
La llengua no ens fa invisibles
Sí, en valencià, tret de l’escola bàsica, i una miqueta de literatura juvenil, n’hi ha poca cosa per poder-hi viure amb una certa dignitat. En cinema?, en teatre?, en música?, si molt apureu l’envit, la cosa és força complicada. En general, fóra de tres o quatre espais amanits, la llengua tanca moltes portes, amb panys i clau, amb forrellat, i entre colps i escopinades, la gent no ho prova més vegades. És la indignitat i la indecència provocada pels polítics, els empresaris en al seua majoria, i fins i tot en alguns espais socials de qualsevol condició: des del sector primari dels llauradors al sector més elevat, tant se val… A València no ho tenim fàcil.
Una altra cosa és, quan estem disposats a renunciar i per què. Què ens mou a fer el canvi i a dir prou. Si n’hi ha res que ens fa somoure, o un colp apamat que no hi ha suficient aire per viure, m’arrisque a compartir unes quantes dosis d’oxigen al preu que em facen pagar. Al remat és una decisió individual i, si ja és difícil viure independentment quan ets jove, amb l’oli i la sal dels valencians el calvari de colp se’t pot fer insoportable. Cadascú haurà de triar. Ves si l’escola no té un paper principal en l’afer.
POST: no és la llengua qui fa mala sang o crea conflicte, sinó l’ús que se’n fa i la instrumentació que se li dóna. Perquè una llengua normalitzada, independent de la pressió d’una altra, no fa invisible una societat ni els seus parlants, ben al contrari.