SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

VIDEO DE L’HOMENATGE A MN. MARTÍ AMAGAT

Ep! atenció a la bona feina que fa en Josep Bayo en tots els muntatges que fa.
Ara ha fet el muntatge de l’acte de l’homenatge de Mn. Martí Amagat.
Una delícia de muntatge i un bon document perquè els amics de Mn Martí que no varen poder ser a la festa, el puguin veure i recordar….
Apali! , si voleu, cliqueu i veieu aquesta bona feina , i la recordança d’un acte molt i molt emotiu adreçat a qui va ser el nostre Rector, amic i arenyenc… Mn Martí Amagat i Matamala.

CONTALLES DE SANT PERE

Imatge: Sant Pere, de Rubens.

Apali! us fan unes contalles de Sant Pere….
Sant Pere, com tots sabeu, és el primer guardià del cel…. Però és clar! se li gira tanta feina que no dona l’avenç a classificar i mirar que no se li “coli” un malfactor al cel… I és clar… no se n’hi “cola” un , sinó que se li colen a gratcient!,
I què voleu! Nostramo el reconvé:
– Pere, que has de vigilar millor, que s’ens fiquen al cel fins i tot alcaldes dolents que trafiquen amb qualsevulla fotesa per fer-se rics….
-Ah! i vigila que s’entaforen al cel molts homes casats, encara que siguin uns botiflers.
Aquí cal fer un apunt per dir que Sant Pere, que fou casat dues vegades, te una debilitat pels homes casats…. Ell va tastar en pròpia pell alló de:
-Casat, noi, casat…. ja veuràs quin pa hi dónen …
i així és va confegint aquesta contalla , ara un pas, ara l’altre!!
Si voleu escoltar-la, cliqueu aquí, o al dessota….

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

JORDI PUJOL A SANT CELONI…… TERCER VOLUM DE LES MEMÒRIES

Foto: Instant de la presentació del segon volum de les Memòries del President Jordi Pujol a Sant Celoni, al 2010.

El molt bon amic Martí Monclus de la llibreria Alguer7 de Sant Celoni m’ha fet confiança per segona vegada i em demana que presenti les Memòries del President Jordi Pujol (volum III) a Sant Celoni. La presentació es durà terme a la Sala petita de l’Ateneu el dia 10 de juliol a 2/4 de nou del vespre.
No cal ni dir el goig que em fa l’encàrrec!
Em plau molt la invitació i em plau molt presentar aquest tercer volum de les memòries. Ja vaig tenir el goig de presentar el segon volum, al costat del President.
El que em produeix també, però,  és neguit…. neguit per trobar les paraules justes per emmarcar l’acte, el llibre, les memòries, la muntanya de Baix, la Muntanya de dalt…. , Sant Celoni, els celonins…….. En defintiva….. caldrà trobar el to just i adequat per fer que el protagonista sigui, com cal que sigui, el President…… I que la presentació només permeti crear  un marc proper i si pot ser, agradívol….
Molt agraït.! Un honor!! !

Si voleu, cliqueu aquí per veure el dia, hora i lloc….

XOCOLATES LA SULTANA… O COM S’ESQUILA UNA VILA!

Foto: Fàbrica de xocolates la Sultana a Arenys de Mar. (Premi al qui endevini on és!!!)

Ep!, avui no he explicat cap contalla, ni rondalla, ni llegenda, ni  res que se li assembli…
Avui he explicat de com En Jacinto Tintoré Torrent, nebot dels senyors Antonio i Francisco Torrent Carbonell, ens va esquilar cosa de no dir….
La cosa va començar quan, a la segona meitat del segle XIX, els germans Torrent començavem a fer un bon calaix,  gràcies a la compravenda de fruits tropicals… L’Antonio ens va construir i regalar,  a la Vila,  l’Asil Torrent.
Per mentre i tant, en Francisco, per causa  d’una intervenció quirúrgica i amb por de fer-hi l’estella, va fer un testament hològraf (de pròpia mà) …. En el mateix,  ens deixava als arenyencs 125000 durus (o sigui 750.000′- Pessetes, de les de 1800), o sigui una fortuna….
L’home,  surt de la operació sense cap perill i s’oblida del testament. Al cap d’uns anys mor…..
I el nebodet , el tal Jacinto, un camàndula cosa de no dir, sap del testament hològraf i l’impugna… però no a Arenys, sinó a Madrid, on en Francisco havia viscut…. Total que els arenyencs no ens n’assabentem (i si algú ho sabia, no va fer res,calla com un traidor) i per un error de forma – (en Francisco havia fet el testament hològraf -de pròpia lletra- amb un paper d’Estat de 25 cèntims, quan la llei marcava que s’havia de fer en paper de 50 cèntims. Quines lleis, eh!!!!
El galtes Sr Jacinto,  aconsegueix que anul.lin el testament hològraf, s’enduu la “morterada” de calers i per a fer-ho més farcit, ve a Arenys, ens  construeix una fabrica de xocolates i “dilapida” la fortuna del tiet….
Se’l coneixia pel milionari del Carrer de la Torre….
Es clar que com diu Mn Palomer ” diners mal adquirits, diners maleïts” i el pobre Tintoré acaba arruïnat i blasmat….
Apali, si voleu, cliqueu aquí o al dessota i escolteu l’entrevista que avui hem gravat a Radio Arenys….

MOROU, UNA VESPRADA DE JUNY

Foto: detall de falguera amb marieta……

Ui! que ja feia goig tornar a la nostra muntanya del senyal… I què millor que fer-ho de tarda, quan els colors han canviat  la llum de l’entorn… Tot pren una calidesa mig natural, mig màgica….
Els petits animalons que et venen a l’encontre semblen estranyar-se que,  algú,  s’endinsi a la gran catedral de la natura i no n’estan massa plaents…
Però el caminant va endinsant-se al lloc conegut, però sempre redescobert…. L’empedrat de Morou … el camp de lliris boscans,  avui convertit en un estol de falgueres, on les marietes (com a la foto) jugaven amb l’herbei, absolutament disteses i talment com si ningú les hagués de molestar… i és que ningú les ha de molestar…
A la natura s’hi ha d’anar amb un esperit quasi religiós de respecte al seu quefer diari.

I ja és molt que la natura, sense demanar-te cap delme ni primícia, et deixi endinsar-te al seu clos,  per tal que el puguis gaudir sense cap trava…
Apali! si voleu, podeu veure les fotografies…..

Publicat dins de MONTSENY | Deixa un comentari

UN RÈCORD: LAURA A LA CIUTAT DELS SANTS HA ESTAT VISTA PER QUASI 14000 PERSONES A YOUTUBE

Ondia!
Mireu que és cas!!!!
L’obra de teatre que el Fènix teatre d’Arenys de Mar, varem posar en escena amb adaptació i creació de Jordi Pons-Ribot, de Laura a la ciutat dels Sants,  ha estat clicada per quasi 14000 persones….
I com ha estat això? doncs sembla per mor de la Selectivitat….
Els vailets i vailetes han descobert una manera d’endinsar-se a la Laura a la ciutat dels Sants des del punt de vista plàstic teatral…
Si hi entreu, no us perdeu els comentaris dels estudiants i estudiantas….
Com diu en Xavi Salbanyà…. quasi un Sant Jordi ple…

EL SECRET DE L’AMETLLER…. QUE EL SAP UN DE CADA CARRER….

Imatge: Ametller florit…..

Avui una contalla de l’aplec de rondalles d’en Valeri Serra Boldú.
Escolteu-la amb atenció…
De com l’Ametller, xicot trempat i xiroi,  te la bona (o mal pensada) de casar-se… li comenta el fet al seu millor amic:
-No ho facis – que crida aquest-…
– I dó, perquè? que li fa l’Ametller…..
-Que a partir d’avui no tindràs cap secret ben guardat…  Mira que les dones, escampen totes les facècies que poden, inclusiu les pròpies.
I és clar, fan una juguesca, i s’esdevé que un dels dos te raó…
Qui en té de raó? … Potser l’Ametller en el sentit que la seva dona sap guardar un secret, o l’amic que confirma que una muller acasarda no sap guardar secrets…
Apali! A escoltar-la i ho sabreu….
Cliqueu aquí, o al dessota…..

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

VERDAGUER, 10 DE JUNY DE 1902….

Imatge: Mossèn Cinto jovincell….

Per a mi , la figura de Mn Cinto ha tingut molt d’atractiu… d’ara i de sempre… No només per la poesia que ens va regalar i la prosa que ens va fer gaudir…
El cognom és molt potent… i a la família, (els capellans que tota família te), ens deien que érem parents de Mn Cinto. Podria ser. Ell era de Folgueroles, fill del tro…. i el meu pare va néixer a Gurb (el meu pare era un tro)… la nissaga de verdaguers hem eixit tots del mas Torrents de Tavèrnoles…
i ja fa anys que predico sobre la vida de Mn Cinto.
Els Verdaguer som conscients que sempre, sempre , tenim al darrera un  “alló que va passar”….
I si voleu saber, “alló que va passar a Mn Cinto “cliqueu aquí i escolteu la conferència… un xic llarga. però us pot interessar.
I si voleu, també podeu clicar aquí.
Sigui com a homenatge, avui, que fa cent deu anys que moria l’insigne poeta a Vallvidrera…..

L’ERA DE LA LLACA…. UNA CONTALLA DE CONILLS I LLEBRES…

Foto: Llebres…..

Avui, una contalla de conills i llebres…. …
La vigilia de la veda, el “quefe” crida  tota la patuleia de conills i llebres a redós de l’era de la LLaca…
i allà els reuneix i els posa de manifest que vigilin amb aquests caçadors paveros, que ho porten tot endreçat… unes botes ben polides, uns mitjons llustrosos, unes sibelles lluentes i el darrer crit en escopetes i altres andròmines….. I a aquest, els diu el “quefe” ni cas, no toquen una llebre, ni que s’equivoquin…
Però ai las! si en troben un de mal girbat, escardalenc, brut, poc endreçat, grenyut i malparlat…. ui! amb aquest molt de compte… aquest és perillós….
I de veres de veres, els va explicant la realitat de la vida…. Massa llustre enfarfega…. I l’esma de la naturalitat fa perillar….
Apali!
Si voleu, cliqueu aquí o al dessota…..

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

SEIXANTA TRES

Imatge: Esclat! Primavera, encara que comenci a ser  primavera d’hivern!

No podran!! Ni que ho intentin manta vegades!, com deia Mn Pere Ribot: Podran arranar, però no desarrelar!!
No ens prendran la il.lusió de cada matí, amb el sol esclatant per la ratlla de l’horitzó… ens tindran sempre amatents, mai vinclats amb el genoll en terra.
Ni que vulguin podran menystenir-nos, ni podran anorrear-nos, ni podran vèncer la nostra il.lusió!!.
Ai! del país que es deixa malmetre les il.lusions!!
Serem vells quan els records ens pesin més que les il.lusions!!
I si som alló que estimem, que donem i que perdonem…
També som alló que no oblidem! Mai oblidar, la nostra història ens marca el camí!!! 
Però no podem oblidar.
Apali, ahir en vaig fer seixanta tres….
Amb els amics i amigues, amb els més estimats, els propers, els que cada dia els tens amb tú….  , però sempre, sempre amb la X.
Es amb qui ens llevem de bon matí i amb qui ens anem a dormir quan ja en tenim prou.!! Fins demà,  que de bon matí serà una altra albada!!
Com a la imatge…. La primavera esclata quan no perdem les il.lusions….
I sempre, sempre, és primavera, encara que ara, ja comenci  a ser primavera d’hivern!!

LA BANDERETA AL YOUTUBE

Mireu que és cas, ….

Avui, tot anant a veure aquest gran invent arenyenc que és “Flors i Capelles”, que per Juny ja fa uns quants anys que els arenyencs podem anar a veure algunes capelles ,ben engarlandades de flors. ..
Doncs , que va i trobo al bon arenyenc Salvador Vázquez i em diu:
Mira no t’ho he dit, però he fet un vídeo amb la teva explicació de la bandereta, amb imatges de la penjada de la Bandereta d’enguany…
Doncs, m’ha dit on trobar-la i ara us l’enllaço.
Apali, !! Moltes gràcies Salvador i vosaltres que ho pugueu gaudir!!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

LOS VERSOS DEL CAPITÁN: TU RISA

Tu risa….

Una cançó entranyable, poética, com no podia ser d’altra manera: Son versos d’en Pablo Neruda, cantada amb un dolor infinit per la Olga Manzano i en Manuel Picón.
Mn Martí Amagat, ja fa uns anys ens va comentar a la X. i a mi que no trobava aquest disc que a ell li havia impactat tant.
La meva dona, que sempre ha estat més curosa que jo,  no em va deixar parar fins que varem trobar, després de rondar molt, el disc Los versos del Capitán…
I el vàrem regalar a n’ en Martí.
I ara, el dia de l’homenatge, ens varem recordar de la cançó i va ser la que va obrir l’acte.
Emocionant….
Per qui la vulgui gaudir…