LES ORDINACIONS DE SANT CELONI DE L’ANY 1370

Foto: Torre de la Força al carrer de les Valls a Sant Celoni.
Diumenge els celonins celebraven la festa major. Dins els actes de la festa, l’historiador Joan Portals i Martí,  va presentar el seu interessant article sobre les ordinacions de 1370 a la Vila de Sant Celoni. Les ordinacions venien a ser aquells textos legals que posaven ordre a un determinat indret. També son del segle XIV les ordinacions de’en Santacilia que ordenaven el dret català.
La importància d’aquestes ordinacions prové del fet que no foren promulgades per ordre del comanador dels Hospitalers (senyors de Sant Celoni), sinó que fou la universitat (el poble) i els seus prohoms , que les varen redactar i aprovar (Manar que es complissin anava a càrrec de Guillem de Sentmenat, comanador dels hospitalers). En fi, una dada importantíssima per Sant Celoni i pel fet que el text legal fos promulgat pel poble
Em va plaure molt que em convidessin a fer la presentació. Aquí la podeu escoltar.

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en MONTSENY. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a LES ORDINACIONS DE SANT CELONI DE L’ANY 1370

  1. Mart diu:

    Hola Ramon: Hem escoltat la presentació que vares fer el passat dia 8 i ens ha agradat molt tornar-te a sentir.
    Va ser un exit.
    Moltes gràcies per tot
    Martí Monclús i família 

Deixa un comentari