LA GUERRA DELS REMENCES (UNA LLEGENDA)

Foto: Castell de Montsoriu.

Sí, ja se que els remences prenen forma històrica amb el comanament del corifeu Verntallat. A la Vall d’en Bas s’aixeca en Francesc de Verntallat, contra el poder del senyor feudal… i així, a empentes i rodolons van aconseguint el reconeixement de la seva personalitat. Però no és fins 1486 que al monestir de  Guadalupe,  en la sentència arbitral que es deboleixen els mals usos.
I si aixó és la història, la llegenda fixa el fet de l’inici de la guerra remença al castell de Montsoriu, quan un galifardeu d’Arbúcies vol maridar amb una xicoteta del mateix lloc. i ja se sap, la primera nit de casat, en fonament amb el mal anomenat “dret de cuixa” la nova desposada ha de passar la primera nit de casada amb el senyor… en aquest cas el senyor de Montsoriu… però el senyor no en te prou amb una primera nit, i fa seva la jovincella per durant quatre nits seguides… el jove marit no paeix l’abús i mata el senyor. Baixa a Arbúcies i crida a les armes per a revoltar-se contra els senyor feudals… i així,  amb aquesta llegenda,  neix el fet remença.
Apali, si voleu, la podeu escoltar clicant aquí.


LA GUERRA DELS REMENCES (1) by serrallonga

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en LLAMBREGADES HISTÒRIQUES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari