ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

DESAPARICIÓ

Sense categoria

Ahir va compareixer Pedro Sanchez a TVE i la barra del personatge el va portar a reconèixer altres víctimes de lawfare a Espanya, on curiosament no anava inclós cap independentista. Alhora aquest defensor de la democràcia ens parla de regeneració democràtica sense esmentar cap mesura,tota una declaració d’intencions.

Aquest personatge ha fet un llistat de víctimes del lawfare espanyol amb polítics d’esquerres, sindicalistes, gent de la cultura, mitjans i periodistes entre d’altres, cap menció per l’independentisme, ha reconegut que calia actuar abans per lluitar contra aquesta màquina del fang i ha carregat contra els mitjans que difonen aquestes mentides. Diu que liderarà una regeneració democràtica sense concretar res i per democratitzar l’Estat. També ha apel·lat a la ciutadania per la seva mobilització contra la degradació política de la dreta i extrema dreta.

De moment cal veure l’abast que tindrà aquest moviment en les eleccions catalanes, sembla per les primeres enquestes que afavoreix Illa i això no seria cap bona notícia per Catalunya, ja que tothom sap que representa i quin es el seu objectiu. El cinisme de Sanchez fa fredat, les principals víctimes de lawfare a Espanya és l’independentisme català i podriem fer una llista molt llarga, i curiosament ni l’ha esmentat, i no ho ha fet perquè ell i el seu partit evidentment estan implicats en aquesta lluita de l’anomenat deep state contra la democràcia catalana. Han inventat informes, acusat candidats que han influit en els resultats electorals com Trias o Mas per posar nomes dos exemples i han empastifat de bruticia el món de l’independentisme amb el suport de l’Estat. Per tant parlar de regeneració democràtica quan el seu partit representa justament el contrari, fa vergonya. El més curiós es que no aporta cap proposta per fer-ho possible, nomes fum con han fet sempre.

Ells son el fang que vol denunciar amb noms actuals com Marlaska, Robles i altres que en un Estat democràtic no podrien representar ningú. El seu partit es una de les eines que el franquisme va utilitzar per la falsa transició, i a Catalunya amb la revolució cap a la independència haviem aconseguit reduïr a la mínima expressió i gràcies a Esquerra i Junts i la seva renúncia a la independència i el seu joc autonòmic al seu costat han tornat a fer crèixer fins al punt de poder guanyar les eleccions catalanes. Tot un despropòsit que ens porta a un gran dilema.

La victòria d’Illa seria una vergonya per Catalunya i un gran perill pel que representa, però donar ales als nostres partits que precisament ho han fet possible també. La ciutadania catalana te una responsabilitat però no te representants de confiança. Tot un problema.

DE LERIDA A LLEIDA

Sense categoria

En Salvador Illa va expressar els seu suport incondicional a Pedro Sanchez esmentant la població de Lerida per referir-se a Lleida i això no és un lapsus. Senzillament es quan es fa una campanya espanyola a Catalunya des d’una sucursal d’un Partit espanyol. Tot plegant no hauria d’enganyar a ningú.

Efectivament, durant un miting de campanya a Illa li ha traït le subconscient esmentant Lerida, com li dirian a Madrid que és on està el seu pensament i a qui serveix amb lleialtat, de fet a tall d’anècdota es un toponim que no és ni oficial segons el BOE, i parla molt clar de quina identitat i quina història defensa aquest personatge. De fet ja ha celebrat que l’amo ha ratificat avui com no podia ser d’altra manera desprès d’aquest numeret llastimós que continuava al capdavant de la presidència espanyola i diu que dimitir seria com donar la raó a aquells que degradan la política i que això no va d’una persona, sinó del tipus de societat que volem ser i insta a dir prou si no volem la degradació de la vida pública acabi condemant el futur del nostre país. Com ha dit el mateix Illa, una decisió valenta per recuperar la dignitat de la política.

Com podem veure el cinisme d’aquests personatges no te aturador i evidentment nomes poden sobreviure en un Estat i una democràcia de tant baixa qualitat com Espanya. Sanchez diu ara que segueix per no donar la raó als que degradan la política, caldria preguntar si aixó no ho sabia fa 5 dies, i si tant d’exemple amb vocació de martir vol donar hi ha un mecanisme democràtic i transparent que es diu Moció de Confiança que evidentment no vol veure, no sigui cas. És una burla a la ciutadania quan parla de la degradació de la política i el futur del nostre país, un president d’un partit que te personatges tant sinistres en el passat com Gonzalez o Guerra per posar dos noms, que ha creat un grup terrorista amb diner públic amb crims de sang, que ha participat en el cop d’estat a Catalunya en forma de 155, ha validat la violència contra el vot i es nega a donar la paraula a l’eix de la democràcia, la gent, ja que decideix ell per la societat fugint de ser el representant de la mateixa.

Illa ho qualifica de valent i de recuperar la dignitat. De fet algú que diu Lerida, no en te gaire de dignitat, però algú amb el currículum de Sanchez escoltar parlar de dignitat i de democràcia, enlloc de cinisme i manipulació constant ens defineix perfectament el nivell d’Espanya i els representants que nomes es representen a ells mateixos en benefici propi.

De Lerida a Lleida.

LES ELECCIONS VAN DE CATALUNYA

Sense categoria

Ahir va començar la campanya catalana, i la filial del PSOE a Catalunya va arrencar amb la sensació que la darrera cosa que importa és precisament Catalunya, un fet que hauria de provocar la seva derrota electoral per voler fre aquest frau.

Diu que treballaran per la Catalunya que ens mereixem i revertir una decada perduda, donant ple suport a Pedro Sanchez. Vol impulsar la tercera gran transformació que el país li fa falta, on ha criticat 10 anys perduts amb un balanç negatiu, posant al centre el seu lema “unir i servir” per cohesionar el territori i la ciutadania catalana. Fent polítiques públiques excel·lents on vinguin d’altres parts d’Espanya a veure com millorem la sanitat, educació i seguretat. Ho faran col·laborant i no confrontant, ja que Catalunya ha avançat quan ha anat a solucionar problemes i tot seguit ha estat un clam de suport a Sanchez amb una crida a la resistència col·lectiva davant la política de destrucció i deshumanització de la dreta i ultradreta i lloant la democràcia espanyola.

La jugada sembla clara, unes eleccions catalanes, que enlloc de parlar dels problemes a Catalunya volen fer un front contra la dreta espanyola que vol fer fora la democràcia plena que representa Sanchez, per aquí va la jugada del President espanyol. Això no es treballar per Catalunya, es treballar per un partit i per Espanya. Tampoc te cabuda aquest suport al President espanyol que hauria de ser un tema diferent a la campanya electoral. Ha criticat 10 anys perduts per l’independentisme, no li faltaria raó, però per incompetència dels partits independentistes, no per defensar un projecte amb suport a les urnes que es veu no accepta, curiosas manera d’entendre la democràcia. Vol millorar, no per Catalunya i la seva prosperitat, sinó perquè vinguin d’Espanya per admirar la seva obra, mentalitat em sembla bastant curta.

Ens diu que Catalunya avança quan no es confronta, sinó quan vol solucionar problemes. Es veu que el projecte de l’Estat propi no volia solucionar problemes, però el 155, un autèntic cop d’Estat a la democràcia i la violència policial a les urnes que els seu partit va donar suport,si. Parlar de destrucció quan ells son els primers que ho han practicat, és un exercici de cinisme colossal. Un sistema espanyol podrit amb uns partits que son peces del mateix sistema i on cap pot anar de victima, ja que son botxins.

Aquesta és la jugada, i a Catalunya en campanya electoral s’hauria de parlar dels problemes dels catalans i sobretot si es defensa la democràcia que també sigui la de la societat catalana i no la de Sanchez.

COP DE TEATRE

Sense categoria

Un anunci per sorpresa de demanar fins dilluns per pensar en la dimissió de Pedro Sanchez, ha deixat més dubtes que certeses i sobretot moltes incògnites d’un personatge que cada pas que fa bàsicament no es de fiar.

Ha suspés la seva agenda que passava per Catalunya aquests dies, ens diu que ha de pensar si val la pena,malgrat el fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política, ue continuï al capdavant del Govern o renunciar a aquest honor. De fet per llei fins el 30 de maig no podria dissoldre la cambra. Hi ha altres vies com continuar com a Govern en funcions amb un altre candidat o sotmetre el seu càrrec a una qüestió de confiança de la cambra.

El sindicat ultra Manos Limpias ja ha reconegut que la seva denúncia a la dona de Sanchez pot estar basada en denúncies falses però que ès el jutge qui ho ha de comprovar amb el tràfic d’influències que suposadament podiar haver comés amb els seus negocis.

De fet recordo que aquest sindicat de l’ultradreta ja es conegut per la seva lluita contra l’independentisme i les seves diferents querellas, no és una cosa estranya. De fet que del partit que va aprovar el 155, un autèntic cop d’Estat contra la Generalitat i que ha validat mil i una informacions contra persones i el col·lectiu independentista, amb espionatge via Pegasus inclòs ara es queixi de les males arts de la dreta fa riure per no plorar. Crec que com és diu per ser polític cal venir plorat de casa i no intentar aquest victimisme per interessos polítics que encara accentua més el cinisme d’aquest personatge, amb mil i un promeses incomplertes i més vides que un gat. El seu moviment no te gaire sentit si la seva dona es innocent, ja que dona aires de culpabilitat amb la seva decisió i un possible amb mi o contra mi per desviar l’atenció d’altres escàndols i influir amb els resultat electoral català. De fet sí per ètica un polític vol dimitir, o ha de fer a totes, i no en diferit.

Veiem com alguna de les seves crosses de Govern com Esquerra ja s’ha afanyat a donar el seu suport en boca de Gabriel Rufian, poca cosa cal dir i altres han guardat silenci.

Vertaderament el joc de la política espanyola esta ple de corrupció per totes bandes i el tot s’hi val es norma, per tant intueixo que es una jugada més del cinisme de Sanchez i el seu instint de supervivència per treure rèdit a qualsevol situació, en un fang que no es exclusiva de ningú. En última instància la qüestió de confiança si vertaderament la seva dona és innocent seria la millor opció per netejar la sospita i repartir la responsabilitat.

Un cop de teatre.

ODI I INCULTURA DE LA MÀ

Sense categoria

El President d’Aragó, Jorge Azcon amb les seves declaracions sobre Sant Jordi i la historia de Catalunya ha demostrat la seva incultura per un costat, i la seva catalanofobia per un altre, res de nou a l’horitzó.

Aquest personatge ens diu que a Catalunya celebrem Sant Jordi perquè a Aragó celebra San Jorge i ha declarat orgull pel que representen. Segueix dient que Catalunya era un comtat i Aragó un regne i per tant lloa la història d’Aragó i la seva contribució a Espanya, sent una part fonamental. Ha criticat que els catalans puguin demanar un finançament particular perquè Sanchez te els seus vots per seguir a la Moncloa, aclarant que els recursos son de tots i no ho poden decidir nomes uns quants. Per últim en referència als resultats electorals al País Basc i les previsions a Catalunya diu que tenim un problema quan els que volen trencar Espanya i no respecten la Constitució incrementen les seves posicions i seguint el deliri ha tornat a recordar ETA com si encarara existis.

La catalanofobia dona vots com ja sabem i atacar Catalunya surt gratis i es un dels esports preferits d’Espanya davant la submissió catalana. Ara resulta que celebrem Sant Jordi perquè Aragó celebra San Jorge el seu patró, la incultura ja se sap que es molt atrevida i potser llegir una mica no li aniria malament per veure que res a veure, son dues coses diferents i la història és testimoni. Per acabar de demostrar les seves nul·les nocions de la història s’embolica amb el comtat i el Regne, quan no deu saber que es deu a una unió dinastica, però que cadascú conservava el seu Estat, una mena de federació d’Estats medievals, com deia la seva incultura segueix sent molt atrevida. Per rematar la jugada diu que els recursos son de tots, és evident, però alguns aporten molt més que d’altres i per tant haurien de rebre en conseqüència, cosa que amb Catalunya passa a l’inrevés, com ell bé deu saber.

Tampoc podia faltar constatar el seu nul respecte a la ciutadania i a la democràcia quan qualifica com a problema que els partits independentistes guanyin pes a les institucions, tot amanit amb la dosi d’ETA, per fer un poti poti que segueix burlant les víctimes reals d’aquest episodi, a les quals tampoc respecta en absolut.

En definitiva, un nou episodi del tot s’hi val contra Catalunya i la demostració de que odi i incultura poden anar de la mà amb un objectiu comú.

AMNÈSIA COL·LECTIVA

Sense categoria

Escoltant els partits bascs aquesta campanya i escoltant els catalans ara, una cosa queda clara, han fet i fan mans i manigues per allunyar la independència i convertir-la en aquella farsa utòpica que fins abans del començament del procés nomes apareixia en algun discurs abrandat i quedava en l’oblit.

Hem vist clarament, i deixant clar que és un altre context com tant PNB com Bildu han oblidat completament la independència i s’han centrat en els temes socials com a eix de les seves campanyes. Segurament és pot dir que ells tenen la clau de la caixa, cosa bàsica i moltes més competències que no pas Catalunya, i això pesa. Segurament en el PNB i deixant de banda el Pla Ibarretxe és un tema folcloric a l’estil de la Convergència antiga i on el poder amb l’estatus actual els afavoreix i no donaran un pas encara que entre els dos partits siguin més d’un 70% del Parlament, cal dir que a Catalunya amb aquestes xifres tampoc farien res i algú diria que hem de ser el 80% com excusa. Pel que fa Bildu i el seu creixement ha vingut precisament de centrar-se en la gestió i l’eix social abandonant l’objectiu primordial de qualsevol partit independentista i superant la creu d’ETA que l’Estat mai deixarà morir del tot.

Si mirem Catalunya escoltem Junqueras aquell que va dir “doneu-me 68 diputats i serem independents” dir coses en referència a Junts “la unitat no es practica abandonant governs” o en referència al PSC “La corrupció és una línia vermella” en referència al cas Koldo. Els dos partits principals, la CUP segueix en estat de desaparició, ens donen la mateixa proposta per la propera legislatura, demanar un referèndum acordat amb Espanya, és tant com dir que no faran absolutament res, ja que saben que això és impossible, i te la virtut de deixar en res l’octubre del 2017. Es a dir la independència al calaix i tancada en clau amb un esforç gran per fer oblidar aquets anys viscut i el frau de la independència promesa.

Escoltar Junqueras per exemple utilitzant la unitat com arma contra l’altre partit quan ells no han volgut practicar-la mai, és d’un gran cinisme, cap paraula sobre els objectius d’aquell Govern, ni molt menys com explicar el frau del 2017 a la societat catalana. A l’altre costat el President Puigdemont, lluitant a l’exili i aconseguint victòries judicials per preparar un retorn on la promesa es demanar un referèndum impossible i seguir els pactes a Madrid com si res hagués passat.

Amnesia col·lectiva.

LA INDIGNACIÓ NORMALITZADA

Sense categoria

La indignació pot venir des de molts llocs, podrien parlar del creuament de declaracions entre Junts i Esquerra sobre la unitat, una vergonya impresentable del cinisme dels dos partits, o reaccions en mitjans espanyols sobre el resultat al País Basc amb l’empat de Bildu i PNV, com si determinats resultats no fossin democràtics, però encara hi ha una cosa invariable i segurament menys transcendental però no per això s’hauria de denunciar amb força.

Efectivament parlo del robatori ahir al Bernabeu entre R.Madrid i Barça. Una nova vergonya per l’esport en general i que va molt amb la línia d’aquesta mena de Dictadura actualitzada anomenada democràcia espanyola i que amb molts dels tics d’aquells temps encara vius i molt vius. Concretament en el futbol, l’èquip del règim segueix amb el seu tracte de favor any si i any també que conjuntament amb la seva qualitat fa marcar aquelles diferències que fan decantar la balança cap un costat. Ahir concretament amb la possibilitat de deixar encara viva la Lliga, tres grans jugades polèmiques van ser les protagonistes i les tres decantades cap al costat blanc. Un penalti assenyalat al Barça molt més que dubtós i que va suposar l’empat, un gol de Lamine on la no existencia de la tecnologia a la ratlla de la porteria per detectar que la pilota la traspassa o no com tenen moltes altres lligues va ser la coartada perfecta per no donar el gol, quan les imatges deixen apreciar justament el contrari i per rematar el partit un penalti a Fermin no assenyalat i que si el primer va ser xiulat, aquests seguint el mateix criteri no havia de ser menys.

Indigna el tracte d’alguns mitjans d’aquí seguint amb normalitat la locució del partit com si fos el més normal, segurament també es una metafora de com va el país. Alguns sortiran amb la cantarella de que no es un tema important, però aquest món mou molts i molts diners i molts interessos que es mereixen un respecte. Concretament el Barça nomes pot guanyar aquests títols normalment quan és molt superior i això no passa amb el Madrid que apart del seu ofici i bons jugadors te aquest recurs d’ajuda en moments puntuals que no li fa falta estar al màxim nivell tot el curs, un gran aventatge.

De totes maneres, aquesta història negre no s’acabarà fins que els jugadors es retirin del camp i tot el món vegi aquesta vergonya sense precedents en altres llocs, però també saben que els interessos i la propia submissió fa que s’accepti any rere any aquest greuge o acceptar humiliacions com jugar la tarda del dia del referèndum amb tota la violència policial espanyola al carrer.

Una indignació normalitzada.

EL CINISME AMB ETA

Sense categoria

Les eleccions basques arribaran al seu punt culminant diumenge amb el vot i les urnes per decidir el nou Parlament. Els darrers dies i com no podia ser d’altra manera, els partits espanyols han ressucitat ETA un altre cop i han aprofitat unes declaracions del candidat de Bildu per intentar treure rèdit electoral.

De fet el candidat de Bildu li van preguntar en una entrevista si ETA va ser una banda terrorista, i no va dir mai que si, qualificant l’organització de banda armada, això ha estat esbombat convenientment provocant el pitjor que pot fer un candidat, demanar disculpes a mitges per si va ferir la sensibilitat de les víctimes i ha demanat no entrar en discussions semàntiques. Ahir mateix Illa va participar en campanya demanant la unitat entre bascos, catalans i espanyols i reclamant la definició d’organització terrorista per ETA, dient que la societat basca ho ha superat i criticant la falta d’ètica de Bildu. Pedro Sanchez també ho ha reclamat intentant capgirar unes enquestes que donen la victòria per primer cop als abertzales i que els deixaria en una situació incomoda pel seu suport al PNB i els pactes a Madrid.

Recordo que el 2011 ETA va anunciar el seu cessament definitiu. Aquest argument però segueix sortint interessadament davant les enquestes que pronostiquen la victòria abertzale per davant del partit hegemònic PNB i que lògicament no els agrada. Crec que el pacte PNB-PSC ja està confirmat, però no es el mateix amb victòria dels primes o com a segona força evidentment. Cal dir que la pregunta per ETA al candidat de Bildu era molt mal intencionada,com dic 13 anys desprès i treta de context a consciència. En definitiva no dir banda terrorista i dir banda armada podriem parlar de variacions semàntiques, si no ho fan,caldria recordar que ETA va ser el principal actor per arribar a la seva mateixa fi, curiosament amb un Estat a l’altre costat que més aviat va posar pals a les rodes, i això si que hauria de fer enfadar les víctimes. El tema ETA els anava molt bé per justificar les barbaritats d’una democràcia de baixa qualitat com Espanya.

El PSOE amb la creació dels GAL, també hauria de ser qualificat com a banda terrorista seguint la seva línia, i amb l’afegit de ser creat amb els impostos de tota la ciutadania i amb sang i tortures que han estat convenientment amagades, per altra banda un Estat que reacciona com ho ha fet amb Catalunya i que des del minut zero ha intentat manipular a les víctimes amb relats esbiaixats no es pot fer ara els ofesos per interés electoral. Ho resumeix Illa reclamant una unitat, que no pot ser igual a una imposició, això te un altre nom i malauradament el cinisme és la seva principal arma.

El cinisme amb ETA.

EL FRANQUISME MAI HA MARXAT

Sense categoria

Aquests darrers dies veiem com Esquerra torna a reclamar un acte desgreuge sobre l’assassinat del President Companys, alhora veiem com la Junta Electoral prohibeix la referència “exiliats” a TV3, i al mateix temps la solució de la Comisaria torturadora de Via Laietana, és pot convertir en un Espai de memòria, però amb la policia en el seu interior. Gairebé 50 anys desprès de la Dictadura evidentment segueix ben viva.

Tres fets que indiquen clarament on ens trobem. La reclamació del repúblicans per restituir la figura executada del President fa molts anys que en base a la llei de memòria democràtica es vol anul·lar el judici i un acte de desgreuge a l’estil del fet per Alemanya amb les victimes del nazisme, però els colors del Govern van canviant i els anys van passant sense acabar de donar resposta, ja que precisament aquells que ho han de fer son els hereus del vell règim ancorats en unes estructures que no han evolucionat i que han dirigit des de la Transició l’Estat espanyol, potser davant les evidències algú hauria de dir que la farsa de la transició va ser simplement això, una farsa. Un altre element és la lluita contra la llibertat d’expressió d’un altre aparell com la Junta Electoral que sempre va en la mateixa direcció, en aquest cas també la llibertat d’informació, ja que els polítics que van marxar de Catalunya desprès de la violència policial per intentar impedir un referèndum, posteriorment la repressió total i la lluita de l’aparell judicial sense cap garantia contra ells i que s’ha demostrat amb les diferents sentències europees al respecte i que ha portat davant la indefensió i persecució política aquesta marxa, això no son vacances, s’en diu exili i per tant intentar amagar la realitat hores d’ara nomes ens porta cap a l’àntic règim. En darrer lloc la proposta per la vergonya de la Comisaria de Via Laietana on recordo un cop més cap torturador ha estat condemnat, ni tant sols jutjat pels seus fets i on ara pretenen concedir aquest espai amb la seva versió, franquista evidentment i amb la policia encara en el seu interior fent les seves funcions, com diu la Comissió de la dignitat, seria com si un camp d’extermini nazi és convertis en espai de memòria amb una presó interior en funcionament, una paranoia difícil d’imaginar en qualsevol altre lloc.

Son nomes uns exemples que ens diuen ben clar que el franquisme mai ha marxat i segueix en ple funcionament falsificant la història i amb tot el suport a l’àntic règim que mai condemnaran.

EL SEGREST DELS PARTITS

Sense categoria

M’ha semblat interessant aquesta entrevista a Lluís Calvo i el seu assaig que acaba de publicar “El segrest de la política”, on crec que defineix molts dels tics de les democràcies i que les converteixen en una tirania encoberta amb funcions com les dels partits convertits en eines de control separades de la societat que diuen representar.

Lluís Calvo (Saragossa, 1963) acaba de publicar l’assaig El segrest de la política (Anagrama), un text breu i crític –però alhora esperançat i constructiu– sobre com la democràcia es degrada a tot arreu d’occident i per què. Calvo critica durament els partits polítics sistèmics per les seves tendències oligàrquiques i l’abandonament de la gent, i reivindica que cal tornar a afirmar la democràcia de debò, la del dia a dia, amb organització social constant. Si no, avisa, “anem cap a la tirania, cap a la jerarquització, cap al transhumanisme, cap a la burocràcia creixent i el militarisme”. El 7 de maig presentarà el llibre a la llibreria la Impossible, a Barcelona, amb la filòsofa Marina Garcés i l’escriptora Míriam Cano.

—“El segrest que els partits han fet de la política i de les accions vinculades a la dimensió pública constitueix un dels escàndols dels temps recents.” Per què?
—Perquè la política no comença ni acaba en els partits polítics. Els partits són òrgans d’expressió de la voluntat que emana del poble: aquest és el principi democràtic més bàsic. Les últimes dècades, i la cosa ve de lluny, els partits han anat agafant una estructura, una organització, unes jerarquies, que han fet que s’apropiessin de la política que ens pertany com a ciutadans i la segrestessin. Segons aquest principi, semblaria que hi ha dos tipus de política. Una d’incontrolable: la política de la plebs, que té un dels apogeus en la Revolució Francesa. I una de legítima: la dels partits polítics i les institucions, organitzats en la democràcia representativa. Durant les revoltes contra la reforma de la jubilació, Macron va dir que les manifestacions no tenien la legitimitat que adquiria el poble per mitjà de les eleccions. Segons ell, l’expressió sobirana correcta és quan el poble canalitza la seva voluntat de manera exclusiva per mitjà dels partits polítics i de la democràcia representativa. La resta, caos. És un discurs recurrent. La tesi del llibre és que cal tornar a organitzar-nos com a éssers polítics que som. Cadascun de nosaltres som polítics. El que no som és polítics professionals.

—Quins mecanismes tenen, els partits, que els donen aquesta tendència a segrestar la política?
—Hi ha una sèrie de trets: l’organització, la burocràcia, la jerarquia. Però n’hi ha un de molt distintiu: el principi d’adhesió. Un partit té uns postulats i els qui hi estan afiliats, especialment els qui tenen una visibilitat pública més rellevant, no poden sortir d’aquest guió. Els partits estan sotmesos a una sèrie de pressions, d’interessos, i, per tant, l’única veu que es vehicula està molt filtrada per tots aquests interessos. Llavors la política perd espontaneïtat i no és creïble. Com a ciutadans ho percebem: darrere de tot això, només hi veiem un teatre. Això ens emprenya moltíssim, perquè atempta contra la nostra intel·ligència. Hi ha una cosa molt bonica que deia Simone Weil en un escrit de 1943, que de fet no es va publicar fins el 1950 a la revista Table Ronde, amb el títol de “Notes sobre la supressió general dels partits polítics”. Diu que els partits contraposen la llibertat individual a la disciplina general. Així, la veritat i la justícia estan subordinades a aquests interessos, a partir dels quals s’elaboren discursos de conveniència.

—Hi ha cap marge per a reformar això amb primàries autèntiques o llistes obertes?
—Hi ha moltíssimes vies. La via en què crec més és l’organització ciutadana. Prescindir d’avui per demà dels partits polítics, ara mateix, en el nostre grau de consciència ciutadana i d’evolució com a humans, no és possible.

—Però hauria de ser un horitzó?
—Això hauria de ser un horitzó. Molta gent pot pensar que això és ideal, però és massa utòpic, massa idealista. No ho és: cada dia ho veiem, la política és en lluites diàries, més enllà dels partits. En l’habitatge, per exemple, o el canvi climàtic, qui porta la iniciativa? Els ciutadans. Dues mil dones suïsses acaben d’aconseguir que el Tribunal d’Estrasburg es pronunciï a favor seu perquè Suïssa no ha fet les polítiques necessàries per a combatre el canvi climàtic. Això ho veiem a tot arreu. En el cas climàtic és molt clar: l’economia capitalista es basa en el creixement, per això les solucions són molt tímides o de maquillatge. Sense la pressió ciutadana, els polítics professionals no es mouran.

—Continuant la idea de reformar els partits. Als Estats Units, per exemple, els senadors poden estar adscrits al partit, però es juguen el càrrec individualment i tenen molta independència. Això no els fa menys corruptibles als lobbies.
—A mi, aquests sistemes… Em sembla positiu que el polític professional es degui al seu electorat, en primer lloc, i no a un partit que estableixi una disciplina tancada. Però amb això no n’hi ha prou. Hem de crear sistemes organitzatius molt flexibles.

—Les plataformes electorals que es creen, d’entrada, per anar més enllà dels partits, són preferibles?
—Formen part del que proposo. El problema de molts d’aquests moviments és quan es fossilitzen i perden el contacte amb els ciutadans i el dinamisme. D’altra banda, hi ha tot el fenomen del populisme i l’antipolítica, que jo critico molt en aquest assaig. Hi ha la temptació de l’estirabot. “No vull saber res de política” o “aposto per qui crida més”. Són estratègies, en el fons, neoliberals, i també d’una certa esquerra per a captar de manera fàcil i teatral una sèrie d’electors. També per donar a entendre que hi ha solucions màgiques o simples per als problemes que tenim. I no. Ara, hi ha un altre extrem: els polítics professionals que titllen qualsevol crítica de populisme o d’antipolítica.

—Parleu de dos conceptes interessants, en aquest sentit. Els idiotes i la parresia.
—El terme grec ‘idiota’ designava el ciutadà que era apàtic als assumptes polítics, o que en vivia del tot al marge. Això era un idiota. Un idiota no és qui critica els partits polítics, sinó qui ha desistit de la seva dimensió social i organitzativa. De la parresia, l’altre concepte clau, en parla Michael Foucault. És atrevir-se a expressar la veritat pròpia. Això ens falla. Les estructures del partit fallen perquè tots els discursos són escàpols, intenten quedar bé, cenyir-se al discurs, no donar dades que puguin comprometre tant qui les expressa com el partit.

—Aquí s’ha titllat d’antipolítics els independentistes que van criticar que tots els partits polítics havien tingut graus de responsabilitat en els fets del 2017.
—Sí. A veure, el ciutadà també ha d’exercir un sentit crític per veure si determinats plantejaments o promeses tenen un recorregut factible o no. Tampoc no podem posar en un mateix sac tota la classe política, perquè això és un error claríssim. Moltes vegades els polítics són gent compromesa que entra en la política per una voluntat clara de servir. Després, és clar, hi ha tota la temptació corruptora del poder. I la ciutadania ha d’estar-hi a sobre per evitar-ho.

—Què us sembla l’abstenció activa?
—L’abstenció sempre serà un sac heterogeni. Em sembla bé quan cal, quan és un toc d’atenció. Ens abstenim perquè veiem que aquests partits o aquest sistema no soluciona els problemes, no només del present, sinó d’un horitzó amb reptes importants. Som en un moment històric en què cal fer front a una sèrie de coses molt urgents i no podem limitar-nos a anar fent. D’altra banda, som deutors de sistemes ideològics del segle XIX o anteriors. Hi ha d’haver altres tipus d’organitzacions que sorgiran quan la gent s’agrupi per interessos, per determinats projectes, per solucionar aspectes parcials. Això no vol dir perdre un punt de vista global. Però les formes organitzatives han de ser molt versàtils.

—Per què dieu que la participació és una fal·làcia?
—Davant de l’apatia, de la dificultat perquè els ciutadans s’impliquin en un teixit actiu, s’ha recorregut a la participació. Però avui es munten els processos participatius de tal manera que posen al mateix nivell situacions jeràrquiques molt diferents. A vegades, això són operacions cosmètiques que no tenen un impacte real, o el tenen en un tant per cent limitadíssim de pressupost, d’estructura organitzativa, de polítiques, etc. Què passa, llavors? Que s’organitzen processos de participació en què la gent no participa, cosa absolutament grotesca. D’altra banda, hi ha tota una sèrie de professionals que dominen aquest argot, que saben relacionar-se amb l’administració i que acaben entrant en aquests consensos participatius en què el consens ja està ben fixat d’entrada. Ens pot oferir molt poques sorpreses. Si realment un procés participatiu portés a una solució inesperada, no s’organitzaria.

—Tesi: la gent percep que el seu vot ha perdut capacitat d’influència i, per això, es deixa seduir pels populismes. Si el sistema diu que aquests són els dolents, els voto per demostrar que impugno el sistema, més que no pas perquè m’he radicalitzat.
—Sí, s’opta per la situació més exasperada i teatral, i de vegades el vot no es correspon amb l’ideari del partit. És una imatge, una manera d’expressar-se, una idea simple que és capaç de mobilitzar. És així. El discurs neoliberal ha estat una manera de contrarestar l’apatia que la mateixa democràcia comporta. Una part de la democràcia és el caos, una altra, l’apatia. I en aquest temps postmodern de l’espectacle, en què tot és televisat i seguit per les xarxes, posar en marxa aquesta teatralitat és molt poderós. El problema és que això té un preu, i el preu és que se t’escapa de les mans i apareixen populismes, i el feixisme torna tristament a agafar protagonisme. Aquest és el perill de no activar la veritable regla de la democràcia, que és la transformació, el servei dels ciutadans.

—Com es torna a activar l’organització social en un moment de tant individualisme i d’alienació digital creixent?
—Això és el paradigma neoliberal. La fragmentació. La separació. És la realitat diabòlica: cada cop ens separem més. És un fenomen que ens afecta a tots. A les xarxes socials, avui, hi ha un discurs d’odi… És el territori dels ressentits, de l’emprenyada que no porta fruits palpables. I també és territori de la fragmentació. Poden sorgir iniciatives importants a partir de les xarxes? Sí, en tenim molts exemples, de gent que s’organitza per mitjà de les xarxes. Però el paradigma general és aquest. Un món postmodern, narcisista, que ens fragmenta i que ens reclou en una bombolla. Dit això, tampoc no hem d’idealitzar l’assemblearisme. Faig una crítica a l’assemblea per l’assemblea. L’assemblearisme també respon a un pragmatisme antic. S’ha comprovat que abusar d’aquests recursos no funciona, igual que no podem abusar de fer un referèndum sobre temes delicats cada dia. Hem de buscar mecanismes sense fer demagògia.

—Què ha fallat perquè les xarxes no hagin tingut el potencial democratitzador que semblava que podien tenir al principi? Com heu dit, hi ha molts moviments que se n’han servit.
—Hi ha Hong Kong, el procés, el 15-M, la Primavera Àrab. N’hi ha molts, de casos. Per què no funciona, això, en el dia a dia? Perquè els estats i els polítics professionals encara tenen la manera de rebentar molts d’aquests processos, i llavors es crea una desil·lusió, i apareix aquest discurs del ressentiment i la frustració. Què cal? Doncs il·lusió col·lectiva, construcció, horitzó, tenir un projecte. Una visió comuna. I això dóna molta força.

—Això que proposeu és necessàriament d’esquerres?
—És molt transversal. Pot anar molt més enllà. Cada ciutadà ha de prendre consciència de la seva capacitat organitzativa, de la necessitat d’actuar i de no delegar la seva responsabilitat política. És molt còmode, això. Emeto el vot, tranquil·litzo la meva consciència i d’aquí a quatre anys ja en parlarem. Llavors diem pestes per Twitter i ens indignem. O afirmem la democràcia de debò o anem cap a la tirania, cap a la jerarquització, cap al transhumanisme, cap a la burocràcia creixent i el militarisme. I més en aquest context de canvi climàtic, que ja crea moltes tensions econòmiques i demogràfiques. No és una utopia, és una necessitat. Hem de creure en un horitzó d’esperança. Si no, oferim als nostres fills la mera subsistència, convertir-nos en xifres en una societat cada dia més inhumana.

—Cal lluitar.
—Rancière diu que tot estat tendeix a l’oligarquia. La meva tesi és a favor de l’horitzontalitat màxima. Però ell diu que s’ha d’arrencar aquest esperit oligàrquic de la vida pública per mitjà del consens, i jo crec que això no es pot fer per mitjà del consens, sinó del conflicte i de la ruptura.

Sectorialitzades que, a parer vostre, funcionarien? Parlem d’això?
—D’aquests i de molts altres. Fins i tot, d’agrupacions que no cal que surtin a la llum, però que en un moment concret poden fer pressió de mil maneres. Una de les vies per a superar la inoperància de l’assemblearisme és que cadascú contribueixi amb allò que sap i amb què pot fer una aportació interessant.

—I els sindicats?
—Crec en organitzacions molt descentralitzades. Els sindicats fan la seva feina i em sembla molt bé, però continuen essent organitzacions de l’Ancien Régime. El vell paradigma. Crec en organitzacions molt descentralitzades, molt poc jeràrquiques, que poden aparèixer per una qüestió concreta i desaparèixer per una altra, però sempre amb un gruix ciutadà molt important darrere, que pressiona i que crea discurs, que es mobilitza i que és capaç de crear aquesta pressió damunt la política. Els discursos dels partits polítics, si mirem els programes, recullen de manera assimilable pel sistema moltes de les qüestions que han sorgit dels moviments socials. Després, és clar, esdevenen conceptes que poden arribar a ser buits de contingut, de tant repetir-los i de tan poc que es concreten en accions visibles, palpables. I això crea molta decepció.

Sostenibilitat, justícia social, igualtat… Bé, concretem-ho. Quines polítiques hi ha d’haver rere aquestes paraules perquè no siguin buides?
—Però la virtut de la política és trobar un equilibri just entre els interessos particulars. Ho vam veure durant la pandèmia. Els interessos dels metges, dels nens, dels mestres, dels epidemiòlegs o dels pacients no coincidien. Calia la política.
—Sí. És la virtut, de fet, de la democràcia, que de vegades la ciutadania no entén. Uns equilibris molt fràgils. Per mi, la democràcia és conflicte. Més, fins i tot, que el consens. El consens seria la victòria després del conflicte. La democràcia és incòmoda i cansada, però és l’única via. És aquest joc entre l’apatia i el caos, entre qui estira d’una banda i qui estira d’una altra. En el conflicte d’interessos són molt importants les nocions de bé comú i de justícia. Tornem a Simone Weil. Què és just i què és injust? Què és bo per al bé comú i què és un interès merament particular, per poderós que sigui? No vull desistir d’aquest component ingenu de tornar a la veritat. Sense la veritat no podem tenir una societat, perquè tot cau en el relativisme i perdem la noció d’aquest bé de la comunitat que ja trobàvem en el món grec.

—La democràcia no és sempre una negociació constant sobre què és la veritat o què es considera formalment la veritat?
—Per mi hi ha unes veritats molt clares. L’equilibri del planeta Terra, la justícia social, la pau, estar en contra de la depredació econòmica a què ens sotmet el capitalisme. Per mi, això són veritats. Anar contra el crim, contra la idea del benefici. Són aquestes veritats que justifiquen la democràcia, no pas a l’inrevés. Com els polítics, que neixen de la voluntat popular. Són els polítics professionals i les institucions els qui estan al servei dels ciutadans, i no a l’inrevés. Si no tenim una veritat, caiem en el cinisme, i llavors podem justificar qualsevol cosa. És el que passa avui amb tota una sèrie d’elements retòrics, de paraules fetitxes. Creixement, llocs de feina… Cal veure si determinades consignes beneficien el bé públic o hi van en contra.

—Però les decisions de la majoria poden anar en contra d’aquests valors.
—Hem de ser conscients d’aquestes febleses. Simone Weil deia que la República de Weimar podria haver acordat democràticament l’extermini dels jueus. Em sembla una situació molt extrema, en aquest cas, però ja ha passat, que governs democràtics han pres decisions contra aquests principis. La democràcia té un instint suïcida, en qualsevol moment pot mossegar-se a si mateixa, perquè és un terreny molt incòmode per a tots: per al polític, per als ciutadans… Sempre és anar al fil de la navalla. És un sistema en perpètua transformació i que no pot donar solucions màgiques ni fàcils, com pretén fer el populisme. Els missatges simples són eslògans. Són molt atractius, però al final resulta que són al servei de sistemes que no porten enlloc, o del feixisme. La realitat és molt complexa.

—A banda la veritat, creieu que la hipocresia pot tenir un valor polític també positiu, que pot afavorir de vegades la democràcia?
—Crec que no. Aquesta hipocresia ja la vivim, i no ens funciona. Sempre és millor posar les cartes sobre la taula. Crec que el ciutadà ha de tenir informació per a prendre decisions. Ara, també cal no confondre la informació amb el soroll.

—De vegades, la clandestinitat és una manera d’evitar la repressió. Ho hem vist ara amb el Tsunami, que continua causant exiliats.
—Sí. A vegades hem d’esquivar la ingenuïtat de posar-se massa al descobert. En un assaig que va publicar Arcàdia, L’infiltrat, vaig defensar la infiltració com una estratègia. Una part de la transformació social ha de venir de la sorpresa. Ho hem vist en molts moviments socials. S’ha d’esquivar la repressió. Més enllà dels partits, hi ha tota una sèrie d’interessos econòmics, d’estats, de funcionament del món que es posen per davant de la mateixa idea de democràcia. Hem d’anar alerta. Són formes d’involucionisme que de vegades es presenten com a preservadores de l’ordre i, en realitat, volen preservar una manera determinada d’organització de la societat. Ho hem vist aquí amb discursos de Macron o del govern espanyol.

DESEMMASCARAR LA FARSA

Sense categoria

La precampanya catalana ja fa dies que dura, i apart de retrets i propostes de cara a la galeria que fan vergonya aliena, ha sortit una proposta educativa que val la pena estudiar i que centra un debat que malauradament ja fa massas temps que dura.

La nova formació de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, Alhora proposa una doble xarxa educativa, com un pla de xoc pel català. Canvia el model d’immersió lingüística que no s’aplica bé per aquesta proposta. Dos sistemes funcionant paral·lelamanet i que els pares podrien escollir. Una 100% en català amb aquesta llengua en tots els àmbits i forçant els professors a complir el projecte. Un altra xarxa que combinaria català i castellà com a llengues vehiculars, tal com passa actualment i per garantir el nivell de català fer avaluacions amb examens aliens al centre i si no es compleix amb el nivell exigit els centres perdrien la certificació lingüística i haurien de canviar el pla. De fet si els centres volen introduir més elements immersius el departament aportarà més recursos. No volen la doble línia com a València on en un mateix centre hi ha els dos models i es demostra que el castellà acaba imposant-se fora de l’aula. Els estudis ens diuen que duplicarien la xifra del català i com ha passat al País Basc acabaria sent majoria. Alhora donar a les famílies el model català que potser ara no poden tenir o que han de recórrer a opcions de pagament amb el greuge que suposa.

Una opció interessant, primer per desemmascarar una farsa com és la immersió lingüística que tots els partits i Governs catalans han defensat com una pantalla que amaga la realitat de que no es compleix, ni mai ho ha fet, entre d’altres coses pel nul control del mateix i vigilància al professorat i plans lingüístics que ens han portat a la situació alarmant de la nostra llengua i un castellà que s’imposa amb la nul·la política per abordar el tema.

Aquest model inspirat amb el que hi ha al País Basc, i a jutjar pels resultats allà, l’eusquera te millor salut que el català davant la llengua castellana. Si es vol apostar per salvar la nostra llengua cal oferir qui ho vulgui un 100% i incentivar la resta de centres per anar per aquest camí i cuidar els resultats amb una vigilància al professorat on la llengua no sigui una opció, sinó una obligació tant normal com l’horari lectiu.

Continuar amb la farsa de la immmersió lingüística com fins ara, és apostar per una farsa.

ELS SÍMBOLS I LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

Sense categoria

El Tribunal Constitucional espanyol rebutja que una condemna per trencar una bandera espanyola vulneri la llibertat d’expressió, i amb això ens dona un missatge potent sobre el valor dels drets d’una societat cada cop més coartada.

És el cas de tres joves catalans que van estripar una bandera espanyola a la UAB. Ha rebutjat el recurs d’ampara i nega haver vulnerat el seus drets fonamentals. Aquets fets van passar el 2016 en una protesta contra Sociedad Civil Catalana a l’esmentada Universitat on van agafar una bandera d’una parada de l’entitat i trencada en diferents trossos. Un jutjat de Sabadell ja els va imposar multes de vora 2000 euros per ultratge a la bandera i els van absoldre per aplicar la doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans arran de la crema de fotos del Rei d’Espanya, de totes maneres el Suprem va condemnar finalment els joves al·legant que el context era diferent.

Una nova sentència que torna a retallar drets de la ciutadania i preten deixar a les persones encara més a la cua de la base d’un Estat. Cremar una bandera mai pot comportar cap condemna, sigui espanyola, catalana o xinesa. Una bandera és un símbol com altres que identifica un conjunt una societat d’un territori, i que per molta gent comporta uns sentiments pel que representa, per tant la lògica o ètica personal seria un respecte per la mateixa, però això no vol dir que qui no segueixi aquesta línia i la destrueixi estigui cometent cap delicte. Ho podem veure millor o pitjor, una millor actitud o no, però mai un delicte. Un símbol no pot passar per davant dels drets de la gent, d’altra banda això seria una coacció més a la societat que ja en va prou plena.

El Suprem fa la diferència amb el cas de crema de fotos del Rei pel context, i crec que això no s’aguanta per enlloc, el 2016 molt aprop del referèndum que havia de culminar la independència de Catalunya, una entitat feixista com aquesta amb una parada davant una Universitat, una entitat recordo que no vol respectar la lliure decisió de la gent, cosa ja prou greu i que s’en diu feixisme i que fomenta la cultura de l’odi contra Catalunya, la seva identitat i la seva llengua, tot en territori català, no pot esperar rebre simpaties de segons quins sectors de la societat i poden passar coses com aquesta, destruir una bandera pel que representa, una bandera que vol fer desapareixer un altra.

Evidentment si hi ha llibertat d’expressió perquè entitats com aquestes estenguin el seu odi arreu, per força n’hi ha d’haver per la destrucció d’una bandera. El més trist és que els drets de la gent cada cop son més atacats i l’Estat passa per davant de la mateixa gent com si fos una cosa aliena.

RACISME A LA CARTA

Sense categoria

Igualtat ha multat a la líder d’Aliança Catalana, Silvia Orriols per unes declaracions que consideren una infracció greu prevista a la llei d’igualtat de tracte i no discriminació. Crec que cal revisar aquest protocol i de pas no utilitzar la paraula racisme amb tanta lleugeresa com fins ara.

L’Oficina d’Igualtat multa amb 10000 euros a la batllesa de Ripoll per declaracions racistes en un debat televisiu. En concret va dir”els musulmans es regeixen per una llei religiosa i que la xaria és incompatible amb els valors d’Occident” i va seguir dient que en una Catalunya islàmica hi hauria violacions en grup, mutilacions genitals i matrimonis forçats. Explicant que si els musulmans no reconeixen democràcies europees ni lleis civils s’acabara imposant l’homofòbia. La infracció diu que es per discriminació envers una persona o grup al qual pertany en aquest cas la comunitat musulmana. La consellera Tania Verge ha assegurant que els discursos discriminatoris no tenen cabuda a Catalunya.

Crec que vivim instal·lats en una societat on hem pervertit el sentit de les paraules, i per exemple el racisme que evidentment s’ha de combatre, és massa seriós per utilitzar-lo a la lleugera o desvirtuar el seu significat per simple interés de determinats grups. Si parlem de discriminació crec que Espanya vers Catalunya en molts àmbits és el pa de cada dia tant economicament, com culturalment i identitariament i no veig pas tants escarafalls. Alhora el racisme atribuit a Orriols així com des del minut zero en tots els mitjans qualificat de partit d’extrema dreta també seria racisme en sí, però aquest es institucional i consentit, per tant es veu que no entra dins la categòria. Si analitzem el que va dir concretament, es cert que els musulmans segueixen una llei religiosa i que la xaria concretament es retrocedir en el temps molts segles i una carta blanca del terror que evidentment no es compatible amb cap valor que suposadament Occident defensa.

Per altra banda precisament Europa teoricament és regeix per una llei civil amb uns valors que estan molt per sobre de qualsevol fe religiosa o tarannà espiritual i el musulmà que aterra a la nostra societat sense renúnciar a la seva cultura evidentment ha d’adapatar-se amb aquesta realitat com seria la normalitat, si no ho fan si que entrem en un racisme o discriminació respecte la societat autoctona que sembla que la Consellera no contempla. La integració és així, del nouvingut a la societat del lloc, no pas a l’inrevés. Si com diu els discuros discriminatoris no tenen cabuda, crec que ho hauria de tenir en compte i analitzar molts altres discursos que ens discriminen cada dia i no posar multes per esgarrapar quatre vots i defensar un món de cap per avall.

És el racisme a la carta.

MÉS EXILI I MÉS REPRESSIÓ

Sense categoria

Tant emplenar-se la boca amb la Llei d’Amnistia i buscanta cada partides atorgar-se els mèrits i buscar un blindatge a prova de bomba, ara veiem com la repressió continua per un altre costat i el nombre de persones a l’exili augmenta cada dia.

Hauria de fer reflexionar a la població espanyola, com a mínim la que no està contaminada pel relat del sistema amb els seus partits al capdavant, que un Estat on la gent ha de prendre el camí de l’exili per la inseguretat judicial mai pot ser una democràcia normal, i de fet això ès un fet que Catalunya paga amb escreix aquests darrers anys.

La bogeria en aquest cas del Jutge Castellon i la seva vinculació de terrorisme amb la protesta de Tsunami democràtic segueix portant que la ciutadania indefensa davant el poder d’aquell que evidentment en cap Estat podria exercir el seu càrrec i ja seria jutjat per utilitzar la seva cadira de jutge en benefici d’unes idees i no de la mateixa justícia, entenc que el seu cessament hauria de ser inmediat i l’escarni públic, però no tant sols això, sinò que la gent que veu perillar la seva llibertat més bàsica, la personal, però també la de dret a defensa ha de prendre el camí de l’exili, els darres casos Oleguer Serra d’Òmnium, Ruben Wagensberg diputat, Josep Campmajó empresari o Jesús Rodriguez periodista en son un exemple.

Davant aquesta nova fornada d’exiliats pel sistema repressiu espanyol contra l’independentisme, en aquest cas vinculant la simple protesta amb terrorisme, per altra banda res de nou, com hem vist des del primer judici del procés, com deia davant aquests fets tant greus des de Madrid es segueix defensant un estat de dret inexistent i lloant una democràcia de fireta que Catalunya ha posat al descobert si es que calia. Per la part catalana l’independentisme segueix actuant pel que fa als seus partits com si res, en la seva lluita autonòmica i intentant encobrir la realitat amb promeses de referèndums pactats que cauran com l’aigua del cel, traspassos d’infraestructures que mai seran, i nous sistemes de finançament que mai s’assoliran. Per si fos poc amb una llei d’amnistia que posen com a fi de la repressió i inici d’una nova ètapa on es poden donar més passos endavant. Tot això es pot definir com a vergonya i prou entenedor per no lliurar el nostre vot amb aquests farsants un cop més.

La repressió continua, però ells mirant cap un altre costat.

DEMOCRÀCIA SENSE EL POBLE

Sense categoria

El Tribunal Constitucional finalment suspèn la ILP del Parlament de Catalunya per declarar la Independència, fruit del recurs del Govern espanyol per frenar la seva tramitació aprovada per la Mesa del Parlament català.

Aquest Tribunal ha admès el recurs i això suposa la suspensió cautelar de l’acord de la Mesa i paralitza la seva tramitació. De fet el Ministre Bolaños va defensar el recurs com a coherent amb la política del Govern espanyol marcada per la llei d’amnistia i la negociació. Una iniciativa que qualifica de fractura de la societat i genera tensió a la mateixa. Aquesta iniciativa venia de Solidaritat Catalana, acceptada per la Mesa i ara faltava la validació i començar el termini per recollir les 50000 signatures necessàries per començar el debat.

Tamanteix, hi trobem una gran contradicció quan el mateix Tribunal va desestimar el recurs del Govern d’Aznar contra l’acord de la Mesa del Parlament Basc per admetre el famós Pla Ibarretxe i ho va ver considerant que els acords de les Meses d’admetre iniciatives no es poden impugnar ja que no despleguen els seus efectes, i si ho fan prohibeixen el possible debat democràtic de la cambra en l’àmbit de la seva sobirania.

La diferència ès clara, en el segon cas el Tribunal diu el que s’espera d’una democràcia normal i el que dona el sentit comú i el respecte a la ciutadania i en el segon actua com un simple Tribunal de qualsevol Dictadura. Paralitza un tràmit previst per la llei i regulat perfectament perquè la ciutadania amb un actor que ho demana pugui portar qualsevol tema a debatre a on resideix la seva sobirania amb el suport estipulat de les signatures. La Mesa simplement fa el tràmit de donar-li llum verda sense cap efecte del que demana. Ara el Tribunal es salta la llei un cop més i tanca la boca a la societat perquè no es pugui expressar en llibertat, de pas deixa la cambra catalana sense cap sobirania i contradeix un cas identic deixant clar que Catalunya és el símbol a enderrocar.

Les explicacions de Bolaños deixen clar un cop més la farsa de petició de referèndum acordat dels nostres candidats i deixen clar que aquest artefacte sorgit de la transició franquista anomenat PSOE no ha evolucionat del seus origens i dona l’esquena a la democràcia amb la cantarella que el debat sobre el que ells no els interessa fractura la societat, mostrant un nul respecte a la societat que teoricament representen i que hauria de ser la base del sistema.

Ho podem anomenar, democràcia sense el poble.