SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

SIGNES DE BRUIXERIA A EN SERRALLONGA

(A la foto la parróquia de Sant Martí de Querós, on es van casar la Margarida Serrallonga Tallades i en Joan Sala Ferrer)
Falten pocs minuts per poder veure la sèrie Serrallonga a TV3. De moment , he llegit el llibre d’En Rafael Vallbona, qui, sembla , s’ha basat en en el guió de la pel.licula. No vull comentar el llibre. Em sembla que és un llibre fet de bursada, cinematogràfic, i per tant, cal veure la pel.licula. De moment però m’agradaria fer dos comentaris que poden ajudar a veure la pel.licula. No segueix la vida del bandoler. Es obvi, com diu el seu director l’Esteve Rovira, s’ha volgut fer una gran pel.licula i per tant , defugir cap altra connotació, seguint un fil argumental , però no essent fidel totalment a la realitat.
Hi ha dos temes però que denoten alguns significats. No se si l’escena primera, la de l’infantament del que hagués estat el germà petit d’En Joan Sala Ferrer, l’han volgut fer com ha sortit. El part damunt d’una taula convertida en espona de l’infantament. Damunt la taula un llençol. Bé, doncs en la més rica tradició de les fetilleres de Viladrau, reconvertides en comadrones, ajudaven a parir el nadó al damunt la taula de la cuina, on hi col.locaven un llençol blanc de lli, i es posava un pa rodó, i al davant del nadó es col.locava un mirall.
Signes de bruixeria indicant al nadó que arribava a un lloc net i polit (el llençol blanc) on hi havia un mos de pa esperant-lo, i emmirallant la seva pròpia i ensangonada figura perque detectés la seva pròpia lletjor. Potser és bo recordar-ho.
Altrament, la figura de l’Antic, ex company d’En Serrallonga i ferotge perseguidor, però en el fons admirador de la valentia del bandoler. Es repeteix a la història que el perseguit te una certa afinitat de valentia amb el perseguidor. No es poden veure, però es necessiten per a complementar-se. S’explica que el maquis Ramon Vila Caracremada convidava a café al seu perseguidor , en un joc del gat i la rata. El mateix feia en Quico Sabater amb el caporal encarregat de la seva persecució.
En fi, detalls que anirem veient.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.