SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

“ALLÓ QUE VA PASSAR……..” A COMARQUINAL

Foto: el Ton (el meu pare) retornant al Pla de Sant Julià: el principi i fi de la seva vida.

Des de petit que havia sentit, a la meva família, l’expressió: “alló que va passar”… i jo em quedava a les capses…
Mai vaig saber qué era  “allò que va passar”. No fou fins ja molt gran que vaig saber, de primera mà… que, alló que va passar,  era el passatge de la vida del meu pare, quan,  a quatre anys, el van foragitar, a ell i a la seva família, de la casa familiar: la masoveria del Pla de Sant Julià…..
N’eren els masovers d’una peça de terra de les Sagramentàries de Vic (Comarquinal). La meva avia Matilde, mare del meu pare, en l’infantament del que havia de ser el germà petit del meu pare, va morir en el part….. La mare morta, el pare, home feble, es perd del cap… la masoveria queda delmada i les Sagramentàries havien de cobrar el delme o la part de les terres…..
Ja us podeu imaginar el drama.
En vaig reconstruir,  lliurement,  la història…
Ara que estrenarem Laura a la Ciutat dels Sants se m’ha fet present, molt present…
En teniu un tros i us l’enllaço, al final,  sencer:

“…….I ara, la jove, la Matilda ha mort. De fa  poc. En el darrer part. D?aquest darrer infantament no nat, d?aquest darrer peatge pagat a la societat. A aquesta societat que es configura de no ningú i de tothom. Com la Laura de Comarquinal. El metge ho havia pronosticat, no podeu tenir més descendència: la Matilda està fluixa. La Matilda no podrà. Però els sants de Comarquinal així ho imposen. Aquesta societat dels sants ha beneït que s?han  de tenir els fills que Déu enviï…………………. Si el voleu llegir sencer… cliqueu aquí. 
O podeu també clicar aquí.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.