Iceta recorda als diputats socialistes contraris a la majoria que el partit te dret a decidir, i fa reflexions en el sentit de que a Catalunya no tots pensem igual, ja que te la pots estimar molt i no ser independentista, i treu la retòrica de la fractura social irreparable que ens portarà el proces cap a l’Estat propi. Es un clar exemple d’aquest partit que ja ha decidit a quin bloc vol estar, i malauradament no es el de la democràcia, i el de la defensa del territori dels seus votants.
L’exportaveu socialista considera que la declaració ens portarà a fractures irreparables, i critica aquells diputats que van trencar la disciplina de partit, i reclama que el partit socialista te dret a decidir, i els minoritaris han d’acatar la decisió de la majoria, ja que sinó ens carreguem el dret a decidir. Ens diu que el seu partit es un dels més transversals pel que fa a la identificació nacional, i que tots tenim dret a no pensar igual, afegint que Catalunya te la pots estimar molt i no ser independentista, ja que això no ho cura tot, amb exemples com Grècia i Irlanda que son independents i tenen molts problemes.
Crec que Iceta resumeix totes les excuses i joc brut per no acceptar que Catalunya te dret a ser normal i exercir la seva pròpia voluntat. Parla de fractures socials, un tema recurrent del nacionalisme espanyol es totalment maliciós i fals. Es curiós que si ens fixem amb la votació de la declaració de sobirania, que la minoria de 41 membres que neguen el dret a decidir se la doni com a majoria i camí a seguir, no provoca res, i ho consideren normal democràticament, en canvi que una majoria de 85 diputats sigui escoltada provoca totes les divisions del món. Es francament una gran mentida mal intencionada. A qualsevol estat democràtic del món, si una majoria vol una cosa, el més normal es agafar aquesta via i la minoria ho accepta. De fet en una democràcia qualsevol votació provoca divisió ja que hi ha diverses opcions, però precisament pel mateix sistema democràtic la societat es prou madura per acceptar-ho. El partit socialista evidentment que te dret a decidir, ningú ho discuteix, com tota la resta, però es falta de nivell democràtic que la minoria no pugui expressar la seva opinió al Parlament ja que el trenca. Segurament resumeix la manera que te d’entendre la democràcia el Sr. Iceta, que s’allunya bastant de la realitat. Defensa la transversalitat davant la identificació nacional, crec que qualsevol partit identificat amb el territori on es presenta i la seva societat, per força es te que identificar amb la identitat que representa, altra cosa es una anormalitat o un frau amb tota regla a l’electorat. Diu que et pots estimar molt el país i no ser independentista, es cert, però desprès de 300 anys de submissió ,i maltractament al nostre territori i especialment els últims 30 anys de suposada democràcia que ens han portat a aquest carreró sense sortida amb mil i un arguments, i cap mínimament argumentat en contra, per tant es bastant incoherent estimar algú i validar que sigui maltractat sense contemplacions. Finalment els exemples d’Estats amb problemes ja son el típic recurs per no tenir argumentació viable, evidentment, que hi ha estats amb problemes i altres que funcionen molt millor, però no parlem d’això. Parlem de decidir a favor nostre i d’aprofitar tota la nostra potencialitat a favor nostre. Això ho tenen tots els estats, i simplement volem això.
Per últim, dir que el dret a decidir de la declaració era d’obligada aprovació per qualsevol partit democràtic, i més dels partits anomenats catalans que sempre han considerat una nació a Catalunya, i per tant gaudir de la sobirania es completament normal, sinó seria una total incoherència o un frau allargat durant molt de temps.
En definitiva ,unes consideracions d’aquest dirigent del partit que ens dona totes les pistes sobre els arguments per negar la nostra existència ,i certificar la nostra submissió com una condemna pels temps dels temps, i que ara arribarà a la seva fi, com no podia ser d’altra manera tard o d’hora.
Aquest 2013, com diu el text de l’Anna Salvador, tenim molta feina, convèncer i bastir d’arguments i fer arribar-los on encara tenen dubtes, no caure en provocacions i teixir una majoria tant aclaparadora que sigui incontestable als ulls del món. Mentrestant vigilar d’aprop els nostres representants que no desviïn el camí, i en especial aquells que segueixen jugant el seu paper contra Catalunya, dins la nostra mateixa societat, en concret i com a gran exemple, en Duran i Lleida, que continua escampant als quatre vents que ell votaria no en una consulta amb una sola pregunta de si o no, jo li preguntaria si hi ha alguna altra opció o que quantes preguntes hem de fer més. Segurament no ho sap, ho donaria un altre tomb amb alguna d’aquelles invencions o ambigüitats que ja formen part del passat. Crec que la seva formació va signar un programa electoral prou clar, i defensar el contrari es una estafa, i una burla que ja no te cabuda. Prou de federalismes, confederacions i bestieses que ningú ha demanat, simplement volem un estat, res més.
Hem entrat en un any de vigília. Un any que hem de bastir d’arguments, de forces i d’optimisme per encarar el que ha de ser, ara sí, el primer pas d’una ruta d’una sola direcció cap a l’estat propi. El primer pas serà, doncs, la consulta, i malgrat sempre he dit –i ho continuo creient- que el sol fet de fer-la ja serà una victòria, ja que ens hi posem, si la guanyem, millor. I per a poder-la guanyar ens cal ser més, i més convençuts. Hem d’explicar que ens cal un estat per a poder garantir-li a tothom drets bàsics com l’educació i la sanitat, com un habitatge digne, o com més i millors oportunitats laborals per a més gent. Ens cal un estat propi per a sanejar i millorar els estaments administratius, judicials i policials. Ens cal un estat propi per assolir la plena normalització de la nostra llengua. I potser, fins i tot, per a guanyar un mundial. I ens cal explicar-ho a més gent.
Hem d’aclarir que el referèndum el celebrarem per un principi democràtic bàsic. I que això no comporta cap fractura, perquè el que fractura són les amenaces totalitaristes, militaristes i antidemocràtiques que no tenen més arguments que la força i la por. Les raons, les explicacions, les preguntes, les respostes i les decisions no fracturen. Nosaltres no, que no volem fracturar; nosaltres volem unir, volem sumar, volem ser més per a fer un país de tots. I per això, hem de fer arribar el debat sobre l’estat propi a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya.
I ens caldrà insistir més, encara, en el que s’ha començat a anomenar la Catalunya indecisa. Allà on el suport a les opcions sobiranistes és menor i on cal picar més pedra per convèncer els que veuen amb recança la Catalunya independent. Més enllà de continuar buscant suports i aliances fora del Principat, i sense oblidar els ànims que ens hem de seguir donant entre els convençuts, ara cal incidir allà on es multipliquen les possibilitats de vèncer prejudicis fent que arribi el missatge que un Estat català serà millor per a la vida de tots els catalans i catalanes.
I no hi ha temps per perdre. L’ANC i Òmnium ja han posat fil a l’agulla; ara cal que tots hi anem al darrera i que ningú es quedi fora de joc.
Anna Salvador