SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

JO PECADOR O COM BUSCAR FEINA RESANT

Foto: Tomba d’En Xifré a Arenys de Mar.

Avui una facècia (certa del tot) del prohom arenyenc Josep Xifré. Arenyenc enriquit a la Illa de Cuba, on va fer molts calerons aprofitant la seva perspicàcia pels negocis…
I tothom que anava a Cuba i acudia a cercar feina a algun “ingenio” propietat d’en Xifré,  obtenia un treball.
Un dia però, el seu home de confiança, va veure que tothom que demanava feina, deia que era arenyenc. Li ho comenta a n’en Xifré i aquest  troba el desllorigador: Sap qui és arenyenc i qui no fent-los resar el Jo pecador.
Voleu saber com?
Doncs apali a escoltar la contalla:

UNA PASSEJADA PEL COMUNIDOR DE LA COSTA

Foto: Comunidor de la Costa del Montseny.

Com enyoro el Montseny!. No em resisteixo transcriure una passejada antiga….
Avui, a primera hora petita, estàvem davant d’un espai màgic. Estàvem davant del petit clos de la parròquia de Sant Esteve de la Costa. Poques imatges et poden fer petit com un nen que, retornant a la infantesa,  vol copsar la bellesa del més enllà. A les petites hores, quan el sol passa la rella als seus colors des del seu llit d’estels  i entrelluquem la petita boirina juganera enmig de la creu i el xiprer, veiem allí, al costat, silenciós, temorenc, el comunidor perfecte, on les formes geomètriques no son casuals ni balderes, sinó que l’ordre de l’univers es conjura dins aquest  clos obert als quatre vents. I si pareu la orella (aquesta orella que a terra baixa tenim adormida, però que a la terra alta et desperta a les sensacions del més enllà)  podreu copsar com el mossèn, a toc de batall de la campana petita es posa a comunir el mal temps, espargeix les bruixes que poblen els nostres instints… I la batallada  es perd a la llunyania, i el nostre cor, freturós de sensacions internes, ens recull en el més pregon del nostre ésser. Però a voltes, això només és un miratge… cal retornar a la vall i cal reprendre la vida que ens espera amb delit per engolir-nos en el gran buit i farcir-nos les albardes d’un fat prou pesant…..

Però nosaltres, petits mortals … hem copsat un instant de bellesa infinita…
Veieu-ne, si voleu, les fotos

 

 

Publicat dins de MONTSENY | Deixa un comentari

LES ORDINACIONS DE SANT CELONI DE L’ANY 1370

Foto: Torre de la Força al carrer de les Valls a Sant Celoni.
Diumenge els celonins celebraven la festa major. Dins els actes de la festa, l’historiador Joan Portals i Martí,  va presentar el seu interessant article sobre les ordinacions de 1370 a la Vila de Sant Celoni. Les ordinacions venien a ser aquells textos legals que posaven ordre a un determinat indret. També son del segle XIV les ordinacions de’en Santacilia que ordenaven el dret català.
La importància d’aquestes ordinacions prové del fet que no foren promulgades per ordre del comanador dels Hospitalers (senyors de Sant Celoni), sinó que fou la universitat (el poble) i els seus prohoms , que les varen redactar i aprovar (Manar que es complissin anava a càrrec de Guillem de Sentmenat, comanador dels hospitalers). En fi, una dada importantíssima per Sant Celoni i pel fet que el text legal fos promulgat pel poble
Em va plaure molt que em convidessin a fer la presentació. Aquí la podeu escoltar.

Publicat dins de MONTSENY | Deixa un comentari