ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA SOBIRANIA DEL POBLE ESPANYOL

General
Aquest cap de setmana es molt clarificadora l’entrevista del president espanyol Mariano Rajoy a 6 mitjans internacionals, on amb la situació de Catalunya com a tema ens deixa perles com: “mai Catalunya i la resta d’Espanya han viscut separades”, “ No vull ni puc autoritzar un referèndum a Catalunya”, “Els temps van cap a la integració, no en sentit contrari”, “la sobirania nacional correspon al poble espanyol” o “els casos de Catalunya i Escòcia son molt diferents”. Realment molt pobre, trist i repetitiu i sobretot ancorat en un passat que sembla no volen que mai evolucioni.

Efectivament, el president amagat rere la Constitució ens diu que no vol ni pot autoritzar un referèndum i respecte la seva idea del problema es justifica dient que Espanya es la nació  més antiga d’Europa i mai han viscut separades les dues comunitats. Es torna a escudar amb la sagrada Constitució per dir que la sobirania nacional resideix al poble espanyol. Per altra banda treu pit pels ajuts econòmic al nostre territori i el considera un dels principals problemes de l’Estat. Separa el tema escocés ja  que el Regne Unit no te Constitució escrita, apart recorda que nomes hi ha dret d’autodeterminació reconeguda a l’URSS, Iugoslàvia i Etiòpia, i torna a deixar clar que el destí de la independència es fora de la Unió Europea, per acabar tornant a la cantarella que el món va cap a la integració i no la separació.
Realment, sentir un president d’un estat que ha d’amagar la seva poca democràcia amb arguments tant pobres com aquests, el deixa despullat completament davant el món. Es torna a referir a aquesta sobirania que diu segons la Constitució que resideix en tots els espanyols com una llei sagrada i es contradiu per exemple com ens recorda en Vicent Partal en el seu article amb el referèndum de l’Estatut català que si que era reconegut com a subjecte sobirà, i s’oblida que no estem davant un fet jurídic, es evidentment polític i sobretot democràtic.  Per altra banda els seus suports a la falta de democràcia nomes son mentides i confusions, ens parla de tres estats que recordi tenen reconegut el dret a l’autodeterminació, donant per fet que la resta d’Estats creats son il·legals, i tots sabem que no es així. Torna a treure el tema escocés per allunyar-lo de Catalunya, algú en el món civilitzat podria entendre que ells poguessin votar i els catalans amb una mena de condemna per sempre no en tinguéssim dret.
Tornant a la sobirania i el procés, no cal ser un gran expert per veure que aquesta gran decisió que pendrà Catalunya es un gran canvi que per força en algun punt del procés trenca les normes establertes que si poden adaptar com seria normal en un estat democràtic o canviar per fer possible que els drets de les persones estiguessin per damunt de les lleis que els regeixen. Per altra banda hi ha vies perquè la Constitució no sigui cap problema com el traspàs de la competència per fer el referèndum català, el problema simplement es polític i això no ho diu a la premsa internacional que es posaria les mans al cap.
No podia passar per alt aquesta unió des del principi de la humanitat de l’Estat espanyol, cosa que el torna a deixar com un gran mentider, nomes cal repassar la historia per veure la manipulació de les seves paraules, que amb el supòsit de que fossin certes, que no ho son, tampoc serien argument per no  permetre un canvi de relació.
En definitiva, no hi ha arguments ni voluntat per fer prevaldre la democràcia per resoldre la qüestió, i per tant tot depén de la nostra fermesa en trencar les normes en el punt decisiu del procés i fer-lo possible.
  1. Certament”…, i pertant tot depén de la nostra fermesa…”
    Finalment, i amb tot, més enllà d’argumentaris… ens volem divorciar, i no cal cap més justificació… no cal embolicar-se per què és pitjor, és pitjor per què parlem idiomes diferents (en sentit ampli)… i l’intercanvi col·lapse …
    Salutacions.
    Xavier

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.