  

El català és un cos en el que ens hem de moure…. és un tot, és part de la nostra base social…….

I els advocats hi tenim molt a dir:

Crec que bàsicament cal tenir present que potser cada vegada hi ha més advocats que

FAN d’advocats

Quan , cada vegada n’hi hauria d’haver més que SIGUIN advocats.

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

NADALES DE MN. MARTÍ AMAGAT. UN PRÒLEG

Mossèn Martí Amagat va morir el 21 de maig de 2011. A Arenys es va crear una comissió per homenatjar-lo…. es van fer uns actes molt sentits . A mi em varen demanar de fer el pròleg d’un llibre de Nadales que es va editar el  Nadal de 2012. Amb l’enyorança, record i estima a l’amic…. us transcric el pròleg que vaig fer pel llibre de Nadales

PRÒLEG

Els poetes. Els poetes de veritat són immortals, no poden ser mortals, perquè en vida han pouat allò que l’ànima els ha anat donant cada moment…
Però tota la seva vida ha estat una preparació de l’ànima… Les paraules només han estat estris que han fet servir, que han usat, que han torçat, que han reblat, que han polit, que han estrafet fins a trobar l’aire just i concís per retornar-nos, amb una alenada de veritat absoluta, una part del cor pregon de poeta.
Els poetes han mullat la ploma a l’ànima esbatanada i dolorida del món que els ha tocat viure, com si llur vida estigués destinada, exclusivament, a rescatar de l’oblit aquell instant precís, aquella angoixa vital, aquella projecció necessària i, en definitiva, aquell estat que, als altres pobres mortals, ens fa sentir una guspira de la plenitud que ells han trobat.
I mossèn Martí Amagat era un POETA.
Permeteu-me una petita història.
Tothom coneix mossèn Cinto Verdaguer. Tots n’hem cantat alguna cançó i tots hem maldat per recitar alguna estrofa dels seus poemes… “Dolça Catalunya, / pàtria del meu cor… A Montserrat tot plora / tot plora d’ahir ençà / que allà a l’escolania / ha mort un escolà…”
I mossèn Cinto, per començar el seu gran poema, L’Atlàntida, aquesta imponent catedral de les paraules, va haver de vessar sang i llàgrimes.
De petit, per poder-li pagar els estudis de seminarista, els pares el van col·locar de vailet a can Tona, a la vora de la ciutat de Vic. Allí fou on el nostrat poeta va començar a confegir unes paraules darrere les altres i a retornar-nos part del que copsava des d’aquella masia, avui, encara dreta. I va ser allà, la matinada del 8 d’octubre del 1863, que “la boira es va arrapar als turons que encerclen la vila dels cent convents i es va anar congriant una tempesta que va desfermar els cavalls de la natura” i va ocasionar “un cataclisme impressionant per les proporcions de la seva grandesa, per les destrosses causades en la intensitat de la inundació i per les escenes terrorífiques que es multiplicaren en la cursa folla d’una allau d’aigua sense aturador”.
I, prop de can Tona, hi passa (hi passava) el Meder, la petita riera on, aquella matinada, amb el devessall d’aigua caigut, mossèn Cinto guaità el llot, escoltà el bramul de l’aigua i gosà “posar les mans en aqueixa obra, arraconat com vivia en un mas de la plana de Vich, sens haver vist mai més terra que la que s’obira des d’un merlet de les serralades que l’enrotllen, i coneixent la mar com si sols l’hagués vista pintada; més açò i mon poc seny me posaren la ploma a les mans: altrament, mai m’hi hauria arriscat”.
Podeu comprendre que Verdaguer es refereix al poema L’Atlàntida; aquests mots que he subratllat els digué al pròleg de la segona edició de l’obra.
Mossèn Cinto ja veié clara la magnitud del poema que havia encetat a la humil morada de Can Tona, als peus de la petita riera del Meder, i s’adonà que, amb aquells joncs de poca volada, no podia confegir un gran cistell, i va veure que calia una mirada més alta, una vida més profunda, una sensibilitat més grandiosa… I tot això ho trobà a bastament “muntat en tos navilis en l’ala beneïda / busquí de les Hespèrides lo taronger en flor”, que li digué, en agraïment, al marquès de Comillas, que li havia permès travessar l’Atlàntic als seus vaixells… I allí, sí, allí sí que copsà tota la bellesa, tota la tragèdia, tota la plenitud de la seva obra, des de la proa dels vaixells que fendien la mar, solcant per damunt d’un món ja perdut…
No hi hauria L’Atlàntida si mossèn Cinto no hagués tastat els viatges per l’Atlàntic. Però tampoc hi hauria l’Atlàntida sense la tempesta que anorreà la ciutat de Vic l’octubre del 1863. Els poetes ens ensenyen com es construeix l’obra…

I mossèn Martí, des de petit, va copsar la immensitat de l’obra poètica que ens vindria després, a redós de l’aigua de l’estany de Banyoles, com ens recorda en la Nadala del 1988:

“Vós que habiteu la borda del silenci / a prop del llac on brolla l’esperança, / avui que els núvols s’estremeixen / d’amor per una estrella blanca”.

Però allò era, per a mossèn Martí Amagat, el seu Meder interior, allò era tastar l’abast d’una gran obra que no podia acabar d’agombolar si no tenia el seu Atlàntic particular… I a fe que el va trobar. I el va trobar, cor què vols cor què desitges, prop de la mar. Primer, a la recerca de la pobresa, travessant l’Atlàntic com mossèn Cinto, però no amb els vaixells del marquès, sinó en vaixells que li infonien l’esperança de retrobar, en la pobresa de les missions, una part de la seva ànima freturosa de servir els desvalguts i els qui sofreixen, que sempre serien els seus únics senyors… I ja, de bursada, venir a raure als peus d’aquesta mar Mediterrània per poder-nos regalar, potser, el millor de la seva obra. Les nadales que, cada any de cada any, ens regalava…
I va ser a Arenys on, amb paraules seves, fondejà el llagut…
I, si tota la seva obra és un cant a Arenys de Mar, on hi ha l’expressió més profunda, més encertada, més propera, més lírica i, valgui la redundància, més poètica, és en els versos d’aquest llibre que teniu a les mans.
I és sense pressa com cal llegir la poesia, la bona poesia, la que ens parla directament a l’esperit, aquella on, en els seus viaranys, trobem l’aigua dolça que ens sadolla la set d’amor, però també hi trobem aquella imatge que ens sotragueja l’ànima i davant la qual no podem restar insensibles.
I crec que va ser en les nadales on mossèn Martí ens va oferir als arenyencs, i també a tothom qui vulgui llegir-lo, el seu tresor més preuat.
A poc a poc, aneu-vos-hi endinsant suaument, calmosament, sense cap pressa, amb l’esperit predisposat, l’ànima oberta i una lleugera pau interior, copseu la bellesa dels versos, de les paraules, de les imatges, dels sons. I, si esmoleu l’esperit, fins i tot flairareu la sal marinera i, tot escoltant el bramul de les onades, us sorgirà el crit escadusser de les gavines.
Tanqueu els ulls i paladegeu el darrer vers que heu llegit… I anireu descobrint l’amor que tenia pel lloc on va conviure més de trenta anys. Com ens anava desgranant els neguits, com il·luminava el camí, a voltes de giragonses no gaire plaents. I ens saluda de bell antuvi el primer any de la seva estada:

“Jesús que vas pel món en romiatge / cercant les cendres vives del Portal, / fes cap a Arenys: tindràs amics i estatge, / fes cap a Arenys, la nit del teu Nadal”.

I s’amara de paraules de mar:

“Al sedeny i a la fitora, / a la xarxa que s’enyora / i a les ombres del fanal”.

I ja ens fa notar que al cor li va entrant, a poquet a poquet, el llenguatge mariner que tant li va plaure:

“A les veles esquinçades, / a les àncores trencades / i a les branques del coral; / a cada ham que sangoneja / i a la veu que destraleja / la mudesa del sorral”.

I ens engresca amb la llum. Aquesta llum que en ell es guia constant i infinita:

“La llum que venci els capitans de l’ombra, / la llum que estronyi els arbres de la por, / la llum que trenqui totes les argolles / dels catalans fermats al desamor”.

I prega també que el Senyor retorni a l’areny:

“Senyor que remes a la barca dels meus somnis, / retorna al nostre areny i explica’ns que ets un home: / explica’ns que ser un home significa / no disfressar-se amb mots solemnes / que justifiquen la mentida i els vells ídols”.

I un dia va entrellucar que potser oblidàvem l’eix de la nostra fe. I ell s’adreça al Senyor, recerca i ens ho mostra amb belles imatges:

Un dia se’n va anar, / i ens va deixar el seu cant / penjat a un arbre de la plaça. / Molts l’enyorem, i jo pregunto: / Podríeu dir-me si l’heu vist, / o si el teniu desat al vostre cor?”.

I als pescadors, als seus estimats pescadors, els regala, amb frases d’una cançó popular, uns versos que joguinegen amb la proa del capvespre:

“Què li darem a n’el noi de la Mare? / Què li darem que li sàpiga bo? / Li cantarem la més bella nadala / a l’escullera que hi ha al nostre cor.
Li donarem un vaixell de joguina / que tingui veles brodades amb sol / i quan enfili la proa al capvespre / el bressarem en el cor del patró. / Vingué al cor de l’hivern, en un capvespre”.

I li demana al Senyor que vingui, si encara fos a fer, i li suggereix on pot néixer:

“Si encara fos a fer i disposàveu / cercar un recer per nàixer al nostre Arenys, / a quin indret irien vostres pares / per infantar Maria el seu fillet?
Senyor, ja sé l’indret que triaríeu: / seria un vell llagut de pescadors, / un vell llagut que ja han donat de baixa / perquè té el cor cansat i molta por”.

I, a l’ensems, inserit en un món revoltat, davant les barbàries d’Europa, la civilitzada Europa, ens ofereix uns versos amarats de dolor i tristesa i ens repta, ens sotragueja amb les seves paraules:

“Enguany, Jesús, no goso convidar-vos / a celebrar el Nadal entre nosaltres. / Val més, Senyor, que aneu a néixer a Bòsnia, / a alguna de les cases enrunades / a cops despietats d’enveja eixorca, / de vells ressentiments i orgulls de raça. (…)
Després feu un tomb cap als afores, / i bategeu amb plors aquell vell arbre / que va servir de trist patíbul i de forca / per a una adolescent desesperada”.

I, un dia, ens recorda el seu estimat mossèn Cinto:

“A Mn. Cinto Verdaguer, el poeta de la fe dels catalans / Com cruix aquest meu cor! / Com una barca vella / cansada d’anys / i singladures a preu fet”.

I quan, el 2010, rebem la nadala de mossèn Martí, no sabem copsar-ne el cansament i el comiat:

“Aquest meu cor ja té el color de la recança / com una fulla adés vençuda / que espera el pas d’un cop de vent, / prô encara guarda un últim somni / per a la barca del retorn / que timoneja l’àngel de Betlem: / A l’hora de partir ens abraçarem / i junts direm adéu als clars matins / del vell país que hem cultivat / i convertit en el cognom de la nostra ànima”.

I sí: mossèn Martí ens va regalar retalls de vida, giragonses d’il·lusions, amb els mots justos, fent una gran catedral de les paraules i una mostra de l’amor als qui estimava: i va estimar tant que el seu cor, dues vegades, no va poder resistir la bursada del dolor.

I em permetreu que acabi amb paraules adreçades a l’amic perdut, que, de ben segur, ara deu somriure, sorneguer, des de la dreta del Pare i al costat de sant Martí, tot mussitant, fluix, fluixet: “Ai, manyac, com t’empatolles!”.

Sí, Martí, si no fos que, aquell any 1996, a la vetlla de la diada de l’Epifania del Senyor, quan vas pujar, com a representant del rei Blanc, damunt del carruatge reial, amb la teva figura de patriarca i des de dalt de la carrossa de la vida, vas anar repartint caramels als nostres infants i, amb els caramels, anaves repartint, també, engrunes de la teva humanitat, de la teva bondat, de la teva saviesa, del teu seny i, també, un poc de la teva rauxa creadora!

Si no fos que… ja vas exercir el teu reialme la vetlla de la diada de Reis de l’Any del Senyor de 1996, avui et volem atorgar, en congregació, el ceptre que correspon a la teva reialesa.

Ramon Verdaguer i Pous
Diada de Tots Sants del 2012

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LA FESTA DE SAN ROCH , POESIA DE RAMON SURIÑACH. ACCESSIT AL PREMI EXTRAORDINARI DEL SEGON CERTAMEN LITERARI DE L’ATENEU D’ARENYS DE MAR, A L’ANY DE 1886

En un esborrany de Mossèn Palomer,  que em va deixar la bona amiga i neboda del Mossèn , Maria Palomer, vaig trobar, fa uns anys, la referència a que en Ramon Suriñach (un poeta del que no en tinc més referències) va venir a Arenys de Mar i que va quedar “prendat” de la nostra festa.

Per molt que vaig maldar per trobar la poesia, no em va ser possible. Vaig remoure cel i infern (metafòricament , oi!.) I no va ser fins que un dissabte a la tarda, que em vaga viatjar per aquest mon tan extens i a voltes tan agraït, com internet, em vaig posar en un portal de llibres vells. Tot va ser  posar-m’hi i a la primera trobo aquest exemplar retrat del qual acompanyo. (després ho he tornat a cercar i no he tornat a trobar cap més exemplar).

Però aquell dia devia ser el meu i vaig trobar un sol exemplar del “ATENEO ARENYENSE SEGUNDO CERTAMEN LITERARIO , AÑO 1886”.

I allí, entre altres joies, vaig trobar la poesia nostrada.

Avui l’he recordada i en la meva visita setmanal als amics i amigues de Vila Betània els l’he llegit la poesia guanyadora.

I penso: No es bo que la conegui tothom ?

Doncs aquí teniu les fotografies.

Si les feu més grans les podreu llegir bé.

 

SANT ROC!!!! SANT ROC!!!!!!! SANT ROC!!!!!!!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

A LA RECERCA DE LA LLUM A REDÓS DEL ROC PERER I LA FORCA ENGOLIDA PER UN FAIG

Imatge: A l’entorn de la Forca engolida per un faig.

I ahir, en bona companyia,  hem anat a la recerca de petits detalls de la muntanya del senyal. La dita era anar al Roc Perer. Si no hi heu estat mai, cal que un dia hi feu tat. Es talment com endiumenjar-vos i anar a prendre seient a un dels “palcos” del liceu Montsenyenc . A mig aire del Turó de l’Home, el Roc Perer , humil i prudent, treu un xic el nas, per assenyalar-te que has arribat a un balcó damunt la vall de Santa Fe. El pantà al fons de la imatge que se’ mostra al davant , l’esquei de Morou i els empedrats. L’hotel, entotsolat al mig de la vall. al lluny el mar i a l’entorn, la verdor dels arbres que , no en dubteu, ja es preparen per la tardor.

I de tornada anar a veure la forca que senyala el pas del temps . Engolida per un faig, va fent el seu lent camí de cruspir-se la forca que, un dia, va ser abandonada pel darrer estadant de Cal Trompo.

Apali, i si voleu , podeu clicar aquí i veure alguns retrats.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LES FEIXES DEL CEL

Unes feixes a Ses Illes….. com les Feixes del Cel…..

Us fa una contalla prou agençada?.

Temps era temps que hi havia un rector a un  llogarret de muntanya, que la seva feina, tot i no ser molt extensa, consistia en preparar les ànimes dels feligresos (llegiu feligreses) per quan arribessin al cel.

I així, de cop, des del confessionari començava a predicar a les feligreses que anaven a confessar-se i els predicava que ell tenia fil directe amb el cel i que sabia que allí hi havia unes feixes importants, molt millors que les que hi havia a la terra. Aquestes feixes celestials, s’havien de comprar des d’aquí a la terra per tal que, en morir, ja les trobéssim conreades quan arribessin al cel…. o sigui : Una ganga , cosa de no dir.

La marieta , cau en el parany i n’hi compra una. El mossèn li fa veure que  n’ha de comprar dues: l’una per a ella i l’altra per al seu marit …. No voldràs, li diu, que el teu marit, per no tenir feixa al cel, se’n vagi a l’infern !

I és així que , per 60 durus , la Marieta va obtenir entrada franca al cel…..

Es clar que quan arriba a casa i li ho explica al seu marit, que arribava d’un llarg viatge , que havia fet per mor d’exercitar la seva professió: MATADOR DE PORCS…..

Quan el marit escolta la facècia que li explica la seva dona, carrega el senatxo d’eines , se’n va d’una revolada a veure el Mossèn……..

I amb els raonaments de consuetud , o sigui, ensenyant-li els atuells que duu al senatxo, li fa:

Què Mossèn ?.

Torneu els calers, o us enllesteixo un viatge al cel , ben ràpid i de forma gratuïta….

Coltell enlaire….

I el mossèn, amolla els 60 durus al bon marit….

Apali!

Si voleu, podeu escoltar la contalla clicant aquí.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

JOAN BARRERA: l’HOME, L’ARTISTA I EL MESTRE

 

Amb molt de goig, se m’ha convidat per participar en un acte de justícia: Reconèixer a l’artista arenyenc Joan Barrera.

Es per això que transcric el programa que han preparat, i també enllaço un videu molt ben agençat per la gent de Radio Arenys:

En Joan Barrera i Ferrer va néixer a Arenys de Mar l’any 1872 i morí el 1961, després d’una llarga vida que no sempre fou fàcil.

Va estudiar a Barcelona dibuix, pintura, gravat i modelatge a l’Escola de Llotja. Excel·lí en dibuix i és amb aquesta tècnica que col·laborà en publicacions anomenades d’esquerres, especialment en l’Esquella de la Torratxa. Va tenir un període d’afinitats teòriques amb l’anarquisme i això va fer que se’l relacionés injustament amb el fet del llançament de la bomba al Liceu l’any 1893 tot i ser exculpat de tot càrrec.

Aquests fet el va allunyar de les seves activitats artístiques a Barcelona i és refugiar a la seva vila natal, Arenys de Mar. De caràcter esquerp, tímid i retret va propiciar una obra poc nombrosa però rica en matisos i caràcter.

El 1922 donà classes de dibuix al col·legi Arxer

Cap els anys 1930 freqüentà l’estudi que tenia el seu amic Francesc Arnau al carrer de l’Església número 10 d’Arenys de Mar, on es reunien amb altres amics com Francesc Miquel i Vergés, Subirachs, en Solís, l’Arabia, en Ferran de Pol i altres. Allí es reunien i xerraven, llegien, escoltaven música, dibuixaven… alguns dels models d’aquesta època són ells mateixos. El contacte amb aquests grup va fer que recuperes aquell esperit més inquiet que tingué de jove. Així es lliurà a una gran activitat artística i creativa però curta, ja que es veié estroncada per la Guerra del 1936.
Horari d’obertura:
Divendres, de 6 a 2/4 de 9 del vespre.
Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre
Dimarts 11 de juliol, de 7 a 8 del vespre
Ruta guiada per la població: Diumenge 30 de juliol, a les 6 de la tarda, a càrrec de Ramon Verdaguer. Sortida del C.C.Calisay (Activitat gratuïta. Inscripcions a la Biblioteca)

L’exposició es podrà visitar del 6 al 30 de juliol de 2017.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

PATRONAT ANDREU GURI A RADIO ARENYS

Continuant amb la informació que varem començar ja fa unes setmanes d’explicar les fundacions i els corresponents Patronats a Radio Arenys.

Avui toca patronat Andreu Guri

Apali: Si voleu cliqueu aquí per treure’n l’entrellat.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EN PEROT I EL SEU RUC

ORGANYÀ: D’on era el ruc d’en Perot

Avui us acompanyo una contalla del Pirineu. Son contalles d’humor, possiblement de l’humor més net, d’aquell que hom es fot d’ell mateix, de l’humor per l’humor, on el protagonista es riu d’ell mateix i fa una semblança dels seus coetanis: tafaneres, palatreques, buscabregues, mirar de saber-ho tot del veí, però de forma gratuïta, només del saber pel saber i després bescantar-lo cosa de no dir…. Apali, premeu aquí si voleu escoltar la contalla en Perot i el seu ruc. 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EL MOSSÈN I L’INVENT DE LA FANGA

Imatge: dues pales, una granera i LA FANGA.

Temps era temps que a la Vall Fosca…. en un dels seus llogarrets, hi havia una capellà que, mancat de majordoma, anà a la vila per si en trobava una. I sí… en va trobar una de jovenassa, amb tot ben posat, tot al seu lloc i feinera, i xamosa i joliua…..

El capellanet li proposa i ja teniu a la garrida minyona fent de majordoma del capellà….

I noi! el capellà era un bon capellà , però davant d’aquell bé de Déu de minyona, perdia els estreps…. i vinga, noieta, fes-me un potxó! deixa’m que acosti el ruc a la col…. i vinga importunar-la…

I la noieta no sabia com se’l podia treure de sobre, fins que un dia , li semblà que havia trobat la manera:

Crida al Mossèn i li diu que el dia que sàpigues cavar tot l’hort, sense que trepitgis la terra que has cavat… et deixaré fer els potxons que vulguis i si et portes bé, el buscallot de ben segur que se t’encendrà.

El Mossèn, xiroi com unes pasques, va veure obert el cel… però en anar a buscar una eina al graner, es va trobar que totes les eines cavaven cap endavant , el xapo, el càvec… en fi, tu anaves cavant i havies de tirar cap endavant , no cap endarrere….. I es veu perdut! la mosseta li ha jugat una mala passada….. Ho faci com ho faci…. trepitjarà el tros cavat….

Però ell vinga a rumiar fins, que un dia, amb la forquilla a la mà , enforca el tall de carn i li ve la gran pensada… aquell dia s’inventa la fanga… Un estri que cavant cavant vas tirant cap enrere i no trepitges allò que has cavat….

I sí….. comença a fangar, i va tirant enrere, i la xiqueta, que se les pensava totes, es posa al costat on comença el capellà a fangar…. el capellà fangant a tota màquina i la noieta , anar-se traient la roba per aixecar…… la moral al capellà….

I sí, el capellà arriba al capdavall del camp en el moment que la garrida criatura ha quedat nua com un ocellet bonic……

Ho ha aconseguit!!!!

Vosaltres ho creieu ?.

Doncs escolteu la contalla i ja veureu com acaba el pobre capellanet…..

Apali, cliqueu i escolteu…..

Publicat dins de CONTES, General | Deixa un comentari

INDIANS ARENYENCS: UNA CONFERÈNCIA

Imatge: Fotografia feta el 1957 per F. Estorch i que es guarda a l’Arxiu d’Arenys. Detall del cos mortuori de l’indià arenyenc Josep Xifré.

Si avui us abelleix i teniu una horeta per vagar i només escoltar, us proposo, si voleu, escoltar la conferència que vaig fer el dia 13 d’aquest mes de maig de 2017 a la Sala Josep Mª Arnau a Arenys de Mar i que em va ser encarregada pel regidor Jordi Muñiz de l’Ajuntament d’Arenys, a qui agraeixo el convit. I que em va plaure poder fer davant d’una nodrida i respectuosa concurrència…..

Apali! si voleu, poseu-vos amb la tranquil.litat absoluta de poder estar atent , no a la meva veu, sinó a una part de la nostra història !

Si voleu escoltar, cliqueu aquí.

 

 

Publicat dins de CONFERÈNCIES, General | Deixa un comentari