ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA COOFICIALITAT DE LA PUNYETA

La plurinacionalitat que sempre ens volen vendre com una riquesa de l’Estat espanyol es demostra en el menyspreu constant a les suposades llengues cooficials i que provoquen continuament episodis com aquests que deixen indefensos als ciutadans amb la seva normalitat. Com diu Vicent Sanchis, els respecte, seria la paraula màgica que l’Estat ha oblidat i no sembla disposat a incorporar al seu llenguatje.

Un bon regal seria el respecte

per Vicent Sanchis
El tinent d’alcalde de Gata, un poble de la comarca de la Marina, i secretari general de Podem, Jaume Monfort, va haver d’aguantar el passat 6 de desembre –dia de la Constitució!– com el vexaven dos agents de la Guàrdia dita Civil després de demanar-los en català que aparquessin bé el seu vehicle, que havien estacionat en un lloc prohibit. Davant els retrets dels veïns que s’aplegaven en els llocs dels fets, els dos números van sentenciar que Monfort s’ho mereixia “porque nos ha hablado en valenciano”. El tinent d’alcalde es va dirigir després al sergent de la caserna, que va donar tota la raó als seus homes: “No tiene usted razón porque la Constitución no nos obliga a entender el valenciano”.

Els dos agents i el sergent en qüestió no saben ni de què parlen. És la seva mateixa Constitució, a la qual apel•len només quan els convé, la que proclama que les altres llengües de l’Estat “seran cooficials en els seus respectius territoris”. Tant se’ls en fot. Ni se l’han llegida. Com acostuma a fer el PP, la Constitució només és un referent de conveniència. No de convivència.

L’agressió de Gata és una més baula en una llarga cadena que implica membres de la Guàrdia dita Civil i de la Policia dita Nacional tant al País Valencià com a les Illes Balears. L’abús de l’autoritat cada vegada que un agent ensopega amb un autòcton entestat a parlar-li en l’idioma que ell també hauria de parlar dins del seu ordre constitucional –o, si no, què és la cooficialitat?– es repeteix amb una impunitat humiliant. I sense que el Partit Popular o Ciutadans, tan escaldats quan es tracta de denunciar els presumptes abusos del català a Catalunya, badin boca. Només cal parar-se a pensar per un moment què passaria si un Mosso d’Esquadra exigís a un castellanoparlant que se li dirigís en català.

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’han solidaritzat amb el regidor vexat i han demanat al delegat del govern espanyol al País Valencià que expliqui als agents que treballen sota la seva autoritat que, segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, tothom té dret a utilitzar-lo davant qualsevol autoritat. Serà debades.

El delegat té unes altres preocupacions. Com el seu president, Mariano Rajoy, que aquests dies sembla extremadament preocupat per la cavalcada de reis de Vic i els fanalets estelats que tant l’alteren. Demana Rajoy que els reis no perdin el seu sentit tradicional i que “la resta sobra”. D’acord. Dins el sentit tradicional que els defineix, demanarem a Melcior, Gaspar i Baltasar que la Guàrdia dita Civil, la Policia dita Nacional, els seus superiors i els seus responsables polítics no humiliïn els contribuents que els paguen el sou cada mes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.