SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

LA PAELLA DELS ESTUDIANTS

paellavalenciana

Imatge: Una paella valenciana …. calia dir-ho?

Avui podeu escoltar una contalla valenciana , com Déu mana.

Un grapadet d’estudiants de Salamanca, sense ni un dobler , han de travessar des de Salamanca fins un poblet valencià, i, òbviament , sense diners, no podien ni menjar ni dormir…. ningú els fiava…

Però fet i fet s’¡anaven espavilant pel camí, però quan arriben a València, en un poblet que s’hostatgen la hostalera els va amollar de bestreta tot el que val el dormir.

OH! i el sopar!!!

arrosUn passatge de “un repente de comèdia” Un bon amic m’ha recordat la foto, i aquí la penjo.

L’hostalera prou espavilada veu que si el fa preu, com que no tenen diners, no li pagaran res . I ella que els etziba : No tinc res per fer-vos de sopar.

Però els estudiants, llestos que son, l’engalipen i veureu com acaba la funció! :

Quin tiberi, mare de Déu dels Àngels !

Si voleu escoltar la contalla, cliqueu aquí….

o aquí al dessota!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SAN PEDRO GONZÁLEZ – UN SANT MOLT ESTIMAT A ARENYS……

sant pedro gonzalez

Imatge: San Pedro González a Arenys de Mar.

Un Sant importantíssim a la nostra vila…. De fet va ser la nostra primera llum!!!!!

Dedicada a aquest Sant, a Arenys hi varem bastir la primera Església de la Vila. La seva devoció ja era molt reculada en el temps i el 1585 es va constituir la confraria de la gent de Mar. La confraria més important que hem tingut sempre. Era tant important que inclusiu tenien el dret de tancar tots els actes religiosos de la Vila. Eren la Confraria més potent, la que va ajudar a bastir la nostra església de la vila.

I no només això, sinó que a 1617 varen constituir la germandat que, si la confraria era molt potent, la Germandat ho era encara més, car es va constituir per a poder pagar el rescat dels captius que feien els pirates que rondaven per la costa. I també es va constituir  com a serveis mutus en cas que algun membre de la germandat passés uns mals moments econòmics…. I també nodrien de petits cabals com a dot a les noies de cases amb pocs recursos, per tal que poguessin aportar un petit cabal al matrimoni que feien.

Oi quin goig que fa tenir sants així!

I fins i tot mestre Espriu al sermó de l’Altíssim que tanca la “Primera Història d’Esther” els cita:

” … i els pescadors confrares de sant …. i els calafats i mestres d’aixa de les antigues mestrances…..”

Ep! que hi ha algú que botzina que no coneix aquest sant important?

Doncs la seva festivitat és el dia 14 d’abril….

O sigui, que San Pedro González Termo………..

ÉS  SANT ELM!!!

I si voleu, podeu fer una passejada visual pel carrer de l’Església que, tenim el goig de tenir per capçalera el portal xic de la nostra Església, o sigui el portal de Sant Elm!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LA MONA DE PASQUA…….

MONA OUS

Imatge: Una mona que el padrí regala al seu fillol de set anys. (hi ha set ous! oi que fàcil)

Avui us enllaço una entrevista que m’han fet a radio Arenys (esplèndida la Mar Sánchez, a qui des d’aquí agraeixo que sempre em tracti tan bé!)

Si voleu escoltar veureu que els ous han tingut l’inici de la mona.

Si voleu saber d’on ve la paraula mona, els historiadors no es posen d’acord,però si que estan conformes en que en àrab, hi ha una paraula munnus, que no vol dir res més que present, obsequi, regal… i també i ha qui diu que pot venir de la Deesa Artemisa (deesa grega), en deien muniques o pecorals, festes que celebren tot dansant i fent-se el present d’unes coques….

I si ho voleu escoltar podreu veure com els ous, estan presents en el nostre imaginari cristià, ja que, els cristians per no oposar-se als déus pagans, feien de manera de prendre alguns elements de les seves festes.

No en tingueu cap dubte! som una societat antropològicament cristiana i no ens n’hem d’amagar , Ni cal que ens n’amaguem! . Altra cosa és que ens governem de forma laica…..!!

Penso que si ho voleu escoltar, hi podreu copsar alguna cosa que us plagui.

Apali! cliqueu aquí

o clicant al dessota.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LA CONSAGRACIÓ DE LA BANDERETA

LA BANDERETA I EL SR MAGÍ

Imatge: la bandereta d’Arenys. Símbol de la nostra independència des de ………. 1584.

Avui no explicarem la història de la nostra Bandereta. Si la voleu saber, podeu clicar aquí. 

Avui explico una facècia ocorreguda al segle XIX, de com, els nostres particulars Don Camilo i Don Pepone, se les tenen per tal d’escatir qui te més poder per a portar la bandereta (el dia de dijous Sant ) a l’altar que lipertoca per tal que sigui beneïda i , el primer diumenge de Maig, la poguem pujar al campanar per tal de visualitzar la nostra independència.

Era l’hora d’ofici, el president de la Junta d’Obres (avui Consell Pastoral) es preparava per entrar a l’altar major de l’església de Sant Maria des de la sagristia, per tal de col.locar la bandereta al cim de l’altar corresponent per a que sigui beneïda l’esmentada bandereta.

Però, ai las, que en el moment d’eixir a dur a terme la sagrada funció, es presenta l’alcalde a la Sacristia i en ares que si bé el president del Consell Pastoral representa a l’església….. ell que és l’alcalde, representa a tot Arenys…..

Fan un pacte a darrera hora després d’haver-se esbatussat….. (Aquí caldria dir que a Arenys ho arrangem tot amb pactes….. però em sembla que en aquests temps aquesta afirmació no hi lliga massa) podeu llegir aquí, o ho podeu fer, clicant aquí aquí.

En fi, no ens emboliquem en vuits i nous i en cartes que no lliguen. El fet és que la consagracaió de la bandereta la varem arranjar amb un pacte…..

I com diuen els llatins….. pacta sunt servanta….. i d’aquella data, qui convida a l’ofici de festa major no és el rector a l’alcalde , sino que ho fem al revés.

Apali.

Podeu escoltar la contalla aquí, o clicant al dessota.

 http://www.goear.com/listen/83249f5/la-consagracio-bandereta-serrallonga

Publicat dins de General | Deixa un comentari