ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

JOAN COMA I LES CONTRADICCIONS DEL SISTEMA

El gest de desobediència del regidor de la CUP a Vic, Joan Coma ahir, no anant a declarar a l’Audiència Nacional a Madrid i negant la validesa d’aquest tribunal i el delicte que se li suposa en forma de coartar la seva llibertat d’expressió individual pot tibar encara més les contradiccions del sistema i del mateix procés.

Aquesta desobediència, ben raonada i amb tota la legitimitat es lloable. De totes maneres i com ell mateix ha reconegut, sense la unitat de totes les forces independentistes i en aquest cas democràtiques conjuntament amb les entitats i la societat civil serà un gest inútil. Suposo hem de ser conscients que passem un altra pantalla on l’enfrontament i el xoc institucional, conjuntament amb la voluntat repressiva que el nou Govern Popular amb el suport de PSOE i Ciudadanos exercirà per no afrontar un problema polític que els supera en el seu món aturat el 78, serà inevitable.

Arribats en aquest punt, crec cauriem en una errada i un mal favor, si per exemple els mossos per ordre judicial van a detenir el regidor per entregar a la Justícia espanyola i provoca creuament de declaracions més o menys afortunades. Encara no som un Estat independent i per tant les estructures estatals segueixen fent la seva feina amb tota la virulència, i finalment les persones no poden ser llençades al buit sense xarxa i sense un sistema estructural i legal que els ampari. Tampoc seria bo seguir repartint carnets de bons i dolents independentistes segons les reaccions d’aquest o d’aquell i basar els atacs en el passat, un passat que ja no tornarà per sort.

Cal unitat, i una estratègia detallada per avançar en un procés que clarament haurem de fer sols, i amb la complicitat de tothom fins al final. Un final en format de referèndum on potser l’Estat podria començar a girar la seva tàctica suicida per escoltar, espero també fruit de la pressió cada cop més forta internacionalment. Per sort estem en l’època de la informació i la transparència del nostre procés arriba a tots els racons del planeta, cosa que dificulta la opacitat en que es podria amagar l’Estat per fer i desfer a la seva conveniència.

Per tant, suport a tots els Joan Coma, però també gestió de les conseqüències dels gests, i sobretot no imposar a ningú com ha d’actuar en base als nostres desitjos. Unitat, fermesa i cap ens portaran a l’objectiu final.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.