SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

EN EL CENTENARI DE LA MORT DEL GRAN DRAMATURG JOSEP MARIA ARNAU, ARENYENC.

Imatge: Josep Maria Arnau

Avui és el centenari de la mort d’un dels més grans autors de teatre català, arenyenc per més títol!. Potser va viure en un període equivocat, potser els neguits socials van propiciar que les seves obres s’haguessin de fer mig en català mig en castellà, però no hi ha dubte que va tenir un pes específic al panorama teatral català:

En Josep Maria Arnau i Pascual va “Estudiar  dret a la Universitat de Barcelona. De jove fundà al teatre Odeon una societat dramàtica, El Pireo, i dirigí el periòdic Las Candilejas , que en depenia. Escriví les primeres obres en castellà: Fruta del siglo (1855), El castillo de los encantados (1863), etc. L’any següent començà a escriure en català i, a partir d’aleshores, l’utilitzà exclusivament. Tingué contactes amb el grup de Frederic Soler, i aquest li estrenà, a La Gata, la peça en un acte Els banys de Caldetes (1865). Fou mantenidor dels Jocs Florals els anys 1869 i 1887. Les seves comèdies de costums, d’intriga senzilla i realista, es desenvolupen sense efectismes ni comicitats fàcils. Entre d’altres, escriví Un pollastre eixalat (1865), Les ametlles d’Arenys (1866), Les pubilles i els hereus (1869), Dones! (1875) i La mitja taronja (1868), que és considerada la seva obra mestra.” (Nota de l’Enciclopèdia Catalana)

I com sempre passa, potser els arenyencs aquest any hem estat enderiats en un altre (molt important) centenari i ens hem oblidat del nostre compatrici.

Vinga, perquè no caigui a l’oblit aquí teniu aquest apunt.  I si voleu veure alguna facècia cliqueu aquí.

I si voleu tenir un record de quan es va inaugurar la renovació del Teatre Principal, on varem posar en escena “Un repente de comèdia”, sota la direcció d’en Jordi Pons Ribot, cliqueu aquí i veureu un esplet d’actrius, actors i altres importants col.laboradors.

En honor i lloança d’un gran arenyenc!!  


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.