Arxiu de la categoria: General

LA REVOLTA DE LA PRIMAVERA

El Tribunal Suprem processarà per rebel·lió tot el Govern del President Puigdemont, Jordi Sanchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Marta Rovira. Vol obrir causa a principis Abril. En una segona fase s’ampliarà a persones com Neus Lloveras o Marta Pascal pe exemple.

Tots quedaran inhabilitats i davant la inexistència d’armes, les penes serien entre 15 i 25 anys de presó. Davant això veiem els discursos de Governs efectius autonòmics, les pors a la repressió, les excuses dels partits, la renúncia a la sobirania del Parlament i l’acceptació d’aquests i les entitats amb l’engany de retirada del 155 i normalització de la situació que saben es directament falsa.

De debó aquests líders civils i polítics accepten la presó sense més. Com diu en Pere Cardús, a la primavera parlem de Revolta.

Ara que ve la primavera… parlem d’una revolta?

Per: Pere Cardús
No entenc de cap manera què fan els partits polítics amb el mandat de l’1 d’octubre. És evident que hi ha actituds i objectius diferents a Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i CUP. També és diferent l’impacte de la repressió en cadascun d’ells. Però precisament per això els entenc encara menys. No em puc creure que ningú es pensi que fent bondat les coses aniran millor i algú podrà respirar. Sembla mentida que tants anys d’història explicada i escrita no serveixin de res en un moment així. I sembla encara més mentida que s’arribés a la tardor del 2017 amb la voluntat d’exercir l’autodeterminació i fer la independència amb tan poca preparació ‘espiritual’ o ‘psicològica’ de les persones que voluntàriament (i això cal recordar-ho) s’hi havien posat al davant.

Com deia, tot això em costa molt d’entendre. Si la repressió és un fre cap a la llibertat, ja ens podem oblidar de la independència, de la República i, fins i tot, de les engrunes de l’autogovern. I si no entenc que això passi en l’àmbit d’alguns partits (Esquerra i algun sector de Junts per Catalunya) que són al parlament i que voluntàriament s’han presentat a unes eleccions imposades amb programes que defensaven la República, encara entenc menys l’actitud de les organitzacions de la societat civil.

Parlem clar. Òmnium no es va crear per fer la independència. Era una entitat que treballava per la normalització lingüística, cultural i per ‘fer país’ en el sentit patriòtic de l’expressió. Després d’uns anys llargs d’antigor estètica i mental, un equip de gent va renovar l’entitat amb l’entrada de Jordi Porta. Aquella etapa de renovació de l’entitat va coincidir amb el debat de l’estatut d’autonomia, el tripartit i els fracassos de tot plegat. L’any de la sentència del Tribunal Constitucional, el 2010, va coincidir amb una nova renovació a Òmnium que posava Muriel Casals al capdavant. I després d’haver organitzat la multitudinària manifestació del 10 de juliol, l’entitat va fer una evolució política decidida cap a l’independentisme que va culminar la tardor del 2012 amb un acte declaratiu a Santa Coloma de Gramenet. Concretament, pocs mesos després de l’assemblea constituent de l’ANC al palau Sant Jordi.

A partir d’aquell moment, amb l’organització de les espectaculars manifestacions dels Onze de Setembre, els concerts per la llibertat i milers de convocatòries, actes i accions a tot el Principat, les dues entitats foren les promotores del moviment independentista que exigia als presidents que posessin urnes, que fessin preguntes clares, que fessin llistes conjuntes o que complissin els compromisos electorals. Si bé Òmnium no s’havia creat el 1961 per fer la independència, l’Assemblea sí que era un instrument pensat i fet per aquest objectiu polític. De fet, l’ANC té aquest compromís de dissoldre’s l’endemà de la independència que el feia tan útil en el compromís d’unitat de gent d’orígens, idees i mentalitats diverses.
Puc entendre –encara que em costa molt– que el sentit històric d’Òmnium el porti a un cert conservadorisme davant les amenaces de l’estat espanyol. Em sap greu si el creixement fins a cent mil socis tenia un sentit d’enfortir l’entitat per a fer més forta la defensa de la independència. Perquè de moment, sembla que xutem la pilota endavant esperant un moment millor per a plantar-nos. No puc entendre de cap manera que l’ANC faci el ronso. I si es posa en risc l’entitat, no passa res de res. L’endemà se’n crea una de nova. I no parlo de molta gent de base que està disposada a tot per defensar allò que havíem guanyat l’octubre.

Els dos presidents de l’ANC i Òmnium van ser empresonats a mitjan octubre. Abans de la declaració d’independència al parlament. Van ser els primers. Era un missatge ben clar de l’estratègia que l’estat espanyol havia posat en marxa el 20 de setembre en el primer intent de cop d’estat (executat finalment el vespre del 27 d’octubre). Tenint en compte el carisma de tots dos presidents, Cuixart i Sànchez, per a cada organització era lògic que tingués un impacte emocional fort. Però d’allò fa cinc mesos avui i el més calent és a l’aigüera d’aquestes dues organitzacions. No pot ser que les hagin fet recular fins al punt que ara es dediquin gairebé exclusivament a activitats de defensa i antirepressió. I encara és menys acceptable que ara es dediquin a batalletes internes pel control de l’hortet.

Semblem aquells equips que juguen contra el Barça i que es passen el partit més pendents de no rebre cap gol que no pas d’atacar. I ja sabem què passa quan et tanques al darrere, que acabes amb un bon sac de gols. Ahir, la Guàrdia Civil entrava amb total impunitat al Palau de la Generalitat i a la seu d’Òmnium. Una vegada més. I ja he perdut el compte de les vegades que els hem deixat entrar a la cuina i han obert la nevera. Si aquestes entitats no recuperen la iniciativa, tan sols queda una opció: crear nous referents, aprofitar els que ja s’han començat a organitzar –penso en els CDR, evidentment– i deixar d’esperar el dia que torni a sortir el sol per tornar a caminar. Cal recuperar la iniciativa, alçar un mur contra el feixisme i tornar a somriure. Aquesta vegada amb menys lliris i més determinació.

Per cert, sempre havia sentit que les revolucions es feien a la primavera. Nosaltres la vam intentar una tardor. Deixem enrere l’hivern?

EL CAOS A L’ANC

Fins el dia d’avui veiem aquesta mena de parodia que els nostres partits ens estan oferint, amb grans dosis de partidisme, de fer veure, d’efectivitat disfressada s’autonomisme i de sobirania a les ordres del Jutge Llarena.

Ara sembla que a les entitats civils també ens toca viure aquest malson. Concretament a l’ANC, un monstre que s’ha fet molt gran i on els partits lògicament han tirat les seves xarxes per evitar un descontrol perillós pels seus interessos. De fet el pitjor que podia passar. Ens ho trobem concretament ara en la seva renovació de càrrecs i com ja ha succeït anteriorment però més dissimulat es disparen les alarmes quan la Junta electoral veta tot una sèrie de candidats, que si son per motius d’amagar participació a llistes polítiques o càrrecs orgànics de partit trobo encertat, però ens aturem a una persona coneguda per tothom com es Antonio Baños on esclata el mal funcionament i els interessos dels diferents sectors.

En Baños se’l fa fora simplement per participar en una tertúlia com a periodista i negar la resposta a qualsevol pregunta de l’ANC precisament explicant la normativa que ho prohibeix. Es dona la circumstància que aquesta feina no li va impedir formar part del Secretariat Nacional al qual ja pertanyia i que ara sembla es fonamental, quan la normativa no ha canviat. Quin es el canvi, doncs les seves altes possibilitat de poder arribar a presidir l’Entitat que han estat vistes amb recel per sectors de control de la mateixa.

Tot fet matusserament i amb una comunicació i imatge molt trista. De fet per mi aquestes eleccions evidentment en son adulterades i com a soci reivindico el meu dret a no participar-hi com opció. Si això afegim les famoses llistes que circulen de bons i dolents per totes les parts, cosa poc ètica i que diu poc del criteri dels associats, i la disbauxa alhora de fer sortir i entrar candidats a la llista oficial amb les mateixes caràcteristiques però diferent resolució, l’embolic es considerable i de difícil solució.

Aquesta mena de fet autodestructiu no es nou a l’independentisme, però no per això deixa de ser trist i mesquí per la ciutadania de bona fe que ho ha donat tot per arribar a aquesta República que res te a veure amb partidisme i manipulació a la gent parlant de bons i dolents sense fre.

Casualment veiem en tots els àmbits que aquesta bomba en estat latent esclata quan els càrrecs estan pendents del vot de la gent i això pot alterar tots els interessos creats i controlats. Una vertadera llàstima.

ELS DRETS FONAMENTALS

La sentència d’Estrasburg ha deixat clar que els drets fonamentals son amenaçats i en clar retrocés a l’Estat espanyol amb una democràcia d’esquena a la ciutadania, no per servir-la, sinó per coaccionar-la.

Efectivament, el Tribunal Europeu dels drets humans condemna l’Estt per violar la llibertat d’expressió i indemnitzar els dos joves que van cremar una fotografia dels monarcas espanyols i que van ser condemnats a una pena criminal que van poder evitar pagant 2700 euros cadascun.

De fet , el TC va ratificar la condemna dient que l’us del foc augmentava el menyspreu i odi envers els reis i la seva institució. El Tribunal europeu defensa que es un mode d’expressió i això no demostra odi, sinó intenció de debat. En el mateix TC i en vot particular ja s’apuntava que el delicte d’odi nomes es podia aplicar a qui provocava discriminació sobre col·lectius vulnerables i no per protegir institucions de les critiques públiques. Europa afegeix que aquest suposat delicte malmet el pluralisme, la tolerància i l’esperit obert d’una societat democràtica.

Un cop dur, de fet un més per la democràcia a la deriva espanyola. Nomes cal veure les reaccions dels tres principals partits, traient ferro a la sentència i reafirmant que continuarà sent delicte les injuries a la reialesa o a símbols com no ho poden entendre d’altra manera.

Europa deixa clar, el que es una evidència, la societat te tot el dret a mostrar la seva disconformitat amb una institució o persona pública mitjançant actes com la crema de fotos. Les institucions o símbols no poden ser xantatge o imposició per llei als ciutadans, aquests han de gaudir de mecanismes per obrir debats sobre les mateixes i protestar si ho veuen necessàri per incomode que resulta. De fet en el cas que ens ocupa la institució monárquica no pot estar per damunt del be i del mal, ni passar per la veu de la ciutadania, altrament tornariem a l’època medieval amb el vassallatge i la repressió.

No es poden protegir les institucions a cops autoritaris, i deixar clar que la sobirania popular està per damunt de tot en una democràcia sana. Un altra cosa es discriminar col·lectius vulnerables, però institucions mantingudes per tots no tenen excusa, i pel que fa als símbols han de poder ser admesos des de la perspectiva de diversos sentiments que han de poder gaudir de la seva expressió, més enllà que ho considerem encertat, o ens agradi més o menys.

El pluralisme, ès això. Espanya no hi ha dubte que aquestes paraules li son cada cop més lluny i la ciutadania sembla acceptar-ho sense més, la qual cosa diu molt poc de la mateixa.

LIMITACIÓ DE LA POLÍTICA

Com be diu en Eduard Voltes, les actuacions que ha dut a terme l’Estat espanyol contra el moviment independentista i sobretot una actuació judicial que criminalitza simplement per les idees, i aquestes son l’excusa per deixar enrere una presó preventiva sense precedents en un Estat democràtic.

Uns partits que poden presentar-se amb els seus programes legítims i que si obtenen la victòria no poden aplicar-los, i líders que es presenten amb aquests partits i que posteriorment son vetats i restats els seus drets polítics alhora de ser democràticament investits, nomes vol dir que posen contra l’espasa i la paret la via pacífica i democràtica cap a la independència i li donen el mateix rang que la via del terrorisme o la violència, qui ho havia de dir.

Per la via dels fets

per Eduard Voltas
A molts demòcrates d’aquí i d’allà els incomoda reconèixer-ho, perquè fer-ho implica afrontar coses que no volen afrontar, però estem en un procés d’il•legalització de facto de l’expressió majoritària del catalanisme, que és l’independentisme. Sense necessitat d’aplicar la llei de partits, l’estat li està aplicant a l’independentisme català una camisa de força legal amb la voluntat declarada de suspendre els drets polítics de dos milions de ciutadans. Començant, és clar, pels presos: la pura realitat és que si en comptes de perseguir la independència per vies pacífiques, li haguessin engegat un tret al clatell a algú, s’enfrontarien a les mateixes peticions de pena en anys de presó. No sé si tots plegats som conscients de la gravetat d’aquesta equiparació de facto entre la lluita política pacífica i el terrorisme.

Desgraciadament no és l’únic exemple. Si el Parlament volgués investir un diputat del bloc monàrquic, ho podria fer demà mateix, això és un fet. I en canvi ja porta dos candidats independentistes vetats, malgrat ser diputats electes en plenitud dels seus drets de sufragi actiu i passiu. Els raonaments polítics del jutge Llarena, a més, abonen el terreny per a persecucions indiscriminades. Si, com diu el jutge, convocar un referèndum et converteix en culpable de la violència que la policia es veurà obligada a exercir per impedir-lo, o si, com també diu el jutge, convocar mobilitzacions per la independència és reiteració delictiva perquè els convocants saben perfectament que la independència només es pot assolir per la via de la rebel•lió, i per tant de la violència (sí, Llarena ha escrit això), el que s’està fent és posar sota amenaça una opció política en el seu conjunt.

Si, en paral•lel, els ciutadans i les empreses es veuen investigats i assenyalats públicament per Hisenda en funció de les seves idees; si les amenaces a les xarxes són delicte d’odi o no ho són en funció de si qui les fa és independentista o no; si no es pot reingressar a la carrera judicial perquè ets independentista (Santi Vidal); si fer una conferència sobre el dret a decidir a l’estranger t’assegura l’intent de vet o la presència vigilant de personal de l’ambaixada corresponent, si a un ajuntament, per pagar la quota de l’AMI, se’l pot considerar culpable de sedició o rebel•lió… Si tot això passa al mateix temps, només és possible una conclusió: hi ha una idea que està sent prohibida per la via dels fets.

Una democràcia no es caracteritza només perquè qualsevol opció política pugui ser defensada o escrita en un programa, sinó també perquè pugui ser realitzada si obté les majories necessàries. A l’independentisme se li nega el dret a realitzar el seu programa (no hi ha vies legals per fer-ho ni tant sols obtenint el 80% del suport popular), i ara s’entra ja en la fase de negar-li també el dret a defensar el seu programa perquè resulta que és potencialment violent. Fa por intentar imaginar-se quin pot ser el pròxim pas. I sobretot fa por veure la quantitat de gent que calla i fa veure que no passa res.

UN GRA MASSA

La polèmica oberta per les paraules filtrades per Lluís Salvadó ha generat tot un seguit de reaccions que crec han traspassat tots els límits i donen fe de la deriva on estem portant les coses.

La conversa privada del polític filtrada per Antena 3 on en referència al càrrec de consellera, s’escoltava entre d’altres coses que escollirien la que tindria els pits més grans ha portat reaccions furibundes a les xarxes demanant dimissió del mateix, acusant de masclista i mil i un improperis. Alhora els partits rivals i han sucat pa posant en evidència aquestes paraules, demanant dimissió i des del seu partit mateix han condemnat els fets i estudian la mateixa dimissió.

Jo no conec en Lluís Salvadó i tampoc soc votant d’Esquerra, per tant la meva opinió no pot ser interessada o en benefici de determinats objectius. Dit això, crec que em entrat en una paranoia perillosa on el políticament correcte i uns mantras que repetim fins la sacietat son la base de la que no es pot sortir, sinó es vol ser titllat de multitud de coses per les xarxes i sectors de la societat en general.

Oblidem el més important, la filtració d’una conversa privada, que crec viola totes les normes de la privacitat, però esclar, aquest tema es veu ningú el qüestiona i passa amb tota la normalitat del món. Hi ha uns drets individuals que crec cal defensar i un es el la intimitat que cal preservar. Les paraules d’en Salvadó fora del seu context evidentment son condemnables, però en el marc d’una conversa privada amb un to determinat evidentment no ho son. De fet suposo tots hem fet broma o hem dit coses en el context privat que fora d’aquest ens convertirien amb masclistes, racistes, violents i no se quantes coses més i no signifiquen que ho siguem.

Simplement es la condició humana i els diferents àmbits en que ens belluguem, que no forçosament han de ser iguals. Si arribem a l’extrem d’haver de medir totes les paraules en converses privades o amb amics crec estariem coartant les nostres llibertats, i això si que es greu.

Una cosa es el que èticament es correcte, els valors que tots hauriem de defensar, com la igualtat també de genere evidentment i l’altra es una cacera de bruixes on la nostra vida es analitzada en tots els moments per igual i sempre de cara al públic i amb el dret de tothom de ser-ne espectador.

Igualtat si, masclisme no, paranoia tampoc.

ELS FOCS ARTIFICIALS

Un article signat per Oriol Junqueres i Marta Rovira demana posar fi als Focs artificials, treballar per ampliar la base i deixar al costat declaracions altisonants, parlen de construir una casa comuna i de que la manera de tornar a l’autonomisme es que l’independentisme s’allunyi de la centralitat.

La música sona bé, i segurament bona part de la gent que vam votar en el Referèndum del dia 1 d’octubre i les eleccions de l’1 de desembre ho signariem. El problema es que quan portem més de 2 mesos de negociacions per una investidura i hem vist, escoltat i llegit tot el que ens han ofert sona a cinisme.

De fet, el programa electoral era prou clar amb la implementació de la República i la restitució del Govern legítim com a mandats i les 3 forces gràcies a la gent sumaven. Sabiem i sabien perquè ja hi eren, que havia 4 ostatges polítics a la presó, la repressió asfixiant de l’Estat i la macro causa contra l’independentisme, amb un 155 que havia vingut per no marxar i una retallada de drets bàsics i democràtics amb ascens. Per tant de cap manera pot ser excusa, ni moneda de canvi per no complir la part del tracte encomanada.

El que hem vist, ens ha avergonyit i tinc la sensació que no ho hem vist tot. Aquest Govern efectiu que alguns reclamaven, a la pràctica volia dir Govern autonomista, aquesta reculada acceptant que no podem investir al nostre President amb el veto d’un dels partits per fer-ho possible i el pas al costat es de vergonya aliena, els acords a porta tancada que desprès cada partit no ha respectat proposant per exemple nous noms son increíbles, les baralles pels carrecs i control dels mitjans públics donant per fet que les engrunes eren el vertaderament important d’un pastís ja caducat i autonòmic son de falta de respecte a la gent, els acudits que apuntaven cap a acostaments al PSC en forma de possible tripartit, recordo un dels botxins del 155 i no desmentits des del mateix partit, francament provoquen perplexitat.

Tot això per acabar reclamant que no hi hagi focs artificials, em sembla ja una burla sense sentit que no mereixem. Sabem totes les dificultats i injustícies, aixi com els riscos i reclamem anar endavant tal com hem expressat majoritàriament amb el nostre vot. Ningú s’ha vist obligat a exercir cap responsabilitat, però ara toca les cartes damunt la taula davant un poble madur decebut i que espera dels seus representants honestedat i no precisament focs artificials.

EL DIA DE LA DONA

Avui, any 2018 seguim celebrant el dia de la Dona, aquest fet ja es trist de per si. De fet el dia que les persones es valorin simplement pel que son com a persones, les seves capacitats i valors, independentment de si son home o dona, blancs o negres, rics o pobres, aquell dia la igualtat serà un fet i les quotes imposades, polítiques de paritat els hi diuen passaran a la paperera de la història trista. Fins aquell dia com diu en Joan Rovira al cap de tres dies ningú recordarà aquest dia reivindicatiu i el sistema seguira al seu seient cofoi veient res canvia.

La vaga ha de ser cosa d’homes

per Joan Rovira
Hi haurà manera de saber quants homes han fet vaga aquest 8 de març? Ho veig difícil, però aquesta seria la dada realment significativa per valorar l’èxit de la protesta. Quants homes se senten de veritat seva aquesta vaga? Quants comparteixen de veritat els motius, més que sobrats, que hi ha per fer vaga i fins i tot per plantejar-se protestes i mobilitzacions molt més dures?

Quants estan disposats a deixar de fer d’homes sense deixar de ser homes? Quants, de veritat, estan disposats a ser iguals, fins a les últimes conseqüències?

Anem a pams… Vivim en una societat cada dia més desigual i injusta. Fa uns trenta o quarants anys que ens estan inoculant el virus de la desigualtat, i en els darrers deu anys, gràcies a una crisi molt oportuna i aprofitada amb un gran sentit de l’oportunisme, han rematat la feina. No només som més pobres, sinó que, encara pitjor, som més desiguals.

Si des de mitjans de segle XX la tendència era la igualtat, la llibertat o la solidaritat, ara el vent ha girat i bufa a favor de la desigualtat. Vivim cada dia més sota la llei del més fort: per això permetem que socialitzin les pèrdues i privatitzin els guanys o que augmentin de forma exponencial els que es van quedant fora del sistema.

I en aquest context, per quina raó hem de pensar que la lluita per la igualtat de les dones ha de ser l’excepció a la regla? El feminisme, com l’esquerra, sovint parteix d’una presupossició molt optimista i ingènua: la superioritat moral de determinades idees. Acostumem a creure, amb la millor de les intencions, que el bé sempre acaba triomfant sobre el mal. Però això no és res més que pensament màgic. El bé només triomfa quan té molts més partidaris que el mal.

I el camí per guanyar partidaris, o majories, té un nom: política.

Els feminismes formen part de la política per la igualtat. No estan al marge, no són una excepció, no són ni han de ser cosa d’homes ni de dones. Hi ha una sola lluita per la igualtat, formada per moltes batalles parcials. Els arguments per la igualtat de les dones no són diferents als que serveixen per a altres combats paral•lels.

Però molts homes no acaben de compartir aquesta lluita perquè no han entès que és la mateixa que la de la precarietat, la del racisme, la de l’homofòbia, la de la llibertat d’expressió o la de la dignitat de l’ésser humà. Exactament la mateixa. Les grans majories es fan així: amb gent que lluita no només pels seus drets o interessos legítims, sinó pels dels altres, pels de tots i totes. Quan comences a entendre que només guanyaràs tu el dia que tothom guanyi, que el que val per als altres també val per a tu.

El gran repte dels feminismes no és un dia de vaga, ni molt menys deixar en evidència el desacomplexat masclisme del govern espanyol. Això és política o electoralisme a curt termini, per passar l’estona i poca cosa més. El repte és transformar una vaga o una reivindicació feminista en un episodi més de la gran lluita col•lectiva per la igualtat, aquella en la qual no importa si ets dona o home, ric o pobre, blanc o negre.

Això no passarà ni avui ni demà ni l’any que ve, per desgràcia. Per començar, caldria que les esquerres recordéssin quin és el seu paper, el seu sentit. No de paraula ni de cara a la galeria, amb el pilot automàtic, sinó posant-hi el cor. És a dir, caldria fer política de valors, amb majúscules, i menys «reality shows». Tranquils, no hi ha perill: els que estan imposant el seu model de societat desigual i injusta saben que van guanyant per golejada i que dos o tres dies després, la vaga serà història. Com tantes altres protestes: divideix i venceràs.

Fins el dia que la vaga del 8 de març sigui cosa d’homes: aquest seria l’autèntic terratrèmol.

Avui, només avui, justament tocaria dir que aquesta igualtat, com totes les altres, és cosa d’homes. I fer-ho, clar. Mentre el feminisme sigui cosa de dones -i d’alguns homes benintencionats- el regnat del mascle, més o menys dissimulat, està assegurat pels segles dels segles.

EL CIRCULO ECUESTRE

La visíta de la primera autoritat del país hores d’ara, en Roger Torrent al Circulo Ecuestre amb Directius alemanys ha donat per molt i ha evidenciat els poderosos interessos de l’Estat vers la Independència i sobretot el tot s’hi val per fer surar un relat ple de mentides i intencionalitats.

En Karl Jakobi, empresari amb seu a Alella i que fent gala d’una mala educació i falta de respecte absoluta ha acusat de 30 anys de mentides de l’independentisme i ha desitjat la presó per tots els que defensen aquesta posició començant pel mateix president del Parlament. De fet aquest personatge va estudiar màrqueting i psicologia. No hi ha dubte que no va aprendre gaire de les dues disciplines. Insultar i menysprear pel cap baix més de 2 milions de catalans i la força més poderosa i troncal avui a Catalunya no em sembla la millor opció i com efecte psicològic tampoc seria un master. De fet col·labora amb el Diari ABC i això també explica les intencionalitats de tanta mesquinesa intel·lectual al servei de la causa.

Tanmateix, la mala educació ha estat freqüent en aquesta xerrada, no hi ha dubte per la por que provoca perdre el negoci amb Espanya d’alguns empresaris que no volen que res es bellugui, independentment dels beneficis a la mateixa població. En un altre intervenció li han recriminat el llaç groc perquè els ofenia i el President de l’Associació deia que necessitaven que Madrid ajudi i s’obri però també que els catalans mirin els seus límits, amenaçant amb marxar si es violenta la Constitució o si no es compleixen les inversions a Catalunya.

Cal dir que la llibertat d’expressió amb el llaç i el seu significat de rebuig a empresonar per motius polítics, en qualsevol democràcia no ha de comportar cap problema, al contrari dignifica els drets de la societat. Si li ofen, es una opció que no vol dir prohibir. Pel que fa al President no pot posar al mateix sac els dos sectors, precisament traspassar la Constitució per la voluntat popular es democràcia i no complir les inversions com es norma habitual entre molts altres greuges porta precisament a buscar noves oportunitats que no poden quedar coartades per la cotilla de la Constitució. El benefici es per tot el país incloses les empreses representades al Circulo Ecuestre, i no veig que no hi pugui haver interés, altra cosa son interessos polítics.

OPCIÓ ELECCIONS

Avui s’ha convocat el ple d’investidura de Jordi Sànchez pel 12 de març. De totes maneres cal veure si el Jutge el deixarà sortir de la presó on es troba, cosa ja molt dubtosa i en segon lloc veure si te els suports necessàries, a dia d’avui no els te.

Vist això, els dos mesos de negociacions sense resultats aparents i deixant en paper mullat el volt dels electors que el van exercir en funció d’un programa per implementar la República i restituir el Govern legitim, potser caldria plantejar si els actors actuals son els més capacitats per poder seguir endavant i com diu el Salvador Cot no enganyar la societat catalana i explicar cadascú el seu autèntic pla de Govern, es digui Unilateral, es digui tripartit d’esquerres de caire autonomista o es digui Govern a Brussel·les i una incògnita a Barcelona amb diferents veus discordants com per exemple provinents del PDCAT i molts noms lligats de peus i mans pel pes de la justícia espanyola sobre els seus caps.

Les excuses amb els ostatges i la nul·la sobirania amb un 155 que ha vingut per quedar-se si no s’afronta amb un projecte compartit de les 3 forces es impossible anar endavant, i si es comença des de la base de la desconfiança encara pitjor. Cal començar a valorar la possibilitat de que la gent decideixi sense embuts.

Dret a decidir també l’estratègia

per Salvador Cot

Si les estratègies dels partits independentistes són tan divergents com sembla i, a més, hi ha un nivell insalvable de desconfiança entre els diversos actors polítics, jo crec que el més honest seria anar a unes altres eleccions on els ciutadans puguin valorar, clarament, quines són les diverses opcions i què se’ls proposa exactament des de cadascuna de les llistes en concurrència. És en aquest sentit que cal valorar l’aportació de Joan Tardà -“junquerisme pur”, que diuen a ERC- d’aproximar-se a l’espai dels comuns i del PSC per arrossegar-los cap a pactes, d’entrada, municipals.

Certament, l’estratègia de reconstrucció d’un espai nacionalment transversal i ideològicament d’esquerres xoca, frontalment, amb l’acumulació de forces independentistes que s’està intentant ara. I té un problema gravíssim, que és la vinculació dels socialistes catalans amb el 155. Però és una via oberta per al debat que podria condensar-se en una campanya electoral franca, directa i sense sobreentesos que confonguin els electors.

La mateixa clarificació hauria d’exigir-se a tots els àmbits, inclosa la CUP. I, per descomptat, a l’unionisme. Qui sap, potser el PSC acusaria el rebut de Tardà i podria aprofitar per moure’s del bloc espanyolista fins a l’espai nacional que ara ocupen els comuns. En qualsevol cas, tots els catalans majors de divuit anys tenim criteri, i més encara en un país que ha adquirit uns nivells altíssims de cultura política en els últims anys. El dret a decidir també és això, també són els ciutadans.

REALITAT O MENTIDA

Aquest cap de setmana hem vist un nou capítol d’alló que anomenen el Procés i les negociacions que els partits independentistes duen a terme, un vodevil que simplement ja ens avergonyeix, tant per les formes evidentment, com molts cops pel fons.

La decisió de la CUP es legítima, nomes faltaria i denúnciar no voler fer alló pel qual els votants han donat la confiança es lloable. De totes maneres les contradiccions sempre hi son, titllar d’autonomista la proposta i participar en les eleccions del 21 D organitzades pel 155, estaria en aquesta línia. Defensar el pla inicial i el compromís em sembla en canvi un encert.

Pel que fa Junts Per Catalunya, em sembla important la creació d’aquesta estructura a Brussel·les per poder avançar cap a la República, francament fonamental sobretot pel nul control que l’Estat hi pot exercir, de totes maneres escoltant en Rull aquest dissabte passat i la repetició un cop i un altra de la injusticia dels ostatges polítics per justificar tot, no ho comparteixo, crec que per respecte als mateixos presos polítics no poden ser l’excusa per tot un cop i un altra, ja que al final acabarem desvirtuant la idea original i francament les responsabilitats s’han d’assumir i la claredat també. Acceptar aquest pas al costat del President legítim i proposar un candidat a la presó que no el deixaran sortir simplement per crear una nova evidéncia d’un Estat autoritari no se si es la millor manera d’avançar cap a la República.

Si parlem d’Esquerra, crec que hores d’ara ja ha quedat clar que aquell acord tancat fins hores abans de l’investidura de Puigdemont i un full de ruta per implementar la República i de confrontació amb l’Estat, va saltar pels aires per les vertaderes intencions del Partit República, el nom de Junqueres com a candidat un cop semblava tancat de nou l’acord un nou gest de partidisme, i l’article d’en Joan Tardà diuen beneït per la direcció i on sembla es llença l’am als Comuns per un nou tripartit amb socialistes inclosos una vergonya que la societat catalana no es mereix.

Segurament en aquest moment delicat, no vull utilitzar paraules que semblin dures, ni dividir els independentistes entre bons i dolents, però s’ha d’entendre que la societat catalana que tant ha fet i s’ha jugat no es mereix aquest tracte dels seus representants. El respecte a la ciutadania es sagrat i en aquest cas sembla esquerdat. La proposta de Tardà la veig fora de lloc i una burla intolerable, la pantomima de Roger Torrent proposant avui un candidat que saben no podrà ser malauradament lamentable i sobretot no ser capaços amb 2 mesos d’arribar a un acord per implementar la República, restituir el Govern amb el President Puigdemont al capdavant amb les formules i matisos que siguin necessaris amb excuses de mal pagador, i ara ja desvirtuant una proposta que la gent no hem votat ja es intolerable.

En Toni Soler ens diu que la República no existeix. Segurament materialment no, però en el marc mental de molts de nosaltres, amb el nostre vot i les nostres accions si i la reclamem efectiva, aquesta es la realitat. La mentida es un tripartit autonòmic que ningú ha votat.