SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

LA IMPORTÀNCIA DEL MATAGALLS… O EL NAIXEMENT DEL METRE: LA MESURA DEL MÓN

Foto: El cim del Matagalls amb la Creu, l’altar i a l’esquerra,  el punt geodèsic en recordança del naixement del metre. (foto del dilluns de pasqua de 2003)

Avui no us enllaço cap contalla, sinó l’aventura del naixement del metre. Sí, el metre, que va començar a néixer a l’Assemblea Francesa l’any 1791, quan varen encarregar a Pierre Mechain i a Jean Baptiste Delambre  perquè comencessin a trigonometrar el meridià de París (de Dunkerque a Masnou) i passant pel Puig Sacalm i sobretot pel Matagalls, D’aquí ve la importància del Matagalls a la nostra vida quotidiana. O sigui: en l’improbable supòsit que no hagués existit el Matagalls, o l’haguéssim hagut d’inventar, o potser el  metre només tindria 98 centímetres.

Una aventura científica apassionant la dels pioners que varen crear amb la seva obstinació,  el naixement del metre… i així s’acabaren per sempre, les quarteres, els quartans , les vessanes, els picotins i tutti quanti… Ah! i si us penseu que la Meridiana o el Paral.lel han nascut de can Déu dóna…. doncs no: La Meridiana ve del meridià i el Paral.lel, això, que és paral.lel  a la Meridiana…. 

Ah! i si en voleu saber més podeu enllaçar-vos a

El naixement del metre d’Enric Moreu-Rey .

La mesura del món de Denis Guedj.

La medida de todas las cosas de Ken Alder.

I si us abelleix, cliqueu aquí  o al dessota, que us enllaço l’explicació que avui n’he fet a Radio Arenys:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.