SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

EL MERCAT DE CALAF

Dibuix d’en Cesc . Al.al·legoria del mercat de Calaf.

Si bé l’expressió de “això és un mercat de Calaf” feia referència a un gran desori , una bona lligamanega, un bon embolic, …. no en sabia la contalla.

La vaig trobar en un bon llibre de l’Apel.les Mestres “Tradicions”. Reeditat per Cossentania Edicions, a cura de Joan Armagué i Herrero.

Una troballa. I m’ha abellit molt poder-lo explicar per Radio Arenys….

Temps era temps que  Calaf, que ja es celebrava mercat els dissabtes per concessió del Vescomte de Cardona, es va llevar un dissabte amb un fred que glaçava les pedres…. i tant va glaçar que, fins i tot les paraules i cridòria dels venedors i compradors, amb aquells crits que es fan escoltar a molta distància , es trobaven que , només obrir la boca, les paraules quedaven glaçades i anaven rodolant pels aires, sense que ningú les pogués escoltar.

Ni es podien escoltar els crits dels homes i dones, ni es podien escoltar els brams dels ases, ni els bruels del bestiar , ni el belar de les ovelles, ni la cridadissa de l’aviram.

I tal era el desori organitzat que ningú sabia què venia , ni què comprava….

Però és clar , en avançar el dia, el sol anava creixent , i tant i tan va créixer que va començar el desglaç , i amb el desglaç es varen anar desglaçant les paraules i , un cop fóses ja es podia sentir el seu so….. I imagineu-vos quin enrenou. Les paraules i els brams que es marfonien , i s’hi ajuntaven els brams i les paraules que s”anaven dient…..

Un bon desgavell, que va fer que tothom pensés que l’altri se n’estava rient de tothom i va començar un bon devessall de garrotades , que des de llavors , del  bon embolic se’n diu :

Un bon mercat de Calaf….

Apali. Si voleu llegir la contalla de l’Apel.les Mestres cliqueu aquí.

I si voleu escoltar una cançó d’en Celdoni Fonoll cliqueu aquí.

I si voleu escoltar la contalla com la vaig explicar, cliqueu aquí.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

30 ANYS A SANT CELONI

Volia escriure les vivències a Sant Celoni durant els 30 anys que hi he conviscut i he pogut participar des de l’Ajuntament. Perdoneu-me , son tan grans els celonins que ara, de bursada, no em veig en cor de confegir les paraules necessàries…. Prometo fer-ho més endavant,

Però no volia que el fet de acomiadar-me de l’Ajuntament passés desapercebut!

Moltíssimes gràcies Vila de Sant Celoni!!!! Un immens record dels 30 anys i dels darrers dies!!!

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari