EL DEBAT DE LES EUROPEES
Ahir davant les càmeres de TV3 es va poder veure el debat dels candidats a les Eleccions Europees, cosa no del tot certa, ja que pel PSOE, PP i ICV, els seus candidat núm. 1, i els què votarà la gent en primer lloc si els hi dona confiança no son els que ahir eren al plató, però esclar presentar una Maleni en tercer lloc o un Mayor Oreja en prime,r no ho deuen veure convenient aquí a Catalunya.
En primer lloc cal dir que sota el meu punt de vista la candidata mes fluixa, va ser Maria Badia del PSOE, què va eludir qualsevol confrontació directe, i no va respondre les incoherències del seu partit a Catalunya i a Madrid, la seva campanya electoral basada en la por del partit contrari, i la seva no defensa dels nostres interessos integrada amb els socialistes europeus, i a la seva trampa d’ocupar el núm. 1 quan no ho es, va acusar el candidat de CIU que a Andalusia no sortia a les llistes ja que hi ha integrat el Partit Andalucista. Una sortida força desafortunada, ja què son dos coses completament diferents.
En segon lloc el provocador Vidal Quadras del PP, va desenvolupar les seves dots d’actor amb la cantarella de sempre sobre el conflicte lingüístic a Catalunya, la nostra anima espanyola per imperatiu legal, i per rematar la funció no es va deixar de cantar-nos els mals que patiríem si fóssim un estat independent en forma de pobresa absoluta i desastre estratosfèric, llàstima què es va deixar de dir el tema del conflicte bèl·lic que portaria la nostra separació, per acabar la llista d’amenaces i plagues bíbliques que ens inundarien, al tenir la gosadia de separar el nostre destí de l’imperi universal. Un vertader showman aquest home, amb pudor de naftalina i un odi acèrrim a qualsevol indici de catalanitat, se’ns dubte algun trauma infantil o alguna ferida mal curada que ha provocat que aquesta xenofòbia absoluta no pari de supurar, i veig una difícil curació.
El cert es què aquestes dues cares de la mateixa moneda van deixar clar que a Europa volen dos blocs forts com a l’Estat Espanyol, i la resta son comparses i vots fora dels sistema desaprofitats, mentrestant ells tractaran qualsevol tema menys els problemes del territori català.
En Raul Romeva per ICV, va insistir massa amb l’eix dreta – esquerra, crec una mica caducat, carregant totes les culpes als governs de dreta amb molta simplicitat quan la responsabilitat es mes complexa i compartida.
Pel que fa a Ramon Tremosa de CIU, va demostrar la seva solvència en temes econòmics, especialment en infraestructures, i va aportar solucions des del coneixement, així com denunciar què no hi ha cap diferencia en el model lingüístic de l’Estat ara o amb Franco, i cap al final va deixar anar que Espanya era un mal negoci per nosaltres, frase que en boca d’un representant d’aquest partit, tot hi que independent, te la seva importància, i demostra el canvi de tarannà amb l’antic candidat espanyolista del partit, tot i la seva oratòria mes limitada en altres temes.
Per últim en Oriol Junqueras, mes acostumat als platos televisius per la seva faceta en altres programes com historiador, va fer un discurs clar, i en tot moment reclamant l’estat propi com a solució per Catalunya, fins al final de debat quan la discussió estava centrada en ser circumscripció el territori català per aconseguir 7 o 8 representants, i ell va recordar que altres estats europeus com Dinamarca amb les mateixes característiques en triaven 14 o 15, per tant la solució era molt clara.
En definitiva un debat dins d’aquesta campanya light de les Europees, i què molts la presenten com unes primàries espanyoles, i on queda clar que els dos partits estatals no volen sentir parlar de cap reivindicació catalana, i els de casa contràriament volen plantejar els problemes que l’Estat ens nega, i no ens vol resoldre. Es una clara demostració de cap on van les coses en el futur a Catalunya.