ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

UNA DEMOCRÀCIA DEFECTUOSA

Segons el rànquing de The Economist, Espanya passa a ser una democràcia defectuosa, baixant de la 22 a la 24 posició. Aquest estudi analitza 164 estats arreu del món i conclou que un terç de la població mundial viu sota un règim autoritari.

De fet en el mateix estudi posa que nomes un 6,4% gaudeix d’una democràcia plena. Espanya fa la baixada més gran des del 2010 amb el bloqueig del Consell General del Poder Judicial que continua sense renovació com estrella. Les qüestions que analitzen son apart de la independència judicial, processos electorals i pluralisme, funcionament dle Govern, participació política i cultura política democràtica. Noruega es el líder de la classificació. Es preveia la baixada segons diversos experts per la llei mordassa que ha culpat i condemnat artistes crítics amb les institucions o els judicis i repressió contra Catalunya per aturar un procés de participació de la societat entre d’altres.

No es cap sorpresa. Tanmateix sorpren que no estigui encara en posicions més endarrerides. Aquella democràcia plena que la diplomàcia espanyola no es cansa de repetir en els seus viatges pel món com un mantra evidentment es la reacció a la veritat que es molt més crua. Un Estat que ha blanquejat una Dictadura salvatge amb milers de morts amb la història d’una Transició modèlica que simplement va portar a dirigir la mateixa pels mateixos que ostentaven el poder durant la Dictadura i que els va deixar absolts de qualsevol responsabilitat i va deixar les víctimes com a culpables i oblidades per sempre. Aquestes el·lits de caire feixista son les mateixes que ostenten el poder en la teorica democràcia, on moltes institucions han canviat de nom però no de tarannà com poden ser els Tribunals i on la LLei Central aprovada “La Constitución” consagrava la unitat espanyola per damunt de les opinions de la gent i es mostrava pràcticament intocable per molt que els temps vagin canviant.

Un sistema corrupte on els partits son simples instruments de la causa i on la diferència es avortada ràpidament. El repte democràtic de Catalunya ja hem vist com el van afrontar, repressió policial, nul respecte a la gent, la que hauria de ser base de qualsevol democràcia, i posteriorment repressió i judicis farsa amb acusacions totalment fora de qualsevol àmbit democràtic, apart la persecució dels exiliats que ha estat desmontada per mig Europa i que ha deixat la justícia espanyola en uns nivells sota zero.

En definitiva, una democràcia defectuosa, que deixa en evidència aquests intents de diàleg democràtic que mai arribaran per part del Govern català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.