ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA FORMULA MARGALLO

Ahir el que va ser Ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo ens descobria la seva formula infal·lible per haver impedit el 9N i que de retruc també pot servir pel Referèndum. Amb el seu tarannà democràtic en diu que calia obligar a la Generalitat requisar urnes i paperetes per la seva destrucció. Agafar el comandament dels Mossos durant 24 hores per controlar la situació i alhora preparar una proposta de reforma constitucional amb temes com una llei de llengües o una reforma del sistema de finançament.

Un cop dit això, va seguir l’acte amb tota la normalitat del món. Tota una declaració d’intencions, i que demostra que la negativa del Govern Popular en el seu dia a la proposta, delata que la intel·ligència no ha desaparegut del tot a Madrid. Estem parlant de mesures més poperes a una Dictadura que a un vertader estat democràtic. Impedir per la força la decisió pacífica de la societat catalana, tot un disbarat que saben perfectament que no es poden permetre, i per això tinc clar que si ho volem, votarem.

Us imagineu les imatges de la destrucció de les urnes, el símbol de qualsevol democràcia, el control policial per impedir que la gent expressi la seva voluntat con en qualsevol Dictadura militar, amb el risc evident d’una desobediència del cos posat entre l’espasa i la paret i que deixaria a l’Estat en escac i mat com es diu als escacs. Tanmateix proposa una sortida en forma de negociació de reformes per evitar el referèndum que sent positiva, ja que porta implícit que ho considera un problema polític, ja ha fet tard.

De fet, si tan clar ho tenien, aquesta proposta ja hauria d’haver arribat al principi com a primera mesura, i en cas de fracàs, facilitar el referèndum i treballar per sortir la resposta negativa com va fer Gran Bretanya en el seu moment. Aquesta seria la mesura intel·ligent d’un Estat que mira pels seus interessos i que alhora respecta als seus ciutadans i el sistema democràtic. Malauradament Espanya no es així i personatges com Margallo, el mateix que ens parlava de favors a altres estats a canvi de declaracions contra el procés català sense rubor, ho confirmen plenament.

El món civilitzat, a pesar dels interessos lògics de cadascú, tria democràcia abans que imposició a qualsevol preu i Espanya ho sap perfectament, no va poder impedir el 9N i sap que tampoc ho podrà fer en el Referèndum final.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.