SANT RAMON NONAT

Foto: Sant Ramon Nonat . Imatge de Villalba -Lugo- Patró d’aquesta Vila.

I com que  Sant Ramon Nonat és el meu patronímic, m’ha abellit explicar a Radio Arenys la història d’aquest Sant Nostrat… Bé potser la història ben bé no, perquè, com el seu propi nom indica Sant Ramon fou un “No nat” o sigui que no va néixer … però a més  a més de no néixer… no va existir, o almenys no en podem donar dades certes…. Com diu mestre Mn Antoni Pladevall, de Sant Ramon no n’hauríem de dir Nonat sinó Sant Ramon l’indocumentat….. Ai quines coses.
No obstant i aixó, per ser un Sant amb poca història potser és el sant del que en sabem més coses.:
La seva mare va morir estant prenys. va caure morta a un bosc prop del Portell -la Segarra- I un cavaller – Es diu que possiblement fou En Ramon Folc IV vescompte de Cardona va practicar-li la primera cessària de la història i li obrí la panxa , d’on isqué en Ramon sa i estalvi.
A partir d’aquí el van fer mercedari i donada la seva seducció en la oratòria el van enviar a convertir i rescatar captius al nord d’Àfrica… Sembla que en convertia tants al cristianisme que el van empresonar. Però es clar , allà, a la presó  feia servir la oratòria per a convèncer els carcellers…. I amoïnats,  li van posar un candau a la boca….
Retorna a Catalunya i s’instal.la a Cardona on mor en olor de santedat. Tots els qui l’estimaven el volien enterrar al seu poble, al final decideixen col.locar el cos damunt d’una mula cega i allí on caigués morta la mula seria enterrat…. I la mula eixí de Cardona s’encaminà al Portell i quan tothom pensava que l’enterrarien al lloc on va néixer, doncs no, va passar de llarg i en un camp erm la mula morí. Allí li varen erigir el monestir de Sant Ramon ” El Escorial de la Segarra”.
I fins avui.
Ah! I per cert, Ramon és un nom alemany, que ,traduït el més aproximadament possible,  vol dir : aquell que convenç o sedueix pel consell!.
Si voleu escoltar la història cliqueu aquí o al dessota.

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en SANTES I SANTS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a SANT RAMON NONAT

  1. miqu diu:

    Bó,veig que a segons qui el nom   li escau d’ allò més i més.
    Bó,doncs si el nom és d’ origen alemany i hi ha comptes de Barcelona que ja se’n deien al segle XII potser el nom va venir amb els  visigots,oi? o potser vaig massa errat.

    Ah!i per molts i molts anys !! 

Deixa un comentari